Vaikai užauga ir tėvų jiems nebereikia – toks yra gajus stereotipas apie paauglius, kurie „su viskuo susitvarkys patys“. Iš tiesų, paaugliams nereikalingas tas motiniškas rūpestis, kuriuo mama apdovanoja mažą kūdikėlį ar mokyklinuką, tačiau visiška netiesa, kad paaugliui nereikalingas joks tėvų palaikymas. Psichologai išskiria 5 svarbiausius dalykus, kurie tikrai reikalingi šio amžiaus žmogui. Ir jei jis to negaus šeimoje, tada ieškos kažkur kitur…

AUTORITETAI

Paaugliui nepaprastaio reikalingi reikšmingi, svarbūs žmonės – autoritetai. Deja, daugeliu atveju, tai – ne tėvai. Palaikymo ir patarimo paauglys paprastai eina ne pas savo tėvus. Tačiau ką šiuo atveju gali padaryti tėvai? Galima pasirūpinti, kad jūsų paauglį suptų patikimi suaugusieji, tarpu kurių jis išsirinks tą, kuriuos gali pasitikėti. Krikšto tėvai, dėdės, tetos, treneriai, būrelių vadovai, klasės auklėtojai… Labai svarbu, kad paauglys turėtų bent keletą skirtingų galimybių, erdvių, kuriose galėtų skirtingai save išreikšti, išbandyti save skirtinguose vaidmenyse. Galbūt jam ne itin sekasi mokykloje, bet būrelyje/treniruotėje – jis stiprus. Puiku, kai yra vieta, kur paauglys priimamas ir jaučiasi vertinamas. Netgi nelabai svarbu, kokia veikla jis užsiima – žaidžia šachmatais ar renka šiukšles miške – daug reikšmingesnė atmosfera. Čia jau tėvams svarbu suprasti ir sutvardyti savo pavydą ar nervingumą, kai paauglys kažkieno kito nuomonę laiko reikšmingesne nei jūsų. Būti tėvais ( o dar – paauglio) tikrai nėra lengva.

Į KĄ KREIPTIS PAGALBOS

Pasikalbėkite su savo augančiu vaiku, kad būna situacijų, kai reikalingas palaikymas, ir todėl normalu kreiptis pagalbos. Kartais kyla klausimų, apie kuriuose nesinori kalbėtis su tėvais, ir tai taip pat normalu. Papasakokite paaugliu apie pasitikėjimo telefonus, jaunimo liniją, kuri padeda krizinėse situacijose. Taip pat – kad esama psichologinių tarnybų ir įvairių interneto puslapių. Tėvai iš pradžių gali atlikti savo „namų darbus“ ir surinkti informaciją apie pagalbą paaugliams ir tuo vėliau pasidalyti su savo vaiku. Tikrai gerai, kai patirties dėl pagalbos turi ir patys tėvai – tada lengviau apie tai papasakoti.

RIBOS

Paaugliai pradeda eksperimentuoti su ribomis, kartais jas peržengdami, rizikuodami, tačiau tai nereiškia, kad jiems nereikia suprasti bei žinoti, kokios ribos egzistuoja bei kokių esama adekvačių taisyklių. Tačiau, tėveliai, jei anksčiau iš savo vaiko galėjote kažko reikalauti, naudodamiesi savo, kaip vyresniųjų, teise, tai dabar reikia nusiteikti, pasiruošti dialogui su paaugliu – sprendimus teks priimti kartu, juos apsvarsčius, pasidalijus atsakomybėmis ir priėjus bendros (o ne – vien tėvų) nuomonės. Tai viena svarbesnių šio amžiaus užduočių – išmokti susitarti.

PAGARBA IR DOMĖJIMASIS

Paauglys mokosi formuluoti savo nuomonę, atrasti savo požiūrio tašką, savo teisę būti ne tokiu, kaip jo tėvai. Anksčiau tėvai buvo vienintelis informacijos šaltinis, kuriuo vaikas visiškai pasitikėjo. Paauglys plečia savo bendravimo ratą, informacijos ratą. Jūs negalėsite iš savo paauglio reikalauti neaugti ir likti mielu bei pasitikinčiu kūdikiu. Paauglys ieško. Viskas, ką dabar gali daryti tėvai, tai – ir toliau mylėti savo besikeičiantį vaiką, domėtis juo, jo požiūriu, daugiau klausytis ir mažiau – patarinėti. Ramiau žvelkite į nuotaikų pokyčius, šokiruojančius pareiškimus, norą pabūti vienam ir nenorą būti su jumis atviram. Tačiau kai paaugliui kyla klausimų, reikia būti pasirengusiam skirti jam laiką ir dėmesį, būti atviram.

PASITIKĖJIMAS

Atminkite, kad paauglystę pereina visi vaikai – tai normalus vystymosi etapas. Tai vyksta. Tad svarbu ir toliau tikėti, kad visa, ką įdėjote į savo vaiką, visa, ką anksčiau savo santykiuose sukūrėte, niekur nedings. Paaugliui labai svarbu žinoti, kad jis yra mylimas (net kai jis visa savo esybe demonstruoja, jog yra atvirkščiai), kad jis turi namus, kur visada gali sugrįžti.

Parengta pagal užsienio spaudą

Comments are closed.