Šiandien režisieriui Gintarui Varnui sukanka 58-eri.

Gintaras Varnas gimė 1961 m. rugsėjo 7 d. Vilniuje. 1993 m. baigė Lietuvos muzikos akademiją (kurso vadovai – Jonas Vaitkus ir Rimas Tuminas), 1997 m. ten pat – magistrantūros ir meno aspirantūros studijas. 1979–1982 dirbo scenos darbininku, režisieriaus padėjėju Lietuvos rusų dramos teatre, 1984–1986 mėgėjų teatro studijos režisieriumi, 1987–1988 – režisieriaus asistentu Kauno valstybiniame dramos teatre. 1989 m. įkūrė teatrą „Šėpa“, iki 1992 jam vadovavo.

Nuo 1989 m. – laisvai samdomas režisierius, 2004–2007 – Kauno valstybinio dramos teatro (iki 2005 Kauno valstybinis akademinis dramos teatras) meno vadovas.

2008 m. įkūrė Teatrą „Utopia“.

Iš viso yra pastatęs per 40 spektaklių.

Režisierius sukūrė spektaklių Valstybiniame jaunimo teatre, Vilniaus mažajame teatre, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Lietuvos operos ir baleto teatre, Latvijos nacionalinėje operoje. Kūrėjas ne kartą stažavosi užsienyje, dalyvauja nepriklausomuose projektuose.

Šiais metais Kauno nacionalinis dramos teatras savo 100-ąjį sezoną pradės G. Varno premjera „Sombras“ – pagal Federiko Garsijos Lorkos, Luidžio Pirandelo ir kitų XX-ojo amžiaus pradžios kūrėjų modernistų kūrinius.

Kritikai teigia, kad G. Varno spektakliai skatina susimąstyti apie tai, kuo šiais laikais tikime, kokių turime idealų, kokios mūsų tolerancijos ribos. Tokiuose G. Varno spektakliuose kaip „Publika“ ar „Nusiaubta šalis“ tarp iliuzijų, sapnų ir tikrovės pasiklydę personažai ieškodavo tiesos, meilės ir gėrio, kartu keldami klausimus apie paties teatro prigimtį ir misiją.

Paklaustas, ar teatras gali dalyvauti pasaulio keitime, G. Varnas atsakė: „Skamboka frazė… Nemanau, kad galiu tai daryti ar sugebu, neturiu tokių ambicijų. Pasaulio niekas nepakeis: nei didieji filantropai, nei pasaulio išrinktieji, nei tuo labiau teatras. Menas ne tik gali, bet tiesiog privalo pasaulį reflektuoti, pasakyti savo nuomonę apie jį. O jau žiūrovų ar klausytojų, meno vertintojų reikalas sutikti su ta nuomone ar nesutikti, ginčytis dėl to, jaudina tas menas ar siutina. Labai gerai, galvokite apie pasaulį kitaip… Tačiau aš galvoju  t a i p. Ir savo spektakliais tą nuomonę išsakau.“

Comments are closed.