Išsimiegojęs žmogus ir fizine, ir moraline prasme jaučiasi puikiai – kažin, ar kas nors dėl to ginčytųsi. Tačiau vis mažesnė šiuolaikinės visuomenės dalis gali pasigirti reguliariu miegu. Gyvenimo ritmas – darbas, šeima, pramogos – toks įtemptas, kad laiko miegui lieka vis mažiau, o išeiginės pralekia tartum nebuvusios.

Matyt, miego klausimas bus aktualus visada: ir šiandien gausu diskusijų, kiek iš tiesų valandų per parą žmogui reikia miegoti. Yra daugybė metodikų: vienos jų teigia, kad reikia nueiti miegoti būtinai iki 23 val. ir keltis apie 7, kitos teigia, kad miegui reikia bent 9 valandų ir t.t. ir pan. Pamąstykime dar kartą.

Faktas Nr. 1: skirtingiems žmonėms reikalingas skirtingas miegojimo valandų skaičius

Ir jūs patys turbūt pažįstate žmonių, kurie puikiai jaučiasi pamiegoję vos 6 valandas, ir tokių, kuriems negana ir 9 val. miego. Ir tai, tiesą sakant, visiškai normalu – žmonių organizmuose įvairūs procesai vyksta skirtingų greičiu, skirtingai išskiriamas ir miego metu susidarantis itin svarbus hormonas melatoninas. Taip pat svarbu atsižvelgti ir į nevienodas aplinkybes, maistą prieš miegą, jautrumą, per dieną patirtus išgyvenimus. Netgi tam pačiam žmogui šiandien ir rytoj gali reikėti skirtingo miego kiekio.

Dar verta prisiminti „vyturius“ ir „pelėdas“. Mokslininkai vis neprieina vienos išvados – ar iš tiesų egzistuoja tokie žmonių tipai. Vis dar neaišku, ar tai suformuota biologiškai, ar vis dėlto tai įpročio reikalas.

Faktas Nr. 2: savo miegą galite kontroliuoti 

Turbūt ne kartą teko  knygose skaityti ar matyti filmuose (o gal net ir patiems išbandyti) natūralius „migdomuosius“ – stiklinę šilto pieno prieš miegą. Įrodyta, jog tai iš tiesų veikia! Dar vienas pasiūlymas – pieną užsigerti su bananu. Visų pirma, bananas slopina alkį, visų antra – jis svarbus seratonino ir melatonino hormonų gamybai. Banane taip pat esama magnio, kuris padeda raumenims atsipalaiduoti. Bet tai tik vienas paprastas būdas miegui kontroliuoti.

Pats svarbiausias miego faktorius – saulės šviesa. Laukinių genčių gyventojai paprastai gulasi miegoti praėjus 2-3 valandoms po saulėlydžio. Beje, pastebėta, kad jie beveik visiškai nesiskundžia nemiga, kai šiuolaikiniame pasaulyje nuo nemigos kenčia kas dešimtas gyventojas. Todėl visai naudingas galėtų būti patarimas likus 2-3 valandoms iki miego namuose palikti tik neryškius šviesos šaltinius, o ryškias lempas tiesiog išjungti.

Dar vienas faktorius, susijęs su saulėlydžiu – tai temperatūros pasikeitimas. Butuose esame nuo to apsaugoti, ir, žvelgiant iš sveiko miego perspektyvos – deja, veltui. Įrodyta, kad oro temperatūros pokytis taip pat stipriai veikia mūsų gebėjimą užmigti: žmogui, kad greičiau užmigtų, reikia ne sušilti, o – atvėsti. Todėl ir „nesuveikia“ karštos atpalaiduojančios vonios, šilti apklotai ir vilnonės kojinės. Prieš miegą daug naudingiau gerai išvėdinti kambarį ar išsimaudyti po šaltu dušu.

Faktas Nr. 3: miegas nebūtinai turi būti nepertraukiamas

Remiantis moksliniais tyrimais, mūsų protėviai miegodavo du kartus per naktį. Dažniausiai būdavo einama miegoti apie 12 val nakties ir pamiegama iki 3 val. ryto, tada žmonės atsikeldavo, eidavo į svečius, atlikdavo tam tikrus darbus, melsdavosi ir po poros valandų guldavo antro miego, kuris tęsdavosi iki ryto.

Prasidėjus technikos revoliucijai ir žmonėms ėmus dirbti fabrikuose tapo įprasta visą naktį miegoti nepertraukiamai. Tačiau atliktas ne vienas eksperimentas, įrodantis, kad žmonių, kurie nuolat priversti neišsimiegoti, pati miego struktūra stipriai pasikeičia. Labai dažnai atsiranda būtent tie patys du miego periodai.

Todėl nesinervinkite, kad jūs miegate „neteisingai“ ar net „kenksmingai“. Tai tik jums būdingas miego ritmas. Žinoma, tik tuo atveju, jei užmigti jums netrukdo išmanusis, darbas, verkiantis ir naktį nuolat prabundantis kūdikis, remontą 24 val. nakties sumanęs daryti kaimynas…

Parengta pagal užsienio spaudą 

Comments are closed.