Šiandien jau niekas neabejoja, kad su knyga vaiką dera pradėti pažindinti nuo pat kūdikystės. Iš pradžių žaidžiant, gal net pakramtant, vėliau vartant ir klausantis, o galiausiai – bandant skaityti pačiam. Tad nenuostabu, kad patiems mažiausiems skirtų knygų išties netrūksta. Kviečiam susipažinti su keliom pačiom naujausiom 

Netvarkos nykštukas. Enciklopedija: įdomiausi išradimai. – Vilnius: Alma littera, 2019. 108 p.

Na, Netvarkos Nykštuko šiandien vaikų pasaulyje, turbūt, jau niekam nereikia pristatinėti.  „Kakės Makės“ herojai vaikams labai gerai pažįstami, prijaukinti ir savi.

Šioje enciklopedijoje gyvena įdomiausi išradimai nuo pirmųjų žmonijos amžių (adatos ir žirklių) iki šių dienų 3D spausdintuvų ir GPS navigacijos. Po išradimų pasaulius vaikus lydi ne tik Netvarkos Nykštukas, bet ir broliai dvyniai, Pabaisa Tingiu-Nė-Krust ir Mucis. Be to, tam tikruose puslapiuose atrasite ir „Gudročiaus“ ženkliuką – juo pažymėti daugiau atidumo reikalaujantys išradimai. Keliauti per pasaulio istoriją ir jos raidą su tokiais veikėjais tikrai nebus nuobodu. Kiekvienoje temoje jūsų laukia įdomybės, faktai, trumpa išradimo raidos istorija.

Žavingos iliustracijos, šmaikštūs palydovai ir netikėti „įdomūs faktai“. Puiki išmanumą ugdanti knyga apie dalykus, kurių daugumą šiandien jau laikome savaime suprantamais.

T. Hills. Ančiukas ir žąsiukas. Paslaptingas kiaušinis (vertė A. Baranauskaitė). – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 40 p.

Leidykla „Balto lankos“ išleidžia jau ne pirmą skie-me-nuo-tą pasaką bepradedantiems skaityti vaikams. Taigi, knyga skirta 4-8 metų vaikams.

Jau ne kartą esu minėjusi, kaip gelbsti ir kaip reikalingos jos yra skiemenis jungti besimokantiems vaikams. Žavu ir tai, kad visos raidės čia – didžiosios, o kirčiuota raidė paryškinta. Iliustracijos čia užima žymiai daugiau vietos nei tekstas, bet tai irgi neblogai – mat kartais žodžių gausa gąsdina, ypač, kai tu jų dar nepažįsti, kai kiekvienas skiemuo – iššūkis, pagimdantis naują perskaitytą žodį. Iš tiesų – skaitymo pradžia dažnai vaikams tampa iššūkiu, kurį peržengti prireikia nemažai pastangų.

Pasitelkus žaismingą pasakojimą, juokingą istoriją ir įveikiamą tekstą, ugdomas vaiko pasitikėjimas savo jėgomis, „aš galiu“ jausmas ir džiaugsmas dėl pirmos savarankiškai perskaitytos knygos!

M. Marcinkevičius, V. Braškutė. Princesė. – Vilnius: Tikra knyga, 2019. 36 p.

M. Marcinkevičius – nepaprastai produktyvus rašytojas, jau nebespėju skaičiuoti, kelinta tai jo knyga vaikams, o dar reiktų pridėti ir suaugusiems skirtąsias. Stebina jis ir savo kūrybiniais gebėjimais, išmone, pasakojimu būdu.

Šįkart – istorija apie vienos mergaitės miške rastą pilną žodžių maišą. Iš kurių ji išrenka keletą paprastų žodžių ir sudėlioja pasaką apie princesę, drakoną ir pilį. Tačiau pakyla vėjas ir žodžiai iš mergaitės pasakos netikėtai susimaišo tarpusavyje. Kas dabar gyvena pilyje, kas ką vaduoja ir su kuo tuokiasi? Painiavos atsiras dar daugiau, kai tuos pačius žodžius sušluos kiemsargis ir vėl bus nauja pasaka. Kiekviena istorija, žinoma, visai kitaip „skambėtų“ be puikių Vaivos Braškutės iliustracijų – jos nepaprastai kūrybingai atvaizduoja sekamą istoriją, išmėto žodžius, sudėlioja naują tvarką.

Iš visiškai paprasto istorijos gimsta net kelios skirtingos, juokingos ir nuotaikingos pasakos.

