Šis ruduo nepaprastai gražus ir šiltas, bet vakarai jau vis tiek ankstesni ir tamsesni, todėl tai geriausias metas šeimoje atrasti bent keletą minučių pabūti su knyga: jei vaikutis dar mažas, kartu pavartyti, pažaisti, suvaidinti ar pagaminti, o jei jau besiruošiantis mokyklai – galima jam paskaityti, paprašyti atrasti pažįstamas raides, pakalbėti apie paveikslėlius, pratęsti skaitomą istoriją ir pan.

Taigi šįkart mano apžvalga skirta mažiausiems – skaitytojams-vartytojams – ir, žinoma, jų tėvams.

S. Paltanavičius. Voveriuko metai. – Vilnius: Alma littera, 2018. 60 p.

Rašytojas S. Paltanavičius žinomas kaip itin sumanus ir sugebantis vaikus gamtos temomis sudominti autorius. Nesuvardinsiu visų jo knygų ir apdovanojimų, tačiau akivaizdu, kad jei norite su vaikais pakalbėti apie Lietuvos gamtą, griebkit šio rašytojo knygas.

Naujoji parašyta labai įdomiai – tarsi pasakojama voveriuko vienerių gyvenimo metų istorija ir patirti nuotykiai, bet, tuo pačiu, tai ir savotiška žinių enciklopedija, nes kas antrą puslapį šmaikščiai pateikiama daug naudingos ir įdomios informacijos apie mišką bei jo gyventojus: išvaizdą, gyvenimo būdą skirtingais metų laikais, ypatumus ir raidą. Kiekvieno skyriaus pabaigoje rasite voveriuko bičiulės varnos fotografijų galeriją, kurioje užfiksuotos konkretaus metų laiko miško gyvenimo akimirkos. Taip knygelėje keliaudami per metų laikus ir skaitydami apie voveriuko nuotykius, nejučia susipažįstame ir su gamtos stebuklais bei paslaptimis.

Na, o vėliau jau jūsų valiai – žinias gilinti enciklopedijose, žinynuose, žiūrėti edukacinius filmukus ir pan.

Th. Robberecht. Vilkas, kuris iškrito iš knygos (vertė J. Lankienė). – Kaunas: Debesų ganyklos, 2018. 28 p.

Labai mažiems vaikams skirta juokinga istorija apie vieną vilką, kuris iškrito iš knygų prigrūstos knygų lentynos. Čia jį norėjęs pačiupti Zojos katinas (taip taip, vilkas didelis ir piktas tik pasakose, o realybėje…), taigi vilkui neliko nieko kito, kaip sprukti nuo katino į… kitą knygą. Taip vilkas ne laiku ir ne vietoje atsiduria skirtingose pasakose. Jam teks slėptis, teisintis, prisitaikyti ir… vėl sprukti. Kol pagaliau pavyks rasti pasaką, kurioje atsidurs laiku ir vietoje. Kaip manote, kokia tai bus pasaka?

Didelio formato, ryškiomis iliustracijomis knygą smagu ir tiesiog pavartyti. Kartu tai gali būti puiki proga pašnekėti apie skaitymo naudą, prisiminti įvairias pasakas ir pagalvoti, o kaip  aš elgčiausi, jei patekčiau į pasaką. Talpus teksto ir iliustracijų derinys palieka vietos vaizduotei bei savo patirčiai, emocijoms ir spalvoms.

Galvosūkiai 7–9 metų vaikams (vertė I. Jakaitė). – Vilnius: Alma litera, 2018. 176 p.

„Mama, ką man veikti?“ – labai dažnai (bent jau manęs tai tikrai) tėvų klausinėja pradinio mokyklinio amžiaus vaikai. Ką veikti, kai ilgai važiuoji mašina? Ką veikti per atostogas? Ką veikti, kai negalima prie interneto ir televizoriaus? Ką veikti, kai nusibodo visos spalvinimo knygelės? Dar pridėčiau – kaip paskatinti vaiką, kuriam sekasi skaičiuoti, jis „turi gerą galvą“, bet nesinori tradicinio sėdėjimo prie pratybų?

