1944 metų balandžio 25 dieną Šeštokuose, Marijampolės apskrityje gimę disidentas, politinis kalinys Petras Cidzikas. Jo politinės akcijos žadinant Lietuvą, jo Lietuvos vizijos ir tam skirtos dvasinės apeigos buvo išskirtinės ne tik forma ar turiniu, bet – svarbiausia – tikrumu, grynumu, cidziškąja dvasia, kurios neįmanoma atkartoti.

1971 metais įstojęs į Vilniaus Universiteto teisės fakultetą, jau 1973 m. vasario 16 d. buvo suimtas už Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos dauginimą. Taip prasidėjo P. Cidziko kančių keliai ir aktyvi Lietuvos laisvinimo veikla. Ketverius metus kalėjo vienoje baisiausių Sovietų sąjungos Černiachovsko spec. psichiatrinėje ligoninėje, kurioje buvo žalojamas stipriais vaistais, o galimybių susitikti su artimaisiais – nebuvo.

1977 m. paleistas į laisvę Petras Cidzikas iš karto įsitraukė į aktyvų politinį antisovietinį pogrindžio darbą. Buvo vienas iš Lietuvos laisvės lygos steigėjų ir aktyvių dalyvių. Nebijojo dalyvauti ir viešoje rezistencinėje veikloje. Buvo garsaus „45 pabaltijiečių memorandumo“ signataras, vienas 1987-aisiais metais rengto mitingo prie A. Mickevičiaus paminklo organizatorių. Pats ne kartą buvo sulaikytas, jam nuolat grėsė naujas suėmimas.

P. Cidzikas buvo individualistas ir tai puikiai atspindi Atgimimo laikotarpiu savarankiškai jo vykdytos ir gan plataus atgarsio visuomenėje sulaukusios akcijos – pasninkas Vilniaus katedros aikštėje, kryžiaus nešimas į Maskvą ar aplink KGB pastą Vilniuje. Tai buvo ne tik pilietinės, tačiau kartu ir dvasinės akcijos. P. Cidzikui pilietiškumas ėjo drauge su jo tikėjimu bei dvasine patirtimi.

Savo veikloje siekė atkreipti dėmesį į užmirštąjį sovietijos įvykdytą Rytų Prūsijos – Mažosios Lietuvos – genocidą. 1989 m. buvo vienas Mažosios Lietuvos Reikalų Tarybos steigėjų, 1999–2002 m. vicepirmininkas.

Už rezistencinę veiklą Petras Cidzikas buvo Lietuvos Respublikos prezidento apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi ir Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Mirė Petras Cidzikas 2019 m. sausio 21 d. Vilniuje, palaidotas sausio 24 d. Rokantiškių kapinėse.

Comments are closed.