Draugystė yra itin gražus ir stiprus žmonių ryšys, kuris turėtų būti paremtas pasitikėjimu, meile, atvirumu ir paprasčiausiai bendryste. Žinoma, tai gana idealistinis atvejis. Tokių draugysčių tikrai būna, bet juk pasitaiko, kad draugiškas ryšys išsikreipia ir tampa slegiantis ar nuodijantis sielą, o gal tiesiog dėl objektyvių priežasčių susilpnėja ar nutrūksta.  Gali nutikti ir taip, kad ryšys tebuvo apsimestinis nuo pat pradžių… O kartais draugystė, kuri pradžioje atrodė itin stipri, su laiku pakrypsta bloga linkme ir nutolsta nuo draugystės prigimties.

„Retai būna tikra meilė, bet tikra draugystė – dar rečiau”.

XVII a. prancūzų autorius François de La Rochefoucauld teigė: „Retai būna tikra meilė, bet tikra draugystė – dar rečiau”. Ir jis neklydo.

Normalu, kad žmonės bręsta, keičiasi, gyvena aktyviau ar pasyviau, priklausomai nuo to, kokį etapą išgyvena. Normalu ir tai, kad  santykiai patiria sunkesnių laikotarpių ir tai nebūtinai reiškia, jog verta mesti juos lauk ir bėgti tolyn. Bet nevertėtų ignoruoti iškeltų raudonų vėliavų, kurios perspėja, jog ši draugystė ir santykiai tapo toksiški ar turi žalingų elementų.  
Taigi, į kokius ženklus verta atkreipti dėmesį?

Kevin Gent (Unsplash)

1. Vengiate dalintis geromis naujienomis

Jei vis svarstote, ar verta dalintis geromis naujienomis su savo draugu, turite vidinių dilemų ir abejonių, jog galite sukelti pavydą, sulaukti apkalbų ar negauti palaikymo, tai akivaizdžiai signalizuoja apie tarpusavio pasitikėjimo stoką.

Natūralu, kad mes norime dalintis džiaugsmu ir savo sėkme, norime, jog dėl mūsų taip pat džiaugtųsi artimