Kai lauke balta balta ir šalta, nereikėtų laikytis nuostatos, kad dabar visą laiką su vaikais praleisime namuose. Jei vaikams neparodysime, kad ir žiemą galima žaisti lauke, jie to ir nežinos. Tam, žinoma, būtina ir žieminė amunicija: neperšlampami kobinezonai ar šiltos striukės su kelnėmis, geros pirštinės, jauki kepurė, šalikas ir, žinoma, šilti žieminiai batai. Beje, praverstų turėti bent porą tokių komplektų. Ypač reikėtų pasirūpinti ne viena pora paprastų ar kumštuotų pirštinių. Kaip žinia, nėra netinkamo oro būti lauke, tėra netinkama apranga.

Čiuožimas rogutėmis nuo ledinio kalniuko

Rogės ir kalniukas yra tokie pat neatskiriami dalykai kaip ledai ir vaflinis ragelis. Beje, leistis nuo kalniuko galima visaip. Tam puikiai tiktų ir automobilio padanga ar linoleumo gabalas, vadinamieji čiuožtukai. Vaikai gali čiuožti vieni, o gali ir kartu su tėveliais. Išbandykite skirtingus aukščius, išmokykite vaiką, kaip stabdyti čiuožiant nuo kalno, pasukti ar išvystyti didesnį greitį.

Angelai

Turbūt kiekvienas žinome tokį žaidimą, kaip sniego angelas. Vaikui tereikia parodyti, kaip atbulom kristi ant sniego ir judinti rankas bei kojas lyg skristum: nesijaudinkite, kad vaiko drabužiai aplips sniegu ir taps sniegiškai angeliški, o rankos – panačios į sparnus. Ką tik iškritęs sniegas – nuostabi minkšta ložė ir vaikai mėgsta joje pagulėti. Jei sniego angelai jūsų šeimoje ne naujiena, galite pabandyti ant sniego panašiu būdu sukurti kažką kito: tarkim, kokį gyvūną.

Pėdsekystė

Vaikai mėgsta apžiūrinėti savo pėdsakus sniege. Nepatingėkite internete paieškoti informacijos, kaip atrodo skirtingų gyvūnų ar paukščių pėdsakai. Pasidomėję galite leistis į pažinimo nuotykį į parką ar netoliese esantį miškelį ir pabandyti surasti bei iššifruoti gyvūnų pėdsakus. Juos galima ir nufotografuoti ir paskui surengti namuose parodą.

Sniego žmogaus pėdsakai

Iš kartono ir stiprios virvės galima pasidaryti sniego žmogaus letenas. Apmaukite jas ant vaiko žieminių batų ir keliaukite į lauką daryti stebuklingų sniego žmogaus pėdsakų.

Sniego kūriniai

Statyti sniego senius – įprastas žiemos užsiėmimas. O ar bandėte kada nulipdyti sniego besmegeniukus, sniego šuniukus, katinukus ar vėžliukus? Arba sniego senį pasodinti ant suolo ar paguldyti pogulio ant žemės? Sniego senis aukštyn kojom taip pat būtų smagus vaizdinys. Visu tuo užsiimti labai įdomu, kai kūrybiniame procese dalyvauja keletas žmonių – tada galima nulipdyti visą sniego šeimynėlę ar ištisą sniego gyvūnų parką. Sniego kūriniją galima visaip išpuošti, aprengti: papuoškite sniego damą skrybėle ar užriškite skarelę, uždėkite virtuvinę prijuostę ir įduokite senovinį medinį šaukštą. Su mažu vaiku galima daryti mažus sniego senius, jo ūgio dydžio – vaikui tikrai bus smagu padūkti tokioje „draugijoje“.

Pasitelkdami virtuvines kepimo formas, plastikines dėžutes nuo produktų, skirtingų dydžių puodelius, galite iš sniego sukurti daugybę skirtingų formų, paskui iš jų kažką lipdyti. Nedideles skirtingas formas vieną su kita puikiai sujungsite dantų krapštukais ar mediniais iešmeliais. Taip pat figūras vieną su kita „suklijuoti“ galima ir paprasčiausiu vandeniu.

Žiemos piknikas

Keliaukite žiemą į mišką pasivaikščioti. Tik nepamirškite su savimi pasiimti termoso šiltos arbatos ir sausainių. Tai galėtų būti puikus žiemos piknikas gaiviame ir neužterštame ore. Kad būtų dar žavingiau – iš sniego nusilipdykite stalą ir ant jo susidėkite vaišes.

