Senovinė kinų patarlė teigia: „rojuje bus tik du tušti krėslai: pirmas – geros anytos, antras – geros marčios.“ Kai kuriose Afrikos gentyse, kurios gyvena didelėmis bendruomenėmis, dar iki šių dienų laikomasi papročio, kad anyta ir marti, uošvė bei žentas gali susitikti tik didelėse bendruomenės šventėse. Saliamono salose, vienuose namuose gyvenančios marti ir anyta, negali ne tik kad vienu metu atlikti to paties darbo, bet ir tuo pačiu metu būti virtuvėje. Žinoma, šie faktai tik patvirtina, kad problemos visur tos pačios, bet kažin, ar tai nors kiek ramina? Ypač tada, kai tokie konfliktai yra ne vien įdomus istorinis faktas, o kasdienė realybė. Ir, greičiausiai, ta aplinkybė, jog įtempti santykiai tarp marčios ir anytos yra pripažintas faktas visais žmonijos egzistavimo laikais, nesulaiko jūsų nuo noro padaryti revoliuciją jūsų šeimoje.

Bene pagrindinė marčios ir anytos konflikto priežastis – vieno žmogaus siekis, kad kitas atitiktų subjektyviam įsivaizdavimui, koks turi būti kitas žmogus. Tai apskritai yra bene didžiausia visų santykių problemų tarp žmonių klaida. Tarkim, anyta turi savo įsivaizdavimą apie idealią marčią, o marti – idealios anytos vaizdinį. Ir štai šis neatitikimas sukelia nusivylimą, priešinimąsi, nenorą bendrauti. Konfliktai kyla tada, kai žmogus tikisi, kad kitas gali ir geba suprasti jo problemas ir vidines dilemas. Tai milžiniška iliuzija – kiekvienas žmogus savaip įsivaizduoja gerus santykius, ir, deja, dažnai mūsų lūkesčiai nesutampa su realybe. Tai atsiranda nuoskaudos ir pretenzijos vienas kitam.

Visų pirma, turime sau prisipažinti – kiekvienas žmogus turi nesimpatiškų, neįdomių ir neįtikėtinų bruožų. Jei tai suprantame ir leidžiame kitam žmogui būti savimi, neatitikti mūsų lūkesčiams, nusivylimas santykiuose iškils žymiai rečiau. Nei marti, nei anyta neturi atitikti viena kitos įsivaizdavimų. Juk nebūtina mylėti savo marčią ar anytą, tačiau svarbu neturėti vidinių nuoskaudų ir įtampų, kurios tampa svarbiausia taikaus šeimos gyvenimo kliūtimi.

Žinoma, labai daug kas marčios ir anytos santykiuose priklauso nuo vyro-sūnaus. Vieni vyrai skausmingai reaguoja į dviejų svarbiausių savo gyvenimo moterų rietenas, kiti – kaip tik jas skatina. Taip pat ir ne kiekviena mama yra pasirengusi suprasti, kad sūnus užauga ir gyvena savo, atskirą, gyvenimą. Mamos taip jaudinasi, kad jų sūnums gyvenimas gerai susiklostytų, jog ima „kabinėtis“: tai šeima ne tokia, kaip reikia, tai žmona bloga… Tačiau jei mama norės gero savo sūnui, svarbiausia yra štai kas: nesikišti į sūnaus šeimos santykius ir gerbti jo asmeninio gyvenimo ribas.

Taip pat dera atminti, kad jokia, net ir pikčiausia anyta, nesuardys tvirtos šeimos, ir atvirkščiai, – net ir nuostabiausia anyta nepadės išsaugoti šeimos, jei ši pati nesistengs. Marčioms derėtų atminti štai ką: net ir geriausia anyta, su kuria santykiai klostosi itin šiltai ir patikimai, tarsi su drauge, vis dėlto ji yra vyro mama, ir jis – jos sūnus. Todėl jei rodysite savo nepasitenkinimą ir pyktį dėl vyro, neįžeiskite jos motiniškų jausmų. Anyta – nėra draugė, ir ne mama. Jei jūs tikrai mylite savo vyrą, pasistenkite įdėti visas jėgas, kad palaikytumėte gerus santykius su anyta. Jūsų anyta – svarbi jūsų vyro gyvenimo dalis. Jei nesugebate jos priimti, vadinasi, tam tikra prasme nepriimate ir savo vyro, ir patikėkite, tai labai žeidžia.

