1950 m. gegužės 30 d. sovietinės valdžios įsakymu naktį Vilniuje ant Kreivojo kalno buvo susprogdintas Antano Vivulskio suprojektuotas ir 1916 m. pastatytas Trijų kryžių paminklas. Likusios jo dalys bei gelžbetonio fragmentai užkasti vietoje. Likusioje aikštelėje buvo sumontuotas vėliavos stulpas, ant kurio iškelta sovietinės Lietuvos vėliava. Tačiau ši vieta žmonių sąmonėje vis tiek išliko vienu iš pasipriešinimo okupacijai simboliu.

Štai 1959 metų vasario 16 d. išvakarėse trys 16-os vidurinės mokyklos jaunuoliai – Stanislovas Žvirgždas, Vladas Šakalys ir Vitas Vosylius – iš pačių suburtos pogrindinės organizacijos „Laisva Lietuva“, ant Trijų kryžių kalno iškėlė pačių pasisiūtą trispalvę. Taip šį įvykį prisimena S. Žvirgždas: „Kaip tik pasitaikė bjauri naktis – didžiulis vėjas su šlapdriba. Ėjome nuo mano namų per Stalo kalną. Tolumoje išgirdę kalbas – paskui pamatėme po lempa stovinčius saugumiečius, per rankas leidžiančius butelį – pasukome į šoną ir iki Trijų kryžių kalno nusigavome šlaitu. Ant paties kalno buvo ramu. Trispalvę planavome pakabinti ant aukšto metalinio stulpo, iškilusio Trijų kryžių vietoje; ant jo buvo kabinama sovietinė vėliava. Tačiau tąkart jos nebuvo, o trosai užrakinti, todėl mes nieko negalėjome padaryti… Maža to, dar ir vėjas buvo toks stiprus, kad stulpas siūbavo ir lipti į viršų buvo labai pavojinga. Tačiau Vitas su suskleista trispalve, pritvirtinta prie medinio pagrindo, įsiropštė ir tvirtai ją pririšo prie troso. Tada nusileido, truktelėjo virvelę ir vėliava išsiskleidė… Virvelę pririšę prie stulpo, partizaniniu būdu dar užrašėme: „Užminuota“… Paskui nusileidome prie Vilnios, drauge paėjome iki Pilies tilto ir išsiskirstėme po namus.“

1988 metais Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio ir Kultūros fondo iniciatyva pradėtas Trijų kryžių paminklo atstatymas. Archeologai atkasė buvusių kryžių nuolaužas – dabar jas galima pamatyti Trijų Kryžių kalno papėdėje. Naujasis paminklas atstatytas pagal A. Vivulskio projektą, tik 1,2 m aukštesnis. Liejant naujai šiuos kryžius į pastarųjų vidų buvo sudėtos senųjų kryžių dalys.

Nuotraukos šaltinis www.walkablevilnius.com/