Prieš pat ketvirtąjį Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV vizitą Lietuvoje, pristatyta jo viešnagei sostinėje skirta knyga „Tibetas: tolimas ir artimas. Laisvės byla“. Gedimino Kajėno ir Radvilės Racėnaitės sudarytame straipsnių rinkinyje skaitytojai supažindinami su lietuviams geografiškai tolimu, tačiau patirtimis ir išgyvenimais, kova už laisvę ypač artimu Tibetu.

„Naujoji knyga atsako į tokius klausimus, kaip: ar žinote, kas šiandien vyksta Tibete, kodėl po pasaulį keliaujantis Dalai Lama XIV negali apsilankyti savo tėvynėje, o už jo atvaizdą ar Tibeto vėliavos laikymą namuose tibetiečiai sodinami į kalėjimą, – vardina VšĮ „Tibeto namai“ atstovė Rūta Norkutė ir džiaugiasi, kad knygą spėjo išleisti prieš pat Jo Šventenybės vizitą Lietuvoje. – Ši knyga – tai parodymas, kad mums rūpi, kad mes nesame abejingi. Tai mūsų paramos ženklas visam Tibetui ir, žinoma, jo dvasiniam lyderiui“.

Knygoje spausdinami paties Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV ir lietuvių autorių – rašytojos Jurgos Ivanauskaitės, filosofų Leonido Donskio ir Andriaus Navicko, fotografo Pauliaus Normanto, signatarės Romualdos Hofertienės, publicisto Gedimino Kajėno, orientalisto Vyčio Vidūno – tekstai, kuriuose keliami opūs Tibeto išlikimo XXI amžiuje klausimai.

„Tibetui kaip niekas kita graso užmarštis, o mes gyvename užmaršties amžiuje. Tibetas mus kasdien pasiekia iš XX amžiaus gelmių ir neleidžia mėgautis saldžia ir bereikšme retorika apie taiką ir pažangą nūdienos pasaulyje. Kitos priespaudą kenčiančios tautos mėgina laimėti propagandinį karą, delegitimuoti jas engiančius režimus ar valstybes, laimėti pasaulio simpatiją visais įmanomais viešųjų ryšių triukais, o tibetiečiai pasaulio dėmesį pelno vieninteliais autentiškais dalykais – mirtimi ir tiesa“, – rašė L. Donskis.

Nuotraukomis gausiai iliustruotame leidinyje pristatoma ir beveik tris dešimtmečius besitęsianti Lietuvos Tibeto laisvės rėmimo grupės veikla, kuria visuomenei siekiama priminti apie komunistinės Kinijos sistemingai vykdomus šiukščius žmogaus teisių pažeidimus Tibete.

Knygą išleido VŠĮ „Aštuntoji diena“ ir VŠĮ „Tibeto namai“, bendradarbiai – Tibeto laisvės rėmimo grupė.

Knygą galima įsigyti:

Leidėjų internetiniame knygyne www.8diena.lt knygynas

„Ištremto Tibeto“ krautuvėlė (Užupio g. 2, Vilnius)

Knygyne „Akademinė knyga“ (Universiteto g. 4, Vilnius)

Knygyne „Eureka“ (Universiteto g. 10, Vilnius)

Knygyne „Mint Vinetu“ (Šv. Ignoto g. 16, Vilnius)

Knygynuose „Katalikų pasaulis“ (Šventaragio g. 4, Vilnius) ir (Pranciškonų g. 6, Vilnius)

www.patogupirkti.lt

www.knygos.lt

 

 

 

 

Comments are closed.