Lobio ieškojimas

Šis įtraukiantis žaidimas reikalauja šiokio tokio išankstinio pasiruošimo: jums reikia iš artimiausios parduotuvės nupirkti „lobį“. Tai gali būti saldumynas, nedidelis žaisliukas ar suvenyras. „Brangenybę“ reikėtų įdėti į kažkokią neperšlampančią dėžutę ar maišelį ir paslėpti po sniegu tam tikroje vietoje. Geriausia būtų slėpti kažkur miške ar parke, ar savo namų kieme. Vaikas, pagal jūsų duotus nurodymus, turi ieškoti lobio. Jei vaikas mažas ar jam sunkiau sekasi, galite šiek tiek jam pasakinėti. Pavyzdžiui, karšta-šalta principu ar šiek tiek sudėtingiau: ženk du žingsnius į kairę, po to tris žingsnius į priekį ir t.t.

Papuošimai iš spalvoto ledo

Viskas ganėtinai paprasa: į lauką išneštas įvairias formeles (tinka modalino formelės, įvairios dėžutės, smėlio formelės, puodukai ir pan.) užpildykite spalvotu vandeniu (nuspalvokite vandenį paprastais akvareliniais dažais ar guašu). Dėl grožio į vandenį galite įmesti uogų, apelsino ar citrinos griežinėlį, eglės šakelę, blizgučių. Palaukite, kol vanduo užšals ir išimkite iš formelių savo meno kūrinius. Gautais žaisliukais papuoškite miško eglę ar savo kiemo medelius.

Sniego dažai

Kad būtų įdomiau, savo sniegą galite pasidaryti spalvotą. Tam reikalingos 0,5 l stiklinės su vandeniu, į kurį įpilkite reikiamą kiekį valgomųjų dažų. Pasiruoškite kelių skirtingų spalvų indelių. Išpurkšdami dažus ant sniego, gausite spalvotą sniegą. Su įprastos pipetės ar didesnio švirkšto be adatos pagalba galite ant sniego piešti įvairius paveikslus. Arba apipavidalinti kažkokią figūrą iš sniego.

Ledinis kelias

Spalvotą vandenį galima užšaldyti vienkartiniuose dubenėliuose ar gilesnėse lėkštėse (galima naudoti skirtingo dydžio, tada dar įdomiau). Iš jų gautais skirtingų spalvų lediniais apskritimais galima sukurti ledo taką.

Beje, formą ledui galima pasiruošti ir iš folijos. Tarkim, pasidarykite iš dvigubos folijos širdelės formą ir užšaldykite joje raudonos spalvos vandenį – išeis puikiai dekoracija, ir ne vien Valentino dienai.

Šaudymas į tikslą

Kai lauke pakankamai šalta, kad ten būtumėte ilgesnį laiką, o vaikutis spirga iš noro pajudėti, šaudymas į tikslą galėtų būti būtent tas užsiėmimas, kurio jam reikia. Be viso kito, šis žaidimas puikiai tinka koordinacijai ir nustatymui iš akies lavinti.

Iš sniego nusilipdykite daugybę gniūžčių ir trumpam jas įdėkite į kamerą, kad užšaltų. Galima ir suformuoti tam tikrus kubelius. Taikinį galite nusipiešti ir paskui jį pakabinti ant medžio arba tiesiog ant žemės apvesti apskritimą, į kurį vaikas turi pataikyti sumėtyti snieginukus. Pasiruošę amuniciją, susidėkite ją į kažkokį krepšelį ir keliaukite į lauką tikrinti vaiko taiklumo.

Tvirtovės iš sniego

Bet kokio amžiaus vaikai mėgsta statinius iš sniego. Nors žinoma, labiausiai tai, matyt, patiks mokyklinio amžiaus berniukams. Tvirtovę galima statyti iš atskirų sniego ar ledo luitų. Beje tvirtovė gali būti ir žaislinė, kaip kad vasarą statomą iš sniego. Taip pat ji gali būti ir tikra –skirta vaikams žaisti ir pasislėpti. Dar galite pabandyti pastatyti trobelę ir sniego mylimai lėlei ar kitam žaisliukui.

Kad būtų lengviau sniegą ar ledo luitus sukrauti vieną ant kito, galima naudotis paprastu kibiru. Tėvai gali vaikams padėti lipdyti tvirtovę arba, jei vaikai tuo laisvai gali užsiimti jau patys, jūs pasirūpinkite, kad mažieji statybininkai gautų šiltos arbatos.

Parengta pagal užsienio spaudą

2 Comments