Kvietimas dalyvauti respublikiniame vaikų ir jaunimo integruoto istorinio ir meninio ugdymo kūrybos darbų konkurse „Mes – Lietuva: mano krašto bendruomenės“.

Šiemet švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo 100-ąsias metines. Mūsų valstybę ilgus šimtmečius kūrė čia gyvenę įvairių tautybių, konfesijų žmonės ir bendruomenės. Siekdami paskatinti moksleivius atrasti ir įamžinti savo krašto ir jo daugiakultūrių bendruomenių istoriją, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus (VVGŽM) ir Dailės mokytojų asociacija (DMA) inicijuoja integruoto istorinio ir meninio ugdymo kūrybos darbų konkursą.

Kviečiame 5–8 ir 9–12 klasių moksleivius susipažinti su savo krašto ir jo bendruomenių istorija, iškiliomis asmenybėmis, aplankyti vietos muziejus ar pakalbinti senolius ir pasirinkta technika (tapyba, grafika, koliažas, skulptūra, fotografija, instaliacija) sukurti meninį darbą konkurso tema „Mes – Lietuva: mano krašto bendruomenės“ bei atsiųsti kūrinio nuotrauką ir trumpą aprašymą vertinimui. Visos atsiųstos darbų nuotraukos ir informacija apie jų autorius bus publikuotos VVGŽM ir DMA Facebook paskyrose, o konkurso dalyviams bus išsiųstos padėkos. Garsūs menininkai, tarp kurių – Vilniuje gimęs, šiuo metu JAV gyvenantis dailininkas Samuelis Bakas, Raimondas Savickas, Kristina Norvilaitė, Arūnas Kulikauskas ir kiti – nominuos, įvertins ir išrinks geriausių darbų autorius.

Iš kiekvienos amžiaus grupės bus atrinkta po 10 darbų. Jie bus išeksponuoti Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje, o darbų autoriai ir juos parengę pedagogai – pakviesti į laimėtojų pagerbimo šventę, kuri vyks 2018 m. lapkričio 16 d. muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius). Renginio metu vyks kūrybinės dirbtuvės su menininkais R. Savicku ir K. Norvilaite, dalyvių taip pat lauks konkurso partnerių paruoštos malonios staigmenos. Po konkurso laureatų darbų atvaizdai bus patalpinti muziejaus svetainėje www.jmuseum.lt. Tolesnį laureatų darbų eksponavimą kuruos Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Konkurso taisyklės:

Pradžia – 2018 m. balandžio 3 d.

Pabaiga – 2018 m. spalio 5 d.

Darbai bus vertinami dviejose grupėse:

  • 5–8 klasių moksleiviai
  • 9–12 klasių moksleiviai

Vertinimo kriterijai:

  • kūrinio originalumas;
  • temos atskleidimas;
  • kūrybiškumas;
  • pasirinktos atlikimo technikos įvaldymas.

Viena mokykla gali atsiųsti ne daugiau nei 5 darbų nuotraukas kiekvienai iš nurodytų amžiaus grupių.

Kūrybinių darbų nuotraukų laukiame nuo 2018 m. balandžio 3 iki spalio 5 d. (imtinai) el. p. adresu muziejausedukacija@gmail.com. Nuotraukos dydis turėtų būti ne mažesnis nei 1 Mb, raiška – ne mažesnė nei 1000×1500 pikselių.

Kartu su kūrybinio darbo nuotrauka prašome atsiųsti trumpą darbo apibūdinimą ir užpildytą dalyvio anketą (žr. priedą).

Iki 2018 m. spalio 19 d. konkurso komisija atrinks 20 darbų ir informuos jų autorius. Atrinktus darbus reikės atsiųsti į Valstybinį Vilniaus Gaono žydų muziejų adresu Naugarduko g. 10/2, Vilnius LT-01309 iki 2018 m. lapkričio 2 d. Po konkurso darbai autoriams nebus gražinami, o jų atvaizdai bus patalpinti virtualioje parodoje muziejaus svetainėje www.jmuseum.lt.

Konkursui pateikti darbai negali būti nukopijuoti – už autorių teisių pažeidimus pagal galiojančius teisės aktus atsako darbus atsiuntę konkurso dalyviai. Organizatoriai turi teisę be atskiro autoriaus sutikimo, nemokėdami honoraro atsiųstus darbus ir jų nuotraukas naudoti konkurso viešinimo tikslais, publikuoti internetinėje erdvėje.

Darbų vertinimo komisija:

Dailininkas Samuelis Bakas

Dailininkas Raimondas Savickas

DMA pirmininkas Rimantas Kisielius

VVGŽM Tolerancijos centro ir Samuelio Bako muziejaus vadovė, menotyrininkė Ieva Šadzevičienė

VVGŽM edukacinių programų vadovė Jurga Jackevičiūtė

Grafikė Kristina Norvilaitė

Fotomenininkas Arūnas Kulikauskas

Šaltiniai įkvėpimui:

Respublikinių ir savivaldybių muziejų ekspozicijos

www.jmuseum.lt

www.issigelbejesvaikas.lt

www.holocautnames.lt

www.holocaustatlas.lt

www.komisija.lt

Konkurso partneriai:

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras

Ugdymo plėtotės centras

Portalas 8diena.lt

Dalyvaukite ir kvieskite dalyvauti savo draugus!

Pamėkite VVGŽM ir DMA Facebook paskyras (www.facebook.com/tolerance.center.lt www.facebook.com/daileirmokykla), sekite jas ir dalinkitės konkurso naujienomis!

Jei turėsite klausimų, į juos mielai atsakys konkurso koordinatoriai:

Jurga Jackevičiūtė, tel. nr. +37066353322, el. p. muziejausedukacija@gmail.com;

Rimantas Kisielius tel. nr. +37068237664, el. p. dmasociacija@gmail.com.

Comments are closed.