I. Filliozat. Mano vaikas mane varo iš proto! (Vertė D. Pleskevičienė) – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 176 p.

6-11 metų periodas daugeliui tėvų atrodo kaip atokvėpis tarp daug jėgų pareikalavusių kelerių pirmųjų metų su vaiku ir nenumaldomai artėjančios paauglystės. Tačiau nereikėtų apsigauti! Šiuo metu intensyviai formuojasi savarankiškumo siekiančio vaiko smegenys, akivaizdžiai reiškiasi jo emocingumas ir vystosi pirmieji socialiniai įgūdžiai. Visa tai lemia vaiko nepastovumą: vieną dieną jis gali norėti prisiglausti, apsikabinti, kitą – stumia tėvus į šalį ir nežinia ko lieja ašaras ar susimuša mokykloje.

Tokį etapą, lyg šokčiojimą amerikietiškaisiais kalneliais, nelengva įveikti ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Tėvai, susidūrę su nepaaiškinama emocijų kaita ar priešgyniavimu, dažnai pasimeta, netenka kantrybės ar imasi griežtesnių auklėjimo priemonių. Tačiau net ir menkiausi konfliktai ne juokais išvargina visą šeimą ir kartais neleidžia pasiekti trokštamų rezultatų.

Siekdama padėti įveikti pereinamąjį etapą, knygos autorė aptaria tėvams dažnai kylančius klausimus, pasitelkia iliustruotus pavyzdžius ir naujausių mokslinių tyrimų duomenis bei remiasi pozityvaus auklėjimo, empatiško elgesio su vaiku principais, pataria, kaip elgtis įvairiose situacijose, kad kiekviena su vaiku praleista akimirka būtų šviesi ir laiminga.

Įdomu tai, kad kiekvienas vaiko amžiaus tarpsnis analizuojamas ir pristatomas atskirai, su dažniausiai pasitaikančiomis to meto problemomis ir iššūkiais, tad nesunkiai surasite tai, kas svarbiausia jums. O taip pat galėsite pasižiūrėti ir į ateitį – o kas dar laukia. Kiekvieni vaiko gyvenimo metai nuo 6 iki 11 metų apibūdinti pagal tam amžiui būdingą didžiausią iššūkį ir raidą. Tarkime, 9 metai – tai teisingumo ir tobulumo siekis bei išbandymai. Tuo tarpu 10-ies metų amžiuje svarbiausia tampa pasitikėjimas. Šie raidos slenksčiai padeda geriau suvokti, kas vyksta su vaiku ir kaip jam padėti, o ne slopinti ir nekreipti dėmesio.

Nemažai dėmesio skiriama ir tėvų emocijų bei jausmų analizei: juk iš tiesų nelengva suprasti, kodėl šaukiame ant savo vaikų arba kodėl kantrybė neatlaiko…

Taip pat knygoje rasite ir tam tikrą santykių su vaikais bei problemų sprendimo sąvadą: kaip padėti vaikui spręsti jo problemas, kaip atpažinti stresą, suvaldyti hiperaktyvumą, konkrečios informacijos apie fizinę ir emocinę raidą, bausmes…

Tai tikrai naudingas gidas visiems tėvams, kurių vaikai žengia savarankiškumo keliu paauglystės link.

O kad nebūtų viskas taip rimta ir sudėtinga – skaitinius praskaidrina šmaikščios Anouk Dubois iliustracijos, atspindinčios taip gerai atpažįstamas kasdienes situacijas su vaikais.

Comments are closed.