2Tęsiame rubriką „Atodangos“, kurių tikslas – priminti bent kelis Lietuvai ar visai Europai svarbius istorinius įvykius, vykusius skirtingais laikotarpiais, bet kuriuos sieja tą pati diena kalendoriuje.

1876 m. katalikiškame Kelne gimė vienas svarbiausių XX amžiuje Europos politikų Konradas Adenaueris. Nesiplėsime apie jį, nes www.8diena.lt yra išsamus straipsnis apie šį politiką. Kviečiame skaityti ČIA: Konradas Adenaueris: „Kai kitiems atrodo, kad viskas baigta, mūsų eilė pradėti veikti“.

1905 m. buvo užimta Port Artūro tvirtovė ir baigėsi ilgiausias Rusijos–Japonijos karo mūšis. Tačiau sunki japonų pergalė galiausiai virto ne triumfu, bet kartėliu. Port Rojalio tvirtovę Rusija buvo išnuomojusi iš Kinijos dvidešimt penkeriems metams. Čia buvo pastatyti rimti gynybiniai įtvirtinimai. 1904-1905 m. šios tvirtovės gynyba tapo kruviniausiu karo mūšiu. Tvirtovės gynėjų problema buvo ta, kad jie neturėjo galimybių susisiekti su kitais rusų kariuomenės daliniais, o japonų pajėgos buvo nuolat papildomos. Vien per pirmąjį japonų šturmą žuvo daugiau nei dvidešimt tūkstančių japonų karių. Šturmai vis tęsėsi ir galiausiai generolas Anatolijus Steselis apsisprendė pasirašyti kapituliacijos sutartį ir 32 000 žmonių karinis korpusas su visa provizija pasidavė. Rusų karininkams buvo leista vykti į Tėvynę, su sąlyga, kad jie daugiau nedalyvaus karo veiksmuose. Tiesa, Rusijos karinis tribunolas nuteisė myriop Steselį, nes prilygino kapituliaciją Tėvynės išdavystei. Japonija negalėjo labai džiaugtis pergale, nes per beveik metus trukusį šturmą neteko daugiau nei 110 tūkstančių karių ir penkiolika karinių laivų. Tuo metu Rusijos armija sugebėjo pergrupuoti savo pajėgas kitose vietovėse, o Port Rojalio gynėjų drąsa tapo įkvėpimo šaltiniu kitiems rusų kariams.

1932 m. gimė Umberto Eco – italų rašytojas, filosofas ir visuomenininkas. Taip pat jis buvo vienas žymiausių XX amžiaus kalbotyros atstovų. Filosofijos disertaciją apsigynė Tomo Akviniečio estetikos tema. Dėstė studentams, rašė straipsnius į laikraščius, kuravo kultūros knygų leidybą. 1963 m. įkūrė neovanfardistų „Grupę 63“. Pagal kitų avangardistinių judėjimų – futuristų, siurrealistų ir kt. – tradicijas ši rašytojų ir teoretikų grupė norėjo sistemiškai išsiveržti iš tradicinių literatūros normų. 1980 m., kaip semiotinį eksperimentą sukūrė romaną „Rožės vardas“. Įkvėptas pasisekimo, literatūrinę veiklą pratęsė ir parašė dar kelis greitai išpopuliarėjusius romanus. Nuo 1988 m. vadovauja jo įkurtam semiotikos institutui prie San Marino universiteto. Buvo sukaupęs didžiausią personalinę biblioteką pasaulyje, kurioje buvo šimtai tūkstančių knygų. Mirė Milane 2016 m. vasario 16 d. nuo kasos vėžio.

1964 m. Bostone mirė lietuvių poetas Faustas Kirša. Jis buvo aktyvus tarpukario Lietuvos kultūriniame gyvenime, kai tapo aišku, jog sovietinė armija grįžta, pasitraukė į Vokietiją, o paskui 1949 m. išvyko į JAV. Čia taip pat dirbo redaktoriaus darbą, buvo aktyvus visuomenininkas. Beje, Kirša svarbus ir kaip vertėjas, daugiausia vertė iš rusų kalbos.

1964  m. lankydamasis Šventojoje žemėje, popiežius Paulius VI Jeruzalėje susitiko su patriarchu Atenagoru I. Tai buvo pirmasis Romos katalikų ir Stačiatikių bažnyčių vadovų susitikimas nuo XV a., kai paskutinį kartą svarstytos galimybės įveikti Bažnyčios skilimą. Susitikimas Jeruzalėje tapo įmanoma po to, kai abu šie dvasiniai lyderiai atšaukė ekskomunikas, paskelbtas dar XI amžiuje.

1968 m. Čekoslovakijos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi tapo Alexander Dubček. Slovakas politikas kurį laiką vadovavo Slovakijos komunistams, 1967 m. prasidėjus neramumams, tapo Čekoslovakijos KP pirmuoju sekretoriumi. Paskelbė apie politines ir ekonomines reformas. Tai sukėlė aršų Sovietų Sąjungos nepasitenkinimą ir į Prahą buvo įvesta Varšuvos pakto šalių kariuomenė. Dubčekui teko atsisakyti posto ir trauktis iš politikos. Po to, kai 1989 m. pabaigoje Vaclavas Havelas tapo Čekoslovakijos prezidentu, Dubčekas grįžo į politiką ir buvo išrinktas parlamento pirmininku. Žuvo 1992 m. lapkričio 7 d. per autoavariją. Palaidotas Bratislavoje, Slovakijoje.

1973  m. JAV prieš įlaipinant keleivius į lėktuvą, pradėtas jų tikrinimas elektroniniais metalo detektoriais. Šiandien jie jau veikia praktiškai visame pasaulyje ir tapo nemalonia, bet savaime suprantama pasirengimo skrydžiui dalimi.

2003 m. Lietuvos prezidentu išrinktas Liberalų demokratų partijos lyderis Rolandas Paksas. Antrame rinkimų ture jis gana netikėtai įveikė Valdą Adamkų. Reikia pripažinti, kad R. Paksui padėjo ir kai kuriose žiniasklaidos priemonėse paskutinėmis agitacijos dienomis pasirodžiusi moralinę paniką kelianti informacija. R. Paksas tapo pirmuoju ir vieninteliu kol kas Lietuvos prezidentu, kuris buvo pašalintas apkaltos būdu. Tai įvyko 2004 m. balandžio 6 d.

2014 m. mirė Eusébio, kuris laikomas geriausiu visų laikų Portugalijos futbolininku, jis taip pat patenka ir tarp geriausių visų laikų pasaulio futbolininkų. Jo vedama Portugalijos rinktinė iškovojo bronzos medalius Pasaulio čempionate. Eusebio žaidė puolėjo pozicijoje. Buvo pramintas „Juodąja pantera“, dėl greito ir staigaus žaidimo, pasižymėjo stipriu, taikliu smūgiu. Taip pat Eusebio buvo autoritetas ir už aikštės ribų.

Comments are closed.