Emocinis intelektas (EQ) nusako mūsų gebėjima analizuoti emocijas, jas suprasti ir  kontroliuoti. Dabartiniai tyrimai sako, jog būtent EQ yra vienas svarbiausių veiksnių, nulemiantis profesinę sėkmę ir bendrą pasisekimą gyvenime.

Pateiksime 15 savybių, kurios būdingos aukštą EQ turintiems žmonėms:

  1. Smalsumas

Vidinis noras tyrinėti, domėtis skatina ieškoti naujų galimybių. Tokie žmonės priima naujoves, neskuba teisti. Jie užduoda daug klausimų ir ieško novatoriškų būdų problemoms spręsti.

  1. Savęs pažinojimas

Jie stengiasi būti atviri ir drąsiai pripažinti sau, kas jie iš tikro yra. Tokie asmenys pastebi ir savo stiprybes, ir trūkumus-  jie priima abi savo puses. Turintieji aukštą EQ dažnai sugeba savo silpnybes panaudoti geriems tikslams ir susikurti patį tinkamiausią veiksmų planą jų charakterio tipui. Jie žino, kas jiems iš tiesų yra tinkama.

  1. Gebėjimas socializuotis

Jie moka prisitaikyti prie pašnekovo būdo, bendravimo stiliaus ar manierų. Žino, kaip bendrauti su tam tikru žmogumi ir jo neįžeisti ar nepapiktinti, jaučia ribas (kaip pavyzdžiui, kuriems galima pasakoti juokelius, o kuriems nevertėtų). Taip pat tokie žmonės turi įgūdžių analizuoti santykius ir tarp žmonių grupuočių ar didelių organizacijų.

  1. Noras būti geram ir moraliam

Moralė yra susijusi su emociniu intelektu. Mes norime save matyti mandagius, rūpestingus. Dauguma aukštą EQ turinčių asmenų yra linkę į altruizmą bei stengiasi nežeisti aplinkinių, turi stiprų sąžinės balsą.

  1. Motyvuotumas

Jie susitelkia ties siekiamu tikslu ir dažnai moka susidoroti su stresinėmis situacijomis. Jie linkę apgalvoti sprendimus ir nėra impulsyvūs. Galima teigti, jog jų naudojamas metodas yra pasitelkti emocijas kaip nuorodas, padedančias suprasti, kuris kelias jiems teisingiausias, bet neleisti joms užvaldyti ir perimti kontrolę į savo rankas (tapti vairuotojais), bet kartu ir nebandyti priimti sprendimų visai neatsižvelgiant į emocijų svarbą (kaip važiuoti tikslo link be jokių kelrodžių nepažįstamu keliu).

  1. Susidorojimas su spaudimu

Turintys aukštą EQ taip greitai nepuola į paniką. Dažnai į juos kreipiasi kiti, nes jie sugeba išlikti racionalūs net sudėtingose situacijose. Tokie žmonės dažnai tampa tinkamu petimi kitiems išsiverkti ar geriausiais patarėjais. Jiems rūpi kiti žmonės, todėl tokia padėtis jų dažniausiai neslegia.

  1. Pozityvumas

Tokie žmonės neignoruoja blogų žinių ar turimų problemų, bet neleidžia koncentruotis vien ties tamsiais dalykais. Veikiau jie sutelks visas jėgas ir dėmesį į bandymus kažką pakeisti ir tas problemas išspręsti.

  1. Gebėjimas kalbėtis be žodžių

Aukštu EQ besidžiaugiantys žmonės gali be problemų skaityti kūno kalbą ir teisingai interpretuoti pašnekovo siunčiamus signalus, žvilgsnius ar mimikas.

Beje, šis gebėjimas gali būti įgimtas, bet laikui bėgant gali būti ir išmokstamas.

  1. Empatija

Bandymas į viską pažiūrėti ne tik iš savo, bet ir iš kito žmogaus perspektyvos –  toks bruožas yra labai teigiama savybė, į kurią dažnai atsižvelgia (ar bent turėtų atsižvelgti) ir darbdaviai. Tie, kurie moka įsiklausyti į kolegų idėjas ar nusiskundimus, yra labiau linkę ieškoti kompromisų ir išspręsti problemas bei padidinti kolektyvinio darbo efektyvumą ir palaikyti gerus tarpusavio santykius.

  1. Savireguliavimas

Tokie žmonės neleidžia emocijoms jų užvaldyti. Jie nėra nei impulsyvūs, nei isteriški. Jie supranta, kad kartais reikia turėti kantrybės ir palaukti ilgiau, kad rezultatai atpirktų įdėtą darbą. Gebėjimas save valdyti atneša daug naudos tiek profesinėje, tiek bendravimo srityje. Jiems pavyksta išlikti ramiems, koncentruotis į problemas ir nesiblaškyti nesant reikalui.

  1. Pagarbos nusipelnymas

Žmones, pasižyminčius aukštu emociniu intelektu ir turinčius daugumą čia išvardytų savybių, labai dažnai gerbia kiti. Savo empatija, mobilumu ir skaidriu protu jie užsitarnauja kolegų, draugų ar artimųjų pagarbą. Jie nekariauja, nėra linkę ginčytis dėl smulkmenų ar manipuliuoti.

Reikia taip pat pabrėžti, kad ne jie patys mano, jog yra verti pagarbos, bet aplinkiniai natūraliai yra linkę tokius žmones paprasčiausiai gerbti.

  1. Atsakingumas

Vienas svarbiausių bruožų – priimti atsakomybę už savo gyvenimą. Jie supranta, kad dabartinė jų situacija yra priimtų sprendimų praeityje rezultatas.  Jei kažkas nepavyksta, jie nepuola kaltinti aplinkinių, o tiesiog bando suprasti, ką padarė negerai ir kitą kartą tų pačių klaidų nekartoti.

  1. Lyderiškumas

Ką bendro turi visi sėkmingiausi pasaulio lyderiai? Aukštą emocinį intelektą. Tokie žmonės supranta, jog atlikti vien užsibrėžtus darbus nebūtinai reiškia pasiekti galutinį tikslą. Jie pasiryžę kantriai pasistengti ir suvaldyti likimo posūkius, kurie gali viską sujaukti. Jie lyderiai, nes dažnai rodo pavyzdį kitiems, kelia susižavėjimą, be to, yra etiški bei ambicingi.

  1. Novatoriškumas

Asmenys, turintys išvystytą emocinį intelektą, yra lankstūs ir gebantys prisitaikyti. Jie žino, kad baimė keistis yra tik stabdis nuo tobulėjimo. Jie planuoja ateitį, stebi, kas jų laukia, ir tam kantriai ruošiasi.

  1. Supratingumas

Jei žmogus savimi pasitiki, jį įžeisti nebūna taip paprasta. Tokie žmonės yra plačių pažiūrų ir visada stengiasi suprasti tikrasias priežastis to, kas nutiko.

Dažnai jie būna užsiauginę storą odą. Be to, pasižymi sugebėjimu iš savęs pasijuokti, pajuokauti, bet labai griežtai brėžia ribą tarp humoro ir žeminimo ar žeminimosi.

Pagal  http://www.thinkinghumanity.com/ parengė Dominyka Navickaitė

Comments are closed.