Artėja gimtadienio šventė? O gal šiaip kažkokia proga ar susitikimas ir norisi nustebinti draugus nepraleidžiant kelių bemiegių naktų virtuvėje?.. Šiandien tikrai turime žymiai daugiau galimybių ir būdų nustebinti svečius. Vienas puikesnių variantų yra taip vadinamieji vieno kąsnio sumuštiniai. Bet vieno kąsnio gali būti ne tik sumuštiniai, o ir salotų laiveliai, užtepėlių pagardai, daržovių ir vaisių užkandžiai ar net pyragaičiai.

Užkandžiai – puikus sprendimas, kai susitinkame su draugais, rengiame gimtadienio vakarėlį, krikštynas ar net vestuves. Užkandžius nesunku pasigaminti, juos galima pasiruošti dar prieš atvykstant svečiams, todėl padengus stalą galima atsipūsti ir vakaro metu visą laiką skirti bendravimui.

Užkandžius galime gaminti iš daržovių, vaisių, mėsos, žuvies – su įvairių rūšių duona, lavašu. Taip pat tinka įvairios užtepėlės, suktinukai, nedideli kepiniai – bandelės, sausainiai, plikyti pyragėliai, picos, maži mėsainiai.

Užkandžiais patogiausia vaišintis, kai jie yra nedideli, vieno kąsnio, arba sudėti nedidelėmis porcijomis, skirtomis vienam žmogui. Jei kepate picas, pyragus, juos supjaustykite nedideliais gabaliukais. Salotas geriausia patiekti stiklinaitėse, taurėse, porcijomis. Jei vaišinsitės tik užkandžiais, vienam žmogui paprastai reikėtų skaičiuoti 10 skirtingų užkandžių porcijų.

Neseniai pasirodė jau ketvirtoji jauno virtuvės šefo Pauliaus Strasevičiaus knyga „Vieno kąsnio užkandžiai“. Šioje knygoje rasite net 101 vieno kąsnio užkandžių receptą. Šiuos užkandžius tikrai nesunkiai paruošite patys: vieniems sugaišite šiek tiek daugiau laiko, kitus pagaminsite per kelias minutes!

Šiandien knygos leidėjai dalijasi su jumis keletu žavių receptų iš naujosios knygos.

TRIJŲ RŪŠIŲ SŪRIO UŽTEPĖLĖ SU MAJONEZU

300 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio

100 g smulkiai tarkuoto pusiau kieto fermentinio sūrio

100 g nesaldaus varškės sūrelio

100 g majonezo

2 česnako skiltelių

1 petražolių šakelės

Visus produktus sutrinti trintuvu. Paruoštą užtepėlę sudėti į indelius. Prie šios užtepėlės tinka daržovių suktinukai ar daržovių blyneliai. Taip pat skanu su duona, bandelėmis ar daržovių lazdelėmis.

Jei prie užtepėlės norite patiekti bandelių, geriausia jų išsikepti patiems. Bandelės turi būti mažos, kad svečiams būtų patogu vaišintis.

LĘŠIŲ UŽTEPĖLĖ SU POMIDORAIS IR SŪRIU

150 g virtų lęšių

50 g saulėje džiovintų pomidorų

20 g švelniai aštraus pomidorų padažo

50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio

1 raudonojo svogūno

10 g sviesto

Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais. Įkaitinti keptuvę, įdėti sviesto ir pakepinti svogūnus, kol suminkštės. Tada palikti atvėsti. Lęšius, svogūnus, pomidorus, pomidorų padažą ir sūrį sutrinti trintuvu iki vientisos masės. Patiekti su mėgstama duonele.

Tokia užtepėlė ypač tinka šaltuoju metų laiku.

SUMUŠTINUKAI SU BUROKĖLIAIS, KUMPIU IR MASKARPONE

20 duoniukų

Duoniukams reikės:

5 riekelių juodos duonos su sėklomis

1 didelio virto marinuoto burokėlio

200 g plonai supjaustyto vytinto kumpio

Užtepėlei reikės:

100 g maskarponės sūrio

50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio

1 apelsino sulčių

Paruošti duoniukus: iš duonos specialiu spaustuku išspausti mažus apvalius paplotėlius. Tinka ir metalinės apvalios sausainių formelės. Iš vienos riekelės išeina 4 paplotėliai.

Pagaminti užtepėlę: maskarponės sūrį sumaišyti su kietuoju sūriu ir apelsino sultimis. Suformuoti duoniukus: burokėlį supjaustyti griežinėliais ir išspausti tokia pačia forma kaip ir duoną. Ant kiekvieno duoniuko užtepti paruoštos užtepėlės, uždėti burokėlį, aplink smeigtuką apsukti vytintą kumpį ir įsmeigti į užkandį.

PLIKYTI PYRAGĖLIAI SU ČESNAKINIU KIAUŠINIŲ ĮDARU

20 pyragėlių

Tešlai reikės:

100 ml pieno

100 ml vandens

80 g sviesto

140 g miltų

druskos

3 kiaušinių

Įdarui reikės:

2 česnako skiltelių

2 kietai virtų kiaušinių

100 g majonezo

1 krapų šakelės

Papuošti reikės:

vynuogių

Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.

Pagaminti tešlą: pieną ir vandenį supilti į puodą, įdėti sviesto, druskos ir užkaisti. Kaitinti nuolat maišant mediniu šaukštu, kad nesviltų. Kai masė užvirs, sumažinti kaitrą iki mažiausios ir suberti miltus. Nuolat maišyti, kol viskas sutirštės. Tada puodą nukelti nuo kaitros. Dubenėlyje išplakti kiaušinius ir greitai maišant maža srovele supilti į tešlą. Maišyti, kol masė taps vientisa ir blizganti.

Suformuoti pyragėlius: tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir ant skardos išspausti nedidelius apvalius pyragėlius. Tarp pyragėlių palikti didesnius tarpus, nes tešla kepdama plėsis. Dėti į orkaitę ir kepti apie 35 minutes.

Pagaminti įdarą: kiaušinius nulupti ir gerai sutrinti šakute. Krapus susmulkinti, česnako skilteles smulkiai sutarkuoti. Viską sudėti į kiaušinių masę ir sumaišyti su majonezu.

Paruošti pyragėlius: atvėsintus pyragėlius įpjauti, įspausti įdaro, uždengti ir įsmeigti vynuogę.

Nuotraukos Ievos Jonelytės-Arlauskienės

SKANAUS!

Comments are closed.