Šią savaitę ir mes Lietuvoje pajusime žiemos šėlsmą: pūgos, šaltis žemiau -20, ledas… Kol dar visai nesušalome į ragą, kviečiam pasigrožėti keliolika neįtikėtinų vaizdų iš viso pasaulio – tokių ledo darinių galbūt dar nesate matę…

1. Mendenhalo ledinis urvas (Džunas, Aliaska)

Pietryčių Aliaskos Mendenhalo ledynas tęsiasi pusapvaliu tuneliu, kuriuo einant toliau patenkama į dar didesnę ledo olą.

Nuotrauka: Inua Blevins

2. Po ledo audros (Šveicarija)

Jei į google paiešką įvestumėte ice+car, gautumėte nemažai panašaus pobūdžio nuotraukų. Čia gi matote vasario 4 d. rytą po 2005 metais Šveicariją užklupusios ledo audros.

3. Karahnjukar tunelis (Islandija)

Lygiai taip, kaip formuojasi įvairūs mineralų dariniai, atsitinka ir su ledu. Čia – nebenaudojamas dirbtinis tunelis, kuriame „užaugusios“ ledo kolonos (kai kurios siekia beveik metrą)

Nuotrauka: Tom Ollivier

4. Minnehaha krioklys (Minesota)

Šis 16 metrų aukščio krioklys susiformavęs ant viršutinio Misisipės intako. Žiemą jis užšąla ir taip susiformuoja ledo niša (nuotrauka: Dano Andersono).

5. Užšalę pumpurai (JAV)

Po ledo audros Atlantoje 2005-aisiais visi žiedai, pumpurai ir stiebai buvo „įkalinti“ lede.

6. Ledo viešbutis (Jukkasjarvi, Švedija)

Ledo viešbutis šiame šiaurės Švedijos mieste yra šalia bažnyčios – taip suteikiama proga susituokus bažnyčioje, savo vestuves atšvęsti šiame puikiame viešbutyje (tiesa, jis veikia tik gruodžio-balandžio mėnesiais).

7. Pilkasis ledynas (Čilė)

Torres del Paine užšalęs baseinas.

8. Kraujo kriokliai (Antraktida)

Kraujo krioklys (angl. Blood Falls) – kraujo raudonio įšalęs krioklys, esantis viename iš rytų Antarktidos slėnių, Viktorijos žemėje, Teiloro ledyne. Krioklio spalvą lemia geležies oksido turintis sūrus vanduo. Krioklys garsėja ne vien savo spalva, bet ir čia ekstremaliomis sąlygomis išgyvenančiais gyvais mikroorganizmais. Nedidelė versmė, kuri ir sudaro „kraujo krioklius“, iš poledinio ežero, nepažeisdama jo ekosistemos, išteka įskilimo ledyne dėka.

9. Švyturys Mičigane (JAV)

Po ledo audros užšalęs švyturys tapo fotografijos įžymybe.

10. Sapporo ledo festivalis (Japonija)

Kiekvienais metais vasario mėnesį šimtai tūkstančių turistų atvyksta į Hokkaido miestą pasižiūrėti įmantriausių ir įstabiausių pasaulyje sniego ir ledo skulptūrų.

11. Arkties vandenynas

Mokslininkai darbuojasi į šiaurę nuo poliarinio rato. Nuotrauka daryta 2011 metų liepos mėnesį.

Nuotrauka: NASA Goddard Photo and Video

12. Grenlandija

„Tai nenusakomas jausmas – skrieti banglente ledkalniu. Vanduo yra toks šaltas, kad benglentininkas Keitas Malojus daro pertrauką tarp plaukimų vaikščiodamas tarp sušalusių ledkalnio gabalų.“

Nuotrauka: Chris Burkard

13. Mer de Glace (Prancūzija)

Vaizdas iš parodos Mer de Glace ledo oloje Mont Blanc‘o kalno šlaituose.

Nuotrauka: Alejandro Pérez

14. Eiselmeris (Nyderlandai)

Eiselmerio ežere, centrinėje Nyderlandų dalyje, susidarė ledų spūstys.

Nuotrauka: Bas Meelker

15. Fox ledynas (Naujoji Zelandija)

Nenuostabu, kad Okeanijoje ledynų randama tik Naujojoje Zelandijoje, kur galima rasti visokiausių gamtos reiškinių. Fox ledynas yra Tai Poutini nacionaliniame parke Naujosios Zelandijos pietinėje saloje. Priešingai nei dauguma ledynų, Fox ledynas plečiasi nuo 1985 m. Ledyne susidarę urvai, po kuriuos rengiami žygiai. Tai net 13 km. ilgio ledynas. Pasirinkus skrydį sraigtasparniu galima iš paukščio skrydžio apžiūrėti smailias ledyno viršūnes ir prarajas, didingą Kuko kalną.

16. Perito Moreno ledynas (Argentina)

Viena iš labiausiai lankomų vietų Argentinos Patagonijoje yra Perito Moreno ledynas netoli El Calafate. Tai trečias pagal dydį pasaulyje gėlo vandens rezervas. Ledynas užima maždaug 250 km² plotą. Jis susiformavo maždaug prieš 30 tūkst. metų, tačiau nestovi vietoje ir pamažu juda. Kasmet ledynas pasislenka apie 700 m. Tai vienas iš nedaugelio tebeaugančių ledynų pasaulyje. Virš Archentino ežero beveik vientisa 30 km ilgio ledo siena iškilusi apie 60-90 m, tačiau dar iki 200 m aukščio ledyno sluoksnis slepiasi po vandeniu. Slinkdamas ledynas ežere sudaro užtvankas, kurios, neatlaikiusios vandens slėgio kas kelerius metus nulemia ledyno griūtį – nepakartojamą vaizdą, sutraukiantį smalsuolių žvilgsnius ir televizijos operatorių kameras. Neretai vykstant ledyno griūčiai, šie vaizdai tiesiogiai transliuojami daugumoje Argentinos televizijos kanalų.

Parengta pagal matadornetwork.com, wikipedia ir blog.zigzag.lt medžiagą

Comments are closed.