Daugiau nei tūkstantis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų 1655 metų spalio 20 dieną Kėdainiuose pasirašė sutartį su Švedija, kuri į istoriją įėjo Kėdainių unijos vardu. Bet kuri tokio pobūdžio sąjunga kelia daug ginčų. Tačiau, kalbant apie Kėdainių unija, kritikų daug kartų daugiau nei jos entuziastų.

Kėdainių unija reiškė, kad nutraukiama  su Lenkija sudaryta Liublino unija ir LDK jungiasi į Švedijos karalystę.

Kai dar Vilnius nebuvo užimtas rusų, buvo gauti įgaliojimai iš ATR karaliaus Jono Kazimiero Vazos derėtis su Maskva, arba prašyti pagalbos Švedijos. Taigi Jonušas Radvila buvo karaliaus įgaliojimus turintis derybininkas, tačiau jis viršijo šios įgaliojimus, kai ėmė derėti ne tik dėl pagalbos, bet ir dėl LDK įsijungimo į Švedijos karalystę. Tokio pobūdžio derybos buvo posūkis ir nuo vasarą pasirašyto Josvainių akto, kuriame taip pat buvo žadama nutraukti santykius su Lenkija ir susieti ateitį su Švedija, tačiau ne paprasčiausiai prisijungiant, bet sudarant tokio pat pobūdžio sutartį, kokia buvo sudaryta su Lenkija. Tačiau Kėdainių unija apie jokį lygiateisiškumą nekalba, čia tėra paprasčiausias LDK prisijungimas, suteikiant jį parėmusiems didikams įvairių privilegijų ir žemių.

Jonušo Radvilos brolis Boguslavas, kuris buvo vienas iš Josvainių sutarties iniciatorių, griežtai pasipriešino Kėdainių unijai.  Būtent nuo šios akimirkos brolių Radvilų politiniai keliai išsiskyrė. Tie bajorai, kurie palaikė Boguslavą, o ne Jonušą, keliavo į Brestą, kur prisijungė prie Sapiegų vadovaujamos kariuomenės.

Kėdainių unija praktiškai nebuvo įgyvendinta, nes Varkos mūšyje švedai patyrė skaudžią nesėkmę, o Lietuvos teritorijoje tuo metu kilo smarkus sukilimas prieš švedus ir Radvilas.  Didžiausias unijos iniciatorius Jonušas Radvila netrukus mirė apsiaustoje Tikocinos pilyje. Jį LDK didžiojo etmono pareigose pakeitė Jonas Sapiega.

Kai švedai pasitraukė iš Abiejų Tautų respublikos, žlugo ir Boguslavo Radvilos planai. Jis dar bandė kovoti su Sapiega, bet labai nesėkmingai jam susiklosčiusiame Prostkų mūšyje prarado beveik visus savo šalininkus. Boguslas buvo ištremtas į Karaliaučių, kur ir mirė.

Nors Kėdainių unija nebuvo sėkminga ir vargu ar atitiko LDK interesus, tačiau ji paradoksaliai davė pozityvų rezultatą. Maskvos armija, matydama LDK ir Švedijos derybas, nedrįso brautis toliau į LDK, nes nebuvo pasiruošusi karui su švedais. Tai leido LDK išsaugoti savo teritoriją.

Comments are closed.