Pasaulyje vis tvirčiau įsigalintis minimalistinio gyvenimo būdo judėjimas neturi griežtų taisyklių ar sąrašo dalykų, kurių atsisakęs taptum minimalistu. Šį judėjimą pašiepiantieji ar tiesiog tie, kuriems jis yra nepriimtinas, teigia, jog tam, kad gyventum minimalistiškai, turi atsisakyti mašinos, televizoriaus, telefono, negali siekti uždirbti daugiau, nei tau reikia kasdieniams būtiniausiems poreikiams, turi būtinai praktikuoti jogą, keliauti po egzotiškus kraštus autostopu su kurpine ant pečių arba išsikraustyti gyventi į miškų trobelę ir panašiai.

Tačiau minimalizmas – ne taisyklių rinkinys, o sąmoningas gyvenimo būdas, tai viena iš priemonių atrandant laisvę nuo daiktų pertekliaus ir su juo susijusio nuolatinio nerimo, laisvę nuo perdėto jaudinimosi siekiant turėti daugiau, laisvė nuo mūsų kultūroje vešinčios vartotojiškos visuomenės tariamų poreikių, kurie iš esmės yra pertekliniai ir neturintys nieko bendra su tikraisiais poreikiais ir tikruoju gyvenimo džiaugsmu.

Visgi tai nereiškia, jog tame, kad turime daiktų, slypi koks nors pamatinis blogis. Bene didžiausia šių laikų problema yra ta, kad daiktų mes turime per daug, maža to – mes nuolat jų trokštame. Kitaip tariant, esmė slypi tame, kokią reikšmę savo gyvenime net nesusimąstydami teikiame daiktams, dėl jų aukodami dvasios ramybę, sveikatą, laiką, santykius, galimybes dvasiškai tobulėti ar tiesiog ilsėtis ir mėgautis buvimu. Taigi, minimalizmas neteigia, jog norėti mašinos ar namo, ar naujos sofos yra blogai – šio judėjimo, gyvenimo būdo filosofija tiesiog kviečia sąmoningiau ir atsakingiau žvelgti į tai, ko ir kodėl mums reikia bei kaip mūsų asmeniniai poreikiai bei pirkiniai įtakoja pasaulį aplink mus.

Kaip teigia Joshua Beckeris, vienas žinomiausių minimalizmo pradininkų ir propaguotojų, minimalizmas – sąmoningas (į)vertinimas to, ką labiausiai branginame ir atsisakymas to, kas mus nuo to atitolina.

Kokie yra pagrindiniai minimalistinio gyvenimo būdo aspektai? Ką galime kiekvienas pritaikyti savo aplinkoje? Žemiau pateikiami svarbiausieji dalykai, į kuriuos kiekvienam sąmoningai mąstančiam žmogui vertėtų atkreipti dėmesį.

Įvertinkite tai, kas yra jūsų namuose

Objektyviai peržvelkite viską, ką turite namuose. Ar tiksliai žinote, ką ir kur laikote, kiek ir ko turite? Ar jūsų namuose esama erdvių, kuriose kaupiate nenaudojamus daiktus, kurių nepritaikote buityje, nemėgstate? Galbūt jūsų spintose jau keletą metų nepajudinamai kabo nebedėvimi drabužiai arba tokie, į kuriuos jau keletą metų ketinate „tiplti“?

Ar vien mintis, kad reikia kažką surasti, kelia jums siaubą, nes tai reiškia, jog teks iškraustyti užverstas spinteles, spintas ar stalčius?

Sutvarkykite kiekvieną savo namų kampą (nesvarbu, kokio dydžio jūsų namai)

Nelaukite didžiojo tvarkymosi prieš šventes – tuomet rūpesčių ir taip netrūksta. O šiuo tvarkymusi jūs atlaisvinsite ne tik savo gyvenamą erdvę, panaikinsite didžiąją dalį dulkių kaupyklų, bet ir akivaizdžiai pajusite prašviesėjimą galvoje ir dvasioje.

Jei sakote, kad kasmet darote generalinį viso buto ar namo tvarkymą ir šis bus niekuo neišskirtinis, tiesiog nusiteikite, kad jis visgi bus kitoks – imdami suvokti balastinį daiktų svorį savo asmeninėje aplinkoje, nebekrausite jums nereikalingų daiktų, įrankių ir drabužių į „nereikalingų daiktų“ vietas, pastarąsias išnaudodami prasmingiau.

Svarbu nepamiršti, kad sunkiausia visuomet yra pradėti. Pamatysite – netrukus tai taps dideliu malonumu, savotišku išlaisvinančiu žaidimu.

Sunkiausia šiame etape būna su sentimentus keliančiais daiktais ar gautaisiais dovanų, nors nepritaikomais ar nemielais, nenaudojamais, arba tokiais, kurie yra „dar visai kaip nauji“, nors visiškai nereikalingi. Geroji ir smagioji šio reikalo dalis yra ta, kad šių daiktų jus neišmetate į konteinerį – jokiais būdais! – juos vertėtų atiduoti, paaukoti labdarai, padovanoti tiems, kam jų reikia, o jeigu jums priimtiniau – parduoti.

Apsvarstykite prieš pirkdami naujus daiktus

Atrodytų, čia nieko naujo – juk visada daugiau ar mažiau pamąstome prieš ką nors įsigydami. Tačiau labai dažnai perkame todėl, kad tai pakelia mums nuotaiką, todėl, kad norime sau patiems patvirtinti, jog „išgalime“ kažką nusipirkti, todėl, kad mums graži daikto išvaizda, todėl, kad tokį daiktą matome reklamuojamą kaip labai svarbų, todėl, kad tokį „visi turi“ etc.

