Šaltojo karo pabaiga

1989 m. Maltos saloje įvyko istorinis JAV prezidento George’o Busho ir Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo susitikimas. Pirmą kartą po daugybės metų dviejų galingiausių valstybių pasaulyje vadovai kalbėjosi ne kaip oponentai. M.Gorbačiovas pabrėžė, jog nori kur kas geresnių santykių su JAV, taip pat buvo aptartos abipusio nusiginklavimo galimybės. G. Bushas po susitikimo buvo viltingas, bet vis dar išliko atsargus. M. Gorbačiovas kur kas entuziastingiau demonstravo entuziazmą. Jis teigė, kad nebeliko prielaidų Šaltajam karui, jog jo vadovaujama valstybė pasiruošusi vidinėms reformoms.

Apžvalgininkai džiaugėsi aukščiausio lygio susitikimo nuotaika, tačiau atkreipė dėmesį, ka, deja, nebuvo sutarta dėl konkrečių praktinių žingsnių. Sutarta tik dėl to, kad M. Gorbačiovas kitų metų birželį atvyks į Vašingtoną ir ten bus išsamiau aptartos tolesnio bendradarbiavimo detalės.

Maltos susitikimas paprastai vadinamas simboline Šaltojo karo pabaiga. Kitas pabaigos simbolis – Berlyno sienos griūtis.

Sunkiojo metalo muzikos pradininko gimtadienis

1948 m. gimė Johnas Michaelas Osbourne (labiau žinomas kaip Ozzy Osbourne) Jis gimė Birmingeme, Anglijoje. Dažnai teigiama, kad būtent jis su grupe Black Sabbath yra sunkiojo metalo (heavy metal) pradininkas.

Jam sunkiai sekėsi mokykloje. Spėjama, kad dėl disleksijos. Muzika susidomėti paskatino The Beatles, kurių dideliu gerbėju tapo paauglystėje. Penkiolikos metų paliko mokykla ir dirbo statybose, skerdykloje, automobilių gamykloje.

Gyvenimas pasikeitė, kai tapo grupės Black Sabbath vokalistu. Tiesa, 1978 m. buvo priverstas palikti grupę, nes įniko į narkotikus. Visgi Osbourne neapleido muzikos ir pradėjo kurti savus muzikinius projektus, kurie jam pelnė populiarumą. Vėliau vėl buvo atgaivintas jo bendradarbiavimas su grupe Black Sabbath. Dar didesnį populairumą Ozzy Osbourne pelnė Ozbournas pelnė realybės šou „ The Ozbournes“. Ši laida tapo vienu didžiausių MTV hitu.

Ozzy Osbourne yra vienas pirmųjų šokiruojančių pasirodymų scenoje kūrėjas. Jis buvo keikiamas, kritikuojamas, bet visa tai tik didino jo populiarumą.

Trumpai. Pasaulyje tą dieną:

1586 m. bulvės pateko į Europą. Teigiama, kad būtent šią dieną iš Kolumbijos jos buvo atvežtos į Angliją. Per kelis artimiausius amžius jos tapo vienu svarbiausiu maisto produktų, leidusių išspręsti maisto stygiaus problemą.

1894 m. mirė Robertas Loisas Stevensonas, žymus britų rašytojas, labiausiai žinomas kaip romano „Lobių sala” (1881-1882 m.) autorius.

1910 m. Rygoje gimė dailėtyrininkas, dailininkas Vladas Drėma. Mirė 1995 m.

1931 m. mirė Danielius Dolskis, XX a. pradžios dainininkas, tarpukario Lietuvos estrados (šlagerių) pradininkas (g. 1891 m.).

1976 m. britų grupė „Sex Pistols“ išleido savo garsiąją dainą „Anarchy in the U.K.“

1976 m. įvykdytas pasikėsinimas į muzikantą Bob Marley. Tačiau tai nesutrukdė jam jau po dviejų dienų groti įspūdingame koncerte.

1979 m. Ajatola Chomeinis tapo Irano revoliucijos vadu.

1990 m. susivienijo Rytų ir Vakarų Vokietijos.

1991 m. buvo išformuotas Sovietų Sąjungos KGB. Deja, kaip pasirodė, KGB paprasčiausiai mutavo į naują pavidalą ir tiek.

1992 m. buvo išsiųsta pirmosi SMS.

Parengė Andrius Navickas.

Comments are closed.