2016 m. rugsėjo 21 dienos ankstų rytą tarsi bombos sprogimas pasklido žinia, kad Vilniaus oro uoste netikėtai mirė iškilus Lietuvos visuomenės veikėjas, politikas, rašytojas, filosofas, publicistas Leonidas Donskis. Nors Leonidas, kaip teigiama, niekada nesiskundė širdies veiklos problemomis, tačiau ankstų rytą jis paprasčiausiai sukniubo oro uoste ir mirė nuo širdies smūgio. Išvakarėse filosofas buvo grįžęs iš Ukrainos ir rugsėjo 21 dieną ketino skristi į Rusiją. Teigiama, kad prie jo ankstyvos ir netikėtos mirties labiausiai galėjo prisidėti itin intensyvus darbų grafikas.

Leonidas Donskis gimė Klaipėdoje, čia praėjo jo vaikystės ir jaunystės laikotarpis. Nors pastaruosius dešimtmečius jis gyveno Suomijoje, JAV, Briuselyje ar Kaune, tačiau, kaip pats teigė, Klaipėda visada liko jo širdies miestas.

Leonidas buvo baigęs lietuvių filologiją ir teatro pedagogiką, vėliau studijavo filosofiją. 1990 m. apsigynė disertaciją Vilniaus Universitete kultūros filosofijos tema. Dar vieną disertaciją jis apgynė 1999 m. Helsinkyje, kur įgijo socialinių mokslų daktaro laipsnį.

Lietuvoje Leonidas Donskis tapo ypač populiarus, kai pradėjo vesti televizijos laidą „Be pykčio“. Taip pat jis buvo itin svarbia intelektualine figūra Vytauto Didžiojo universitete.

2009–2014 m. jis buvo įbridęs į didžiosios politikos vandenis. Nors niekada nebuvo jokios partijos narys, simpatizavo klasikiniam liberalizmui. Todėl nieko keisto, kad sutiko dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose būdamas būtent Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderiu. Jis buvo išrinktas į Europos parlamentą ir ten užsitarnavo talentingo ir intelektualaus politiko reputaciją, labai daug nuveikė gindamas žmogaus teises visame pasaulyje.

Leonidas Donskis, neabejotinai, buvo geriausiai už Lietuvos ribų žinomas  Lietuvoje gimęs dėstytojas ir knygų autorius. Ypač vaisingai jis bendradarbiavo su pasaulinio garso sociologu Zygmuntu Baumanu. Jie kartu parašė dvi knygas.

Tai tik nedidelis fragmentas to, ką Leonidas Donskis nuveikė. Svarbu dar paminėti, kad jis buvo itin charizmatiška asmenybė, puikus muzikantas ir nuostabus dėstytojas. Keletą metų prieš mirtį, kartu su žmona Jolanta, jie pasistatė jaukius namus Isos slėnyje, toje vietoje, kur prabėgo Česlovo Milošo vaikystė. Šeteiniai turėjo tapti itin svarbiu kultūros centru. Deja, netikėta Leonido mirtis nubraukė ar, bent jau, pristabdė daug svarbių kultūrinių, intelektualinių bei visuomeninių iniciatyvų, kurių iniciatoriumi jis buvo.

Comments are closed.