Gal pabandykite šitaip pažaisti ir jūs? Juoko tikrai netruks!

Gyvūnų enciklopedija mažiesiems (vertė D. Pleskevičienė). – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 92 p.

2-5 metų mažyliams skirtoje enciklopedijoje gyvena daugiau nei 200 skirtingų gyvūnų. Jie suskirstyti į grupes pagal savo gyvenamąją vietą – naminiai, ūkio ir pasaulio gyvūnai. Tarp naminių gyvūnų atrasime ir šunį, ir katę, ir kitus augintinius ar sodo-kiemo gyventojus. Teksto čia labai nedaug, tačiau gausu smagių iliustracijų. Kai kuriuose puslapiuose atrasite ir smagių kūrybiškų užduotėlių ar idėjų, kaip dar geriau pažinti mus supančią gyvūniją. Tarkim, esate kviečiami sužinoti, ar drugelis turi dantis, surasti nupieštų mažylių tėvus, surasti visus gyvūnus, kurie turi kiautą ir pan.

Sutinku, kad šiais laikais tų būdų kaip lavinti, ugdyti, pažindinti vaiką, tikrai netrūksta. Visokie interaktyvūs žaidimai, edukaciniai filmukai ir pan. Tačiau knyga taip pat puiki priemonė – pranašesnė už kitas tuo, kad beskaitydami ir kalbėdamiesi kartu su savo vaiku, kuriate ryšį, padedate užfiksuoti informaciją ir ją suasmeninti – pakalbėti apie tai, kas svarbu jums, kas yra šalia jūsų ir ką dar būtų galima sužinoti.

Kur vienaragis? (vertė A. Macijauskienė) – Vilnius: Alma littera, 2019. 48 p.

Neapsigaukite, plonais viršeliais išleista knygelė – visai ne lipdukų ir ne spalvojimo. Tikrai daug įdomesnė! Skirta akyliausiems ir dėmesingiausiems vaikams.

Vienaragiams atsibodo ramiai ganytis Vaivorykštės slėnyje, jie panoro nerti į nuotykius ir… pasislėpti. Septyni skirtingų spalvų vienaragiai slepiasi kempinge, triukšmingame muzikos festivalyje, didingame muziejuje ir net safaryje – iš viso 17 patyrinėti vertų pasaulio vietų. Kiekvienoje jų reikia surasti pasislėpusius 7 skirtingų spalvų vienaragius.

Bent jau mūsų merginos labai mėgsta tokias knygas – susėdame ir kartu tyrinėjame, ieškome. O jei jau visi pagrindiniai veikėjai būna rasti, galima sugalvoti ir savų „paieškų“ – kiekvienas vaikas sugalvoja, ko reiks ieškoti kitiems. Tokie paveikslėliai lavina pastabumą, skatina atrasti, išskirti daiktus iš kitų panašių daiktų. O tiesą sakant, tokias „makalynes“ smagu ir šiaip tiesiog stebėti – kaip detaliai ir kruopščiai nupieštas kiekvienas žmogeliukas, gyvūnas, įvykis ir pan.

N. Kinnear. Kaip kiškis mokėsi drąsos (vertė E. Kmitaitė). – Vilnius: Alma littera, 2019. 32 p.

Smagi ir nuotaikinga bailaus kiškio istorija, variacija mums gerai žinomos pasakos „Kaip kiškiui lūpa plyšo“ tema. Tik šioje knygelėje veikia du kiškiai – du bičiuliai Luna ir Leonas. Luna nepaprastai drąsi, ji kiekvieną dieną leidžiasi į nuotykius. Leonas tuo tarpu – bailiukas: jis dar nė karto nebuvo iškišęs nosies iš savo olos. Tačiau vieną dieną viskas pasikeičia, kai Luna stipriai užpyksta ant savo bičiulio ir šis nusprendžia žūtbūt susirasti draugę ir susitaikyti. Bet tam Leonui teks išeiti… į lauką.

Nuotaikingos iliustracijos, smagiai žodingas tekstas, daug emocijų ir puikiai atskleista savo baimės įveikimo tema. Galbūt jūsų namuose taip pat slepiasi bailiukas, kuriam reikia padėti iškrapštyti savo baimes lauk. Ši knyga – puiki proga apie tai pasikalbėti kūrybiškai.

Skaitė ir vartė Jurgita Lūžaitė-Kajėnienė

 

Comments are closed.