Šiandien nuo pat ryto socialinėse medijose pilna nuotraukų, kuriose ne kas kita, o… kojinės! Spalvotos, baltos, juodos, dryžuotos – svarbiausia, kad abi skirtingos.

Sakysite, kad šmaikštu, jog turime kojinių dieną? Tiesa ta, kad už tokio paprasto ir, rodos, smagaus savo kojų fiksavimo paslėpta daug jautresnė ir gilesnė reikšmė. Tai kvietimo parodyti solidarumą jautriai visuomenės grupei atgarsiai.

Kovo 21 d. minime tarptautinę Pasaulinę Dauno sindromo dieną, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir formuoti teigiamą požiūrį į žmones su šia negalia bei jų artimuosius. Skirtingų kojinių socialinė akcija organizuojama jau penktus metus iš eilės.

Socialiniuose tinkluose įvairiausi žmonės, organizacijos ar bendruomenės kelia savo darytas nuotraukas su grotažyme  #NenurašykOPalaikyk – įvedus ją į paiešką, randame visą puokštę palaikymų Dauno sindromu sergantiems žmonėms.

„Šiųmetis mūsų šūkis „nenurašyk, o palaikyk“ atspindi, jog šia socialine akcija skatiname visuomenę išreikšti toleranciją ir palaikymą žmonėms, turintiems Dauno sindromą ir jų artimiesiems“, – sako žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos vadovė Neringa Šalugienė.

Žmonės su Dauno sindromu turi skirtingą chromosomų rinkinį, o chromosoma savo forma šiek tiek primena kojines – dėl to ir pasirinktas šis simbolis.

Tiesa, vien apsimovę skirtingas kojines stigmatizacijos nesumažinsime ir didelių visuomenės problemų neišspręsime. Tam reikia pasiryžimo kalbėti apie tokias jautrias ir nepatogias temas, domėtis apie įvairius susirgimus ir nebijoti žmonių, kurie yra šiek tiek kitokie ir, jokiu būdu, ne prastesni už sveikuosius. Visada bijome to, ko nepažįstame. Tad tai ne vienos dienos, o nuolatinis procesas, kai turime stengtis priimti, suprasti ir atverti glėbį Dauno sindromą turintiems žmonėms, jų artimiesiems.

O šiandien užsimovę skirtingas kojines ir jas įkėlę į socialinę mediją (o gal tiesiog užsimovę ir skyrę laiko pamąstymams ar domėjimuisi apie Dauno sindromą) mes parodome, kad tai svarbu. Kad visi galime būti pakankamai keisti, kitoniški, ir tai puiku. Kad palaikome Dauno sindromu sergančius asmenis ir norime, jog šie nesijaustų atstumti.

Socialinės medijos yra galinga priemonė įvairiapusei sklaidai. Daug kalbame apie neigiamą jos įtaką, asmenukių fenomeną ir įvaizdžio, išvaizdos kulto visuomenę. Bet yra ir kita medalio pusė – skleisti žinias, labai svarbias ir reikalingas. Ir naudokimės šia proga dalintis vieni su kitais ne tik savo kojinėmis, bet ir mintimis, ir skatinkime minčių lietų ir norą mokytis, daugiau žinoti, pažinti ir… niekada nenurašyti.

 

Comments are closed.