Siūlome keletą psichologų parengtų patarimų marčioms, kurie pravers, jei jūsų santykiai su anyta yra įtempti.

  1. 1. Pasistenkite suprasti jos jausmus. Paprasčiausiai įsivaizduokite save jos vietoje. Anyta ilgą laiką buvo svarbiausia moteris sūnaus gyvenime, ir staiga ji pažeminama iki nereikšmingo antraplanio vaidmens, o jos vietą užima jaunesnė nepažįstama moteris, kuri pasiveržia visą pagrindinio herojaus dėmesį. Tai išgyventi nėra paprasta.
  2. Rodykite anytai savo simpatiją. Net jei ir ji jums nelabai patinka. Bent jau nejausite nuoskaudos prieš vyrą, kad jūsų santykiai su anyta blogi, o gal net tai taps dideliu žingsniu į priekį kuriant konstruktyvius santykius.
  3. Išklausykite anytos nuomonę. Žinoma, visada nervina, kad kažkas ateina į jūsų namus ir pradeda jums aiškinti, kaip teisingai gyventi. Tačiau neatmeskite, kad anyta nuoširdžiai nori jums padėti, tiesiog daro tai ne vietoje ir ne laiku. Visada stenkitės išklausyti jos nuomonę. Tačiau atminkite, kad išklausyti kažkieno nuomonę ir su ja sutikti – tai skirtingi dalykai.
  4. Būkite mandagi. Sunku išlikti ramiai, kai tave nuolat kritikuoja ir moko gyvenimo. Būti mandagiai – tai nereiškia priimti visas neigiamybes savo adresu. Būti mandagiai – tai nenusileisti iki įžeidinėtojo lygmens.
  5. Dėkokite anytai. Vien tas faktas, kad ji pagimdė ir užaugino žmogų, kuris tapo jūsų vyru, vertas padėkos. Anytai svarbu būti jūsų pripažintai – santykiai tikrai taps geresni, jei parodysite, kad ją vertinate.
  6. Klauskite jos patarimo. Jūs – jaunesnė, ir todėl susitaikykite su mintimi, kad tam tikrus dalykus ji žino/moka geriau nei jūs – vien todėl, kad ji ilgiau gyvena šiame pasaulyje. Klauskite anytos patarimo dar iki to, kai ji pradeda jums patarinėti pati.
  7. Imkitės iniciatyvos: pati jai paskambinkite, aplankykite. Jei anyta pradeda neįspėjusi veržtis pas jus į namus, žinokite, kad ji jaučiasi išstumta iš šeimos ir tokiu būdu siekia būti pripažinta. Šią situaciją pakeisite, jei pati ją karts nuo karto pasikviesite kavos. Toks gestas parodys, kad galvojate . apie ją, prisimenate.
  8. Niekada nesivaržykite su anyta. Nusistatykite sritį, kurioje jūs be atsikalbinėjimų pripažįstate jos lyderystę. Leiskite nors vienoje srityje jai nors kažkuo geriau rūpintis savo sūnumi nei jūs.

Jei gyvenate kartu su vyro tėvais, ir konfliktai trukdo jums ramiai gyventi, geriausia būtų išsikraustyti ir vieniems kurti savo gyvenimą. Neverta įsitraukti į šį karą – jame nebus nugalėtojų, ir prarasti čia bus tik jūsų meilė bei šeimos laimė. Visada atminkite, kad nėra pasaulyje dviejų vienodų žmonių, taigi – ir anytų. Kiekvienas esame skirtingas ir turime surasti savitą būdą bendrauti su kitais.

Parengė Jurgita Lūžaitė-Kajėnienė

Šis tekstas yra dalis bendro projekto, kurį vykdo VšĮ „Aštuntoji diena“ ir „Kėdainių Mugė“

 

Comments are closed.