Manau, galvosūkiai – geriausia išeitis. Tai tuo pačiu tarsi žaidimas, bet ir verčiantis galvą pasukti užsiėmimas. Patikėkit, šioje knygelėje yra užduočių, kur ir tėvams teks pasukti galvą bei pasitelkti logiką. Sudoku pradmenys, logikos užduotys, skaičiavimas, šaškės, labirintai, ranką miklinantys užsiėmimai, tiriamosios užduotys – veikti tikrai bus, ką.

Na, o jei nerimaujate, ar viskas pavyks, paguosiu – pabaigoje yra atsakymai.

Iš viso net 101 galvosūkis skirtingiems smegenų kampeliams patikrinti. Skirta 7-9 metų vaikams.

M. Viška, U. Daugavinš, M. Sirmais. Baltasis lokiukas. Pasakų knyga apie maisto gaminimą (vertė V. Adamonytė). – Vilnius: 700 eilučių, 2017. 40 p.

Labai netikėta ir naujoviška knyga. Didelis formatas, ryškios iliustracijos ir ne per daugiausiai teksto skatina mus kalbėti apie šią knygą, kaip apie skirtą mažiausiems. Tačiau ji pravers ir tiems, kurie suka galvą, kaip netiesiogiai sudominti vaiką maisto gaminimu arba kaip paskatinti pasigaminti kažką įdomaus ir stebuklingo. Šioje knygoje į pasaką įsiterpia 16 receptų, kurie išties stebuklingi bei netikėti. Kaip netikėtas ir pagrindinis pasakos herojus – lokiukas, kuris kažkodėl turi 6 letenas. Tėtis jam sako: „Nesuk galvos, kam tau 6 letenos, dar kiek pagyvensi ir suprasi“. Lokiukui tenka ne šiaip sau pagyventi, o patirti didžiulių nuotykių, mat netyčia jam užmigus ant ledo, šis atsiskiria nuo ledyno ir su ledo lytim lokiukas nuklysta toli toli – net iki paties Morkakalnio, Verpetų salos, Berniūkštyno. Patyręs daugybę nuotykių, Lokiukas pagaliau supranta, kam jam 6 letenos!

Man labai patinka, kai knygos netiesiogiai vaikus moko naujų dalykų ar skatina tam tikrus įgūdžius. Tėvystėje dažnai pritrūksta idėjų, kaip vaikus sudominti, įkvėpti skirtingomis patirtimis. Knygoje skatinama ne tik pasigaminti kažką įdomaus, bet ir supažindinama, kas yra sveika bei naudinga. O ir pati pasaka ne mažiau įdomi. Knyga sukurta mūsų kaimynų – latvių rašytojų ir dailininkų.

S. Paltanavičius. Jei tu slieko nepažįsti. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2018. 32 p.

Dar viena S. Paltanavičiaus pasakaitė, šįkart iliustruota šmaikštaus dailininko Dainiaus Šukio. Ir vėlgi apie gamtą, o kaip kitaip!

Nenuorama sliekas stebina miško gyventojus, mat tai jam mazgų enciklopedijos prireikia, tai grožio paslaptis reikia sužinoti, ir vis negana. Tad jis nusprendžia „graužti“ viską paeiliui, kas pakliuvo po ranka. Nes iš tiesų šis sliekas – tikras knygų mėgėjas, jam vis neužtenka, jis negali atsidžiaugti skaitymu. Ir dar prikrečia eibę smagių dalykų. Tad kviečiu jus susipažinti su šiuo nenuorama ir smagiai praleisti laiką.

Gal čia nieko naujo apie gamtą ir nesužinosite, bet ši pasaka labai žaisminga ir charakteringa, tad bus smagu tiesiog paskaityti. Ar įkvėpti vaikus pamilti knygas. Juk netgi sliekai jas mėgsta!

