1927 m. spalio 29 dieną Mimaičiuose (Šiaulių apskritis) gimė Mečislovas Jurevičius, aktyvus kovotojas prieš sovietinį režimą, kuris neretai buvo vadinamas „Kryžių kalno tėvu“ – dėl rūpesčio šia svarbia piligrimystės vieta.

Dar būdamas septyniolikos tapo Kęstučio apygardos partizanu ir gavo Tankiuko slapyvardį. Vėliau gavo užduotį pasitraukti iš karinio pasipriešinimo ir kovoti kitais pavidalais. Jis daug dėmesio skyrė antisovietinei agitacijai ir 1950 m. spalio 11 d. buvo suimtas. Karinis tribunolas jį nuteisė kalėti Džezkazgano lageryje.

1958 m. grįžo į Lietuvą, dirbo statybose darbininku, dažytoju Aklųjų kombinate. Kai tik pradėjo eiti Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika, Aušra, Rūpintojėlis – tapo aktyvus pogrindinių leidinių platintojas. Priklausė Eucharistijos bičiuliams, organizavo maldos eitynes į Kryžių kalną bei Šiluvą. Taip pat organizavo kryžių atstatymus po valdžios „operacijų“.

Iš darbo Jurevičius buvo atleistas vien už tai, kad per Šv. Kalėdas nėjo į darbą, bet į bažnyčią.

1979 m.  tapo Lietuvos Helsinkio grupės nariu, pasirašė 45 pabaltijiečių memorandumą, daugelį grupės dokumentų. Sovietinio saugumo pareigūnų ne kartą sulaikytas, tardytas.

1981 m. kovo 25 d. po eilinės kratos ir valdžiai nepageidaujamos literatūros konfiskavimo suimtas. 1981 m. birželio 25-26 d. Vilniuje Aukščiausiasis teismas „išnagrinėjo“ M. Jurevičiaus baudžiamąją bylą. Nuteistas 3 metams pataisos darbų griežto režimo lageriuose.

Lageriai sugriovė jo fizinę sveikatą, tačiau ne vertybinį stuburą. Jurevičius visada tvirtai gynė tikėjimą ir rūpinosi tais, kurie atsidūrė sudėtingoje situacijoje. Jis tapo tikru mokytoju ir įkvėpėju katalikiškam jaunimui.

1999 m. lapkritį mirė Šiauliuose.

youtube.com nuotr.

 

 

Comments are closed.