Svarbu nepamiršti, kad visiškai nesvarbu, jei siūlomas pirkti daiktas yra „už labai gerą kainą“ – ji visiškai neturi reikšmės, jei tas daiktas jums nėra reikalingas. Neretai perkama todėl, kad tiesiog „labai pigu“ ir „reikia naudotis proga“, tačiau suteikus sau erdvės pamąstymui, dažniausiai paaiškėja, kad iš esmės svarbi ne kaina, o poreikis imti, vartoti, neiškristi iš žaidimo, kur kažkodėl geresnis atrodo tas, kuris turi daugiau, nors ir nereikalingų dalykų.

Beje, svarbu įsisąmoninti ir tai, jog kažko neperkate ne todėl, kad neturite tam pinigų, o todėl, kad jums to iš tiesų nereikia.

Ieškokite kokybės

Visgi vargiai išsisuktumėte nepirkdami visiškai nieko, tiesa? Drabužiai susidėvi, vaikai juos išauga, buities prietaisai ir įrankiai genda, o ir lėkštės kartais dūžta.

Pirkdami sąmoningai ir apsvarstydami savo potencialius pirkinius, orientuokitės į kokybę. Nepirkdami dalykų, kurių jums iš esmės nereikia, ilgainiui sutaupysite, o pirkdami išties reikalingus daiktus ir rinkdamiesi ilgaamžius, geros kokybės gaminius taip pat investuojate į mažesnes išlaidas ateityje. Kokybiški, patvarūs daiktai tarnauja ilgiau, juos paprasčiau sutaisyti sugedus. Atrodo, tai savaime suprantama, tačiau neretai ką nors pirkdami labiau atsižvelgiame į kainą ir verčiau nusiperkame daugiau, bet pigesnių abejotinos kokybės daiktų, nei tai, ko mums iš tiesų reikia.

Svarbu tai prisiminti ir prieš didžiąsias metų šventes: ar tikrai jums bus smagiau, o šventės taps prasmingesnėmis, jei prisipirksite plastikinių papuošimų, mažmožių ir kaip maras plintančių suvenyrų? Ar kas nors iš tiesų džiaugiasi, gavęs juos dovanų? Kur šie niekniekiai paskui keliauja?

Taip pat neskubėkite išmesti to, kas sulūžo ar sugedo – ar pamenate, kaip anksčiau namuose buvę buities prietaisai ar baldai, net ir batai būdavo taisomi ir tuo pačiu ilgai tarnaudavo? Neretai sugedusius, bet įmanomus pataisyti prietaisus ar kitus dalykus išmetame labiau todėl, kad jie mums atsibosta. Tokiu atveju vertėtų pamąstyti apie tai, jog būtent šių daiktų kažkas stokoja – nepasiturinčios šeimos, gyvūnų prieglaudos ar kokios organizacijos – ir pataisytus, kad ir nenaujus, priimtų ir naudotų.

Būkite dėkingi už tai, ką turite dabar

Minimalistinio gyvenimo filosofija nukreipta į pasitenkinimą tuo, kaip gyvename, o jis neįmanomas be dėkingumo už tai, ką turime. Žinoma, šis pasitenkinimas didžiąja dalimi priklauso nuo dvasinio būvio, savivokos ir ryšių su kitais žmonėmis. Visgi minimalizmas siekia atkreipti dėmesį į tai, ko dažnai nesuvokiame įtakojant mūsų dvasinį būvį – mus supančius daiktus, kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, nerimą, persekiojantį dėl to, kiek ir ko turime.

Aiškiai, sąmoningai suvokdami, jog jaučiatės dėkingi už tai, ką turite dabar, visa tai labiau ir vertinsite, saugosite, ilgainiui suvokdami, kad nauji daiktai daugiau laimės nesuteiks, kad dažniausiai turime tiek, kiek mums pakanka.

Nesijauskite kalti – darykite gerus darbus!

Bene visuose namuose galima atrasti daiktų, kurie nekelia nei šiltų jausmų, nei sentimentų, nei yra naudojami. Tokie daiktai dažniausiai laikomi dėl tam tikro kaltės jausmo – „juk taip brangiai kainavo“, „negaliu išmesti, nes padovanojo teta / močiutė / sūnėnas“, „bet juk jis puikiausios kokybės“ ar panašiai, visiškai nepaisant logikos, kad nenaudojamas daiktas yra nereikalingas daiktas.

Vėlgi – nepamirškite, kad jums nesiūloma daiktus išmesti į sąvartyną, netgi atvirkščiai – rekomenduojama surasti šiems daiktams namus, kuriuose jie bus reikalingi ir naudojami. Argi ne keista, kai savo namuose laikote dulkes kaupiančius ir varginančius, nereikalingus daiktus, kai kažkas būtent jų stokoja?

Įdėję šiek tiek pastangų, pasidomėję įvairiomis organizacijomis, besirūpinančiomis socialiai remtinomis šeimomis ar senoliais, gyvūnų globos namais, įvairiomis draugijomis, atrasite kam prasmingai perduoti savo „turto“ perteklių, kitaip tariant, dalinsitės, dovanosite, džiuginsite. Tam tinkamas metas yra visada, ne vien Kalėdos.

Puoselėkite santykius

Atsisakydami dalyvauti vartojimo lenktynėse, verčiau puoselėkite santykius su artimais žmonėmis ar imkitės socialinės veiklos, savanoriaukite gyvūnų prieglaudoje ar nakvynės namuose. Daiktai nesuteikia mums laimės, o šiltas, nuoširdus santykis bus vertingas ne tik jums, bet ir tam, su kuriuo juo dalinsitės.

Parengta pagal makespace.com, becomingminimalist.com

 

3 Comments