1998 m. sausio 4 d. paskelbta, kad Valdas Adamkus laimėjo Prezidento rinkimų antrąjį turą. Jis išrinktas penktuoju Lietuvos Respublikos prezidentu.

Pirmajame ture Artūras Paulauskas daugiausiai balsų gavo visoje Lietuvoje išskyrus Kauno miestą bei rajoną ir Klaipėdos rajoną, kuriuose dauguma rinkėjų balsavo už Valdą Adamkų. Antrame ture balsai miestais ir rajonais pasiskirstė apylygiai – Valdas Adamkus rinkimus laimėjo vos 0,8 % persvara nuo dalyvavusių rinkėjų skaičiaus.

Išrinktasis Prezidentas prisiekė Tautai ir pradėjo eiti pareigas – 1998 m. vasario 26 d.

Šie rinkimai iki šiol išsiskiria mažiausiu iki šiol Lietuvos istorijoje skirtumu tarp pirmąją ir antrąją vietą užėmusių kandidatų. Nors nuo aptariamų rinkimų praėjo jau daugiau nei du dešimtmečiai, daug kas, turbūt, iki šiol atsimena rinkimų kampanijos įvykius atsimena itin ryškiai: teismas, prieš pirmąjį turą sumuštas V. Adamkaus rinkimų štabo vadovas, plakatas „Go home“, įvaizdį iki mažiausių smulkmenų formuojantis psichologas, pasikėsinimas į A. Paulausko gyvybę, o galiausiai – tiesiog sąvartyne rasti net neatplėšti vokai su rinkėjų balsais.

„Tai buvo laukinio kapitalizmo metas. Nelabai vykusio ar nelabai pavykusio privatizavimo metas. Rinkimų tematika ir kontekstas (o kartu ir iššūkiai) buvo visai kitokie. 1997–1998 m. visuomenė buvo labai susipriešinusi, jautėsi antagonizmas. Man atrodo, tuo metu ir pradėjo formuotis Rolando Pakso prezidentavimo laikotarpiu įsitvirtinusi, nemėgstu šio termino, bet taip vadinama elito ir runkelių arba dviejų Lietuvų takoskyra“, – yra sakęs V. Adamkaus atstovo spaudai pareigas ėjęs Darius Tarasevičius.

Comments are closed.