Radijo laidos vaikams kūrėjas, penkių vaikų knygų autorius ir dvejų IBBY Lietuvos skyriaus premijų laureatas T. Dirgėla dalijasi patarimais apie knygų vaikams rašymą.

1. Rašyk skaitytojui, o ne savo vidiniam vaikui. Kas bus tavo knygų skaitytojas – vaikai ar tu pats? Ar esi garantuotas, kad skaitytojų ir tavo vidinio vaiko požiūriai bei norai bus artimi?

2. Skaityk. Atsiversk tiek skaitytojų ar specialistų pripažintas, tiek ir dėmesio nesulaukusias knygas vaikams – pamatysi, kaip atrodo gera knyga, iš kokių komponentų ji susideda. Taip pat prieš nosį turėsi pavyzdį, kaip tavo knyga atrodyti neturėtų.

3. Pasirink šviežią temą. Jeigu knygynų lentynose dulka keturiolika skirtingų autorių knygų apie patekimą į užburtą pasaulį arba dienoraščių apie nepritampantį vaiką – gerai pagalvok, ar tikrai norėtum būti pekioliktas.

4. Lankyk savo skaitytojus. Vaikams tikrai įdomu pamatyti rašytoją gyvai, sužinoti, ką jis valgo pusryčiams, iš kur semiasi įkvėpimo, ar turi šunį… O jeigu būsi kaip reikiant gyvas, tai gal sužavėsi ir tą neskaitantį vaiką salės gale, kuris po susitikimo su tavimi suskubs bibliotekos link. Ir nepamiršk – drąsiai prašyk honoraro. Gal ir prekybos centro kasininkė arba bankininkas darban vyksta tik už kelionės išlaidas ar pietų porciją? Žinoma, vaikų namų ar ligoniukų lankymas – jau kas kita.

5. Rašyk atsakingai. Tu augini skaitytoją ir formuoji asmenybę, tad jeigu tavo knyga bus nei šiokia, nei tokia, vaikas lygiai taip pat ims galvoti ir apie visas kitas knygas. O skaitymui skirtą laiką netruks pakeisti kompiuterio ar televizoriaus ekranas.

6. Pasirink tinkamą leidyklą. Pasidomėk, koks leidyklos požiūris į vaikų literatūrą – ar ji užima lygią vietą su suaugusiems skirtomis knygomis? Peržvelk, kaip atrodo anksčiau leidyklos išleistos knygos vaikams tiek formos, tiek turinio prasme.

7. Pasirink tinkamą iliustratorių. Gerą knygą vaikams tekstas ir iliustracijos sudaro lygiomis dalimis. Skirk laiko savo teksto stiliui artimo iliustratoriaus paieškoms, jo ankstesniems darbais ir skaitytojų bei specialistų įvertinimams.

8. Pasirink tinkamą redaktorių. Pasidomėk, ar redaktorius jau anksčiau yra dirbęs su vaikų literatūra, nepatingėk perskaityti bent poros jo sutvarkytų knygų. Ir visada stenkis rasti kompromisą – redaktorius tau nori tik gero.

9. Turėk rašymo planą. Būk iš anksto su savimi susitaręs, kiek žodžių, puslapių ar skyrių planuoji parašyti per dieną ar vienu prisėdimu. Mano aukso viduriukas yra 2000-2500 žodžių. Bet jeigu neturi galimybės rašymui skirti įprastos darbo dienos, gali prisitaikyti prie turimo laiko ir atrasti sau tinkamą tempą.

10. Reklamuokis. Kad ir kiek stengtųsi, leidykla ir be tavo knygos turi ką reklamuoti ir pasiūlyti skaitytojams. Susikurk savo rašytojo profilį socialiniuose tinkluose ar internetinę svetainę, renk konkursus, kelk nuotraukas iš susitikimų su savo skaitytojais, aktyviai siūlyk mokykloms ir bibliotekoms susitikimą su vaikais. Po kiek laiko ateis diena, kai laiškų ir skambučių sulauksi pats.

11. Nelauk mūzos. Tiesiog rašyk, nes mūza gali taip niekada ir neateiti.

Comments are closed.