Nėra jokios didžiulės paslapties, kurią visi žinotų, išskyrus tave. Nors kartais ir apima toks jausmas. Tiesiog kartais užmirštame net tas pagrindines, rodos, savaime suprantamas tiesas, todėl būtina laikas nuo laiko vienas kitam jas priminti. Kartais būtina pakartoti dar kartą sau tai, ką jau žinojai.

Aš nekalbu apie auksines taisykles kaip griežtas ribas, kurių neperžengdamas būsi laimingas. Pirmiausiai kalbu apie kelią, kaip tapti laimingesniam, o ne laimingam. Mūsų tikslas turėtų būti stengtis kažką daryti, kad jaustumėmės geriau, šypsotumėmės daugiau, atrastume priežastį keltis ryte lengviau… Svarbu žengti mažus žingsnelius teisinga linkme. Nereikia bandyti užsispyrus pasiekti kalno viršūnę, kirsti finišo liniją – pagaliau būti laimingam. Taip susikoncentravę į tikslą, mes dažnai net pamirštame mėgautis pačia kelione ir nepastebime, kiek paėjome į priekį. Todėl savo priminimų sąrašą įvardinu ne kaip būdus tapti laimingam, bet tiesiog laimingesniam.

PIRMAS: priimti save

Ironiška, tačiau gyvenimas dažnai mėgsta priminti mums apie tai, ko stokojame, bet tarp eilučių palieka priminimus apie turimus dalykus. Kartais pats turi priminti sau, kiek tavyje yra jėgos, autentiškumo. Kiek daug galimybių turi aplinkinį pasaulį padaryti gražesnį, geresnį. Turi pagalvoti apie dalykus, kurie tau savyje patinka. Turi juos vertinti, ugdyti ir padėti jiems skleistis. Nes tų dalykų yra labai daug. Ir jų pakanka.

ANTRAS: susipažinti su liūdesiu

Galbūt, kiekvieno praeivio pažindinti su savo vidiniais demonais nereikėtų, bet neverta to slėpti nuo savęs paties. Reikia stebėti save, savo jausmus. Kas tave skaudina? Reikia skirti laiko sau ir išsiaiškinti, kokiu adresu ieškoti to, kas neduoda ramybės. Pažintis su liūdesiu kiekvienam prasideda nuo skirtingų dalykų – vienam tai atviri pokalbiai su kažkuo, kas supranta, kitam – buvimas atsitraukus nuo šurmulio vienumoje ir savianalizė. Atrask savąjį būdą.

TREČIAS: susikurti tikslų

Svarbu turėti, ko laukti. Dėl kažko nekantrauti, matyti, kaip artėji tikslo link, ir išlaikyti motyvaciją. Tai gali būti vasaros atostogos Tailande, taupymas išsvajotam dviračiui, o gal tiesiog indų plovimas vakare, nepaliekant to rytui. Tie tikslai gali būti maži, gali būti dideli. Tegul jie keičia vienas kitą, padeda mums judėti į priekį.

KETVIRTAS: rasti kažką naujo, kas įkvėptų

Kartais smagu patyrinėti nepažįstamus klodus. Tai gali būti drastiški pokyčiai – kardinalus karjeros kelio pakeitimas ar kraustymasis svetur. Bet gali būti ir maži, paprasti dalykai. Bandymai daugiau keliauti, skaityti tokio žanro knygas, kurių seniau nepaimdavai į rankas, bendravimas su naujais, įvairesniais žmonėmis… Kartais gerai pabandyti kažką naujo, kas galbūt padėtų ir savyje atverti naujas duris, suteiktų naujų galimybių, krypčių, norų.

PENKTAS: saulės spinduliai ir vaivorykštės

Žinau, kad ne viskas yra kaip pro rožinius akinius ir kad pasaulyje yra ne tik saulės zuikučiai ir vaivorykštės. Bet kartais reikia pasileisti plaukus ir nerti į saulės šviesą užsimiršus. Mėgautis mažais dalykais. Tiesiogine prasme eiti į saulės šviesą, gerti į save vitaminą D ir džiaugtis šiluma. O lietui užtemdžius visą saulės išbučiuotą dieną, galėsi stebėti vaivorykštę. Tad verta kartais peršlapti batus ir iškentėti liūtis. Nes vaivorykštė graži ir ją matyti verta.

ŠEŠTAS: švęsti viską

Kai kurie dalykai, kurie tau atrodo savaime suprantami, kitam žmogui galėtų būti milžiniški pasiekimai. Nuomos sumokėjimas laiku –pasiekimas. Drabužių išlyginimas, indų išplovimas – pasiekimai. Kartais net pakilimas iš lovos yra pasiekimas. Jį reikia atšvęsti su kavos puodeliu rankose.

SEPTINTAS: jaustis patenkintam

Niekas pasaulyje negauna visko, ko nori. Amžinai kažko trūksta. Visada iškils naujų sunkumų. Vietoj bandymo pasiekti tobulybę, geriau reiktų tas pastangas nukreipti į bandymą jaustis patenkintam tuo, ką turi. Radęs būdą, kaip būti patenkintam tuo, ką turi, visada turėsi būtent tai, ko tau reikia.

AŠTUNTAS: pamiršti užsibrėžtą tikslą

Kaip jau minėjau, laimė nėra tikslas, ji yra kelionė į jį. Džiaukis tuo, kad esi toliau nei buvai vakar ir negraužk savęs, kad nesi ten, kur norėtum būti. Šiandien esi arčiau. Nepamiršk mėgautis gyvenimu tol, kol jis neprabėgo. Jei tik susikaupęs stengsiesi daryti viską dėl šviesesnio rytojaus, pamirši įvertinti, kaip prašviesėję yra šiandien.

Parengė Dominyka Navickaitė

Žurnalas „Kelionė“

Comments are closed.