L. Žutautė. Netvarkos nykštukas ir netikėtas svečias. – Vilnius: Alma littera, 2018. 32 p.

Netvarkos nykštukas grįžta! Ir ne šiaip sau, o kaip pagrindinis naujos Kakės Makės serijos knygos personažas. Kiek netikėta, kad šioje knygoje svarbiausia ne Kakė Makė (beje, atidžiai paieškokit, rasit ir ją šioje pasakoje), o Netvarkos Nykštukas. Beskaitant greit paaiškės, kad net ir ne jis – o naujas veikėjas mucis.

Rašytoja sugalvojo naują personažą – keistą padarėlį mucį, kuris nei iš šio nei iš to, tiesiog ima ir atsikrausto pas Netvarkos Nykštuką, nepaprastai sujaukdamas įprastą jo gyvenimo ritmą ir vienatvę, gal net kėsindamasis atimti iš Nykštuko jo draugus… Tik ar tikrai Nykštukui nereikėjo mucio? Ir ar tikrai, tik kažko netekę, galime įvertinti, kaip svarbu mums tai buvo?

Neverta nė kalbėti apie šaunias iliustracijas ir rašytojos talentą. Tai puiki knyga, derinanti popkultūrą, auklėjimą, gerąją literatūros patirtį ir atradusi raktą į vaikų širdis.

Kosmosas: žvilgtelk vidun (vertė V. Kalvis). – Vilnius: Nieko rimto, 2018. 14 p.

Anksčiau ar vėliau vaikams kyla klausimą – o kas yra ten danguj, kodėl naktį jis toks juodas, ar už žvaigždžių kažkas yra? O galbūt patys norit papasakoti vaikams apie kosmosą ir astronautus paprastai ir žaismingai? Ši knygelė su langeliais kaip tik tam ir skirta – ji prasideda nuo akyčių pakėlimo į dangų ir baigiasi kosminio laivo nusileidimu Marse.

Langelių vartymas padaro knygelę interaktyvią ir ne tokią statišką. Pakeli langelį ir vaizdas joje pasikeičia – raketa pakyla, astronautas „įlenda“ į kostiumą, o kur dar visokie iškirtimai, kurie suteikia judančio vaizdo iliuziją. Taip skaitymas-vartymas tampa mažu žaidimu.

Manau, kad pirmoji pažintis su knygomis turi vykti pamažu ir skirtingomis kryptimis.

Kuriame pasaką su aktore K. Savickyte. – Vilnius: Alma litera, 2018. 244 p.

Tai mokomoji idėjų knyga visiems, kam patinka namų teatras.

Knygos autorė K. Savickytė yra ankstyvojo ugdymo mokyklėlės įkūrėja, žurnalistė, trijų vaikų mama, ji tiki, kad pasakos, dainavimas, teatras ir improvizacija yra puikus būdas ugdyti kūrybiškumą, mokytis improvizuoti, bendrauti su vaiku ir komandoje bei kt.

Knyga sudaryta iš 4 skyrių, kurių pirmasis skirtas teorijai – iš esmė, pasakų naudos aktualizavimui, namų teatrui bei idėjoms, kaip visa tai įgyvendinti lengvai, paprastai, namų sąlygomis. Kituose skyriuose pateikiama 17 konkrečių pasakų (suskirstytų pagal amžiaus grupes) bei konkrečių idėjų, kaip jas suvaidinti: nuo pačios pasakos iki dekoracijų sukūrimo. Knyga vizualiai labai patraukli, viskas aišku ir įkvepia. Tikrai siūlau bent pavartyti ir pasisemti idėjų, kaip įdomiau bendrauti su savo vaikais. Knygą, manau, puikiai panaudos ir pradinių klasių mokytojai.

