šeima, žmonės, šešėliai

Tarpusavio santykiai šeimoje nepaprastai svarbūs ir vertingi. Vyro ir moters sąjunga dažnai nulemia gyvenimo tempą ir kokybę visose gyvenimo sferose. Kokia santuoka – tokia ir gyvenimo kokybė.

Dauguma šių dienų psichologų sutaria, kad šeimos vertybėms teikiamas pirmeiliškumas. Dauguma verslo ir gyvenimo konsultantų netgi akcentuoja, kad bet kurie mokymai, kaip pagerinti pardavimus ar efektyviau išnaudoti darbo laiką dažniau suveikia gyvenimuose tų žmonių, kurie turi šiltus, palaikančius santykius su antrąja puse. Ir esmė ne vien tame, kad, remiantis tų specialistų terminologija, tų žmonių tipas yra „viltingas“. Labiau reiktų kalbėti apie tai, kad tokie „nusisekėliai“ turi savąjį įkvėpimo resursą, energijos stimulą, padedantį rastis idėjoms ir jas realizuoti.

Be viso to, laimingi šeimyniniai santykiai tampa sveikatos išsaugojimo garantu stresinėse situacijose. Teigiamų emocijų, gaunamų šeimoje, skaičius gerokai lenkia visą tą negatyvą, kurį žmogui tenka patirti darbo metu. O teigiamos emocijos, kaip žinia, teigiamai veikia ir sveikatą: tuo metu vykstančių biocheminių procesų metu išsiskiria endorfinas ir kiti taip vadinamieji laimės hormonai, nuo kurių priklauso organizmo gebėjimas tvarkytis su nuovargiu, stresu, depresija ir kitomis varginančiomis situacijomis.

Santykių su antrąją puse harmoningumas taip pat yra labai svarbus faktorius auklėjant vaikus. Vaikai yra priklausomi nuo savo tėvų, jie elgiasi taip, kaip mato elgiantis šeimoje. Todėl kad ir kaip tėvai besistengtų savo „stebuklėlį“ padaryti laimingą, vaikas visų pirma, net nesąmoningai, įsisavina tą santykį su gyvenimu, kurį turi jo tėvai. Augdamas moraliame šeimos klimate, į gyvenimą vaikas išsineša lygiai tiek laimės, kiek jos davė tėvai, o kaip žinia, duoti galime tik tai ir tiek, ką patys turime. Būtent todėl mylintis ir dėkingas žmogus gali perduoti šiuos lobius ir savo vaikams.

Nepamirškime vertinti to, ką turime, prisiminkime, kad kiekvienas žmogus gali keistis, kaip ir tarpusavio santykiai. Todėl labai svarbu tartis ir laikytis tam tikrų nerašytų taisyklių, tiesų, nes tai gražių ir harmoningų santykių pagrindas.

Štai keletas jų.

Traukos taisyklė: mes visada traukiame tuos, kurie verti mūsų.

Atspindžio taisyklė: bet kurie išoriniai veiksmai atspindi dabartinę mūsų vidinę būseną.

Priežasties-pasekmės taisyklė: niekas nevyksta atsitiktinai. Viskas turi savo priežastį ir savas pasekmes.

Taisyklė „nuo kiekybės prie kokybės“: kuo dažniau savo gyvenime pradėsi kažką daryti, tuo kokybiškesnis tas „kažkas“ tavo gyvenime taps.

Žinoma, svarbiausia atminti, kad gyveni su žmogumi, kurį pats pasirinkai. Mes negalime pasirinkti tėvų, seserų, brolių, vaikų ir dar daugybės prigimtinių dalykų, bet žmogų, su kuriuo žengiame į šventą santuoką, išsirenkame patys. Ir jis (ji) taip pat mus išsirenka. Kartu gyvename tam, kad mylėtume, pasitikėtume, dėkotume, įkvėptume. Papildytume vienas kitą, ir sutuoktinio laimėje rastume savąją.

O kokių nerašytų taisyklių laikotės jūs?

Parengta pagal užsienio spaudą

Comments are closed.