2000 m. balandžio 4 d. Bad Kisingene, Vokietijoj,e koncerto metu grieždamas Moriso Ravelio sonatą smuikui ir fortepijonui scenoje mirė smuikininkas virtuozas, pedagogas ir profesorius Raimundas Katilius.

Būsimasis maestro gimė 1947 m. kovo 16 d. Vilniuje, baigė Čiurlionio menų mokyklą, mokėsi Maskvos konservatorijoje, po studijų griežė smuiku Maskvos filharmonijos styginių kvartete. Mirus pedagogui, profesoriui Aleksandrui Livontui, jis buvo pakviestas grįžti į Lietuvą ir perimti buvusio savo mokytojo pareigas – dėstyti jo klasės studentams tuometinėje Vilniaus konservatorijoje. Per savo pedagoginę karjerą R. Katilius išugdė per 60 mokinių, tarp kurių Martynas Švėgžda von Bekkeris, Irma Belickaitė, Leonidas Binderis, Džeraldas Bidva, Darius Dikšaitis, Zbignievas Levickis, Aidas Strimaitis, Dalia Suraučiūtė, Rasa Vosiliūtė ir kt.

Per savo gyvenimą Raimundas Katilius surengė per 2000 koncertų, paliko šimtus muzikos įrašų. Jo repertuarą sudarė klasikinė ir XX a. muzika. Jis nuosekliai bendradarbiavo ir su Lietuvos kompozitoriais atlikdamas smuikui parašytus Felikso Bajoro, Eduardo Balsio, Juliaus Juzeliūno, Osvaldo Balakausko, Vytauto Barkausko, Justino Bašinsko, Vytauto Laurušo kūrinius.

Menininkas palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

2006 m. režisierius Jonas Urbonavičius apie šią legendinę asmenybę sukūrė dokumentinį kino filmą „Nepasiekiamas horizontas“. 2010 metais R. Katiliaus atminimas įamžintas knygoje „Raimundas Katilius. Kulminacija tęsiasi“, kurią sudarė Milda Celiešiūtė.

Comments are closed.