B. Davies. Nojus ir banginis (vertė E. Ferdmanaitė). – Vilnius: Naminuko leidykla, 2017. 26 p.

Ši knyga – tai toji paveikslų istorija, kuri skirta bet kokio amžiau žmonėms. Įžangoje kalbėdama apie paveikslų istorijas, nepaminėjau, kad šios knygos dažnai būna labai skirtingo formato – didelės, kvadratinės, pailgos, spalvotos ir erdvios – tarsi ant sienos pakabinti paveikslai jos prašyte prašosi mūsų akių. Žodžiai skirti tik pradėti istoriją, į ją švelniai ir neprimygtinai palydėti. Didžiausius jausmus ir giliausias mintis čia sukelia piešiniai. Ir gerai, kai juose atsiranda daug erdvės pamąstymui ar net kelių skirtingų temų – jos tarsi neaprašytos, bet vartydamas jas jauti.

Ši istorija apie mažą berniuką Nojų ir mažą jo surastą į krantą išmestą banginuką. Bet ne tik. Ji ir apie draugystę. Ir apie vienatvę. Ir apie išsiskyrimo sunkumą bei ilgesį. Apie tai, kad ne visada, būdami kartu, viską pastebime.

P.S. mano palinkėjimas – nebijokit skaityti ir vartyti vaikiškų knygų. Ir vieni. Ir su savo vaikais. Ir su kaimynų ar draugų vaikais. Geros vaikiškos knygos padeda nusimesti tą sunkią, dažnai mūsų pačių užsikrautą, rimtumo, suaugėliškumo ir „niekoirtaipnespėju“ naštą. Tai prasmingas ir puikus būdas pabūti (su savo) vaiku

Aš galiu! Mano darbeliai (vertė I. Klimkaitė) – Vilnius: Alma littera, 2018. 64 p.

Aš galiu! Mokausi piešti (vertė I. Klimkaitė) ) – Vilnius: Alma littera, 2018. 64 p.

Dvi mokomosios knygelės darbeliams namuose ar mokykloje: vienoje jų vaikai mokomi piešti, o kitoje – pasigaminti įvairių darbelių ir net žaisliukų. Abi knygelės skirtos vaikams nuo 3 metų, žinoma, daugeliu atveju prireiks tėvelių ar vyresnių vaikų pagalbos. Piešimo knygelėje pažingsniui pateikiama, kaip nupiešti įvairius gyvūnus, kaip juos spalvinti arba kaip nupiešti baltus gyvūnus.

Darbelių knygelėje rasite ir labai paprastų, ir netikėtų sprendimų bei idėjų, kaip, panaudojant paprastus buities rakandus, pasigaminti įdomų žaislą, dekoraciją, kaukę ar papuošalą. Daug paaiškinimų, praktiški patarimai ir šaunios idėjos. Rankdarbių mėgėjams.

Europos atlasas su lipdukais (vertė D. Krištopaitienė) ) – Vilnius: Alma littera, 2018. 23 p.

Daugiau nei pusę šios knygelės sudaro… lipdukai. Taigi, patiks tiems, kas juos mėgsta. O dar ir pakeliauti po pasaulį galėsite, pažinsite svarbiausius skirtingų šalių architektūros paminklus, sužinosite, kaip įvairiomis kalbomis pasakyti „labas“, rasite nuorodų į vaikų enciklopedijas internete.

Dargi šiek tiek ir paskaitysite – kiekviename atvarte rasite bent po keletą įdomybių iš Europos istorijos, dabarties, virtuvės ir net pasakų. Žinoma, kad tai daugiau žaidimas nei knyga, bet lipdukų klijavimas gali būti naudingas ne vien pirštukų miklinimui, bet ir pažinimui, nes užklijuodamas, vaikas prisiliečia prie to objekto, jam kyla klausimų arba tiesiog geriau „užsifiksuoja“ atminty.

Parengė J. Lūžaitė-Kajėnienė

Comments are closed.