1990 metų kovo 11 dieną Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę, ilgai nereikėjo laukti atsakomosios Tarybų Sąjungos reakcijos. Po mėnesio, tai yra, balandžio 18 d., Tarybų Sąjungos valdžia sustabdė žaliavų, pirmiausia naftos, taip pat apribojo dujų, prekių bei kitų žaliavų – priskaičiuota apie 40-60 rūšių, tiekimą Lietuvai. Ši ekonominė blokada truko 75 dienas, iki 1990 m. liepos 1 d.

Tai buvo TSRS vadovybės reakcija į tuometinės Lietuvos valdžios nepaisytą Michailo Gorbačiovo ir Ministrų Tarybos pirmininko Nikolajaus Ryžkovo ultimatumą, kuriuo reikalauta iki balandžio 15 dienos atšaukti priimtus įstatymus ir atkurti 1990 m. kovo 10 d. buvusią padėtį.

Derybos su sovietų valdžios pareigūnais vyko gan intensyviai. Prancūzijos prezidentas François Mitterrand ir Vokietijos federalinis kancleris Helmut Kohl siūlė laikinai sustabdyti Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos nutarimus ir tuo sudaryti sąlygas pradėti derybas su TSRS. Būtent to ir siekė M. Gorbačiovas bei N. Ryžkovas.

1990 m. gegužės 23 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji taryba priėmė nutarimą, kad bus pristabdomi tie iš Kovo 11 d. Akto kylantys sprendimai, kuriuos abi pusės apibrėžtų kaip derybų objektą (t. y. apie patį nepriklausomybės atšaukimą jokios kalbos nebuvo). Tačiau to neužteko ir blokada tęsėsi.

Kaip vienas situaciją lengvinančių veiksnių buvo įkurtas Blokados fondas, kurio lėšas sudarė Lietuvos ir kitų valstybių gyventojų, įstaigų, organizacijų, judėjimų įnašai. Šiomis lėšomis buvo numatoma šelpti nuolatinius Lietuvos gyventojus, kurie dėl TSRS vykdomos ekonominės blokados atsidūrė sunkioje materialinėje padėtyje, taip pat mažai aprūpintas ar daugiavaikes šeimas, vienišus senelius ar neįgaliuosius ir naudoti kitoms reikmėms.

1990 m. birželio 29 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė nutarimą dėl derybų su TSRS ir iš Kovo 11 d. akto kylančių veiksmų (ne paties akto) moratoriumo 100 dienų nuo to laiko, kai prasidės derybos. Blokada atšaukta jau liepos 1 d. Ūkiniai ryšiai imti atgaivinti, nors TSRS realių derybų nenorėjo, jas simuliavo tikėdamasi atkurti savo valdžią Lietuvoje su Sovietų Sąjungai palankių jėgų pagalba.

Nuotraukoje: dviratininkų demonstracija prieš blokadą. Algirdo Sabaliausko nuotrauka. Vilnius, 1990 m. Lietuvos Respublikos Seimo archyvas. Šaltinis: http://virtualios-parodos.archyvai.lt/

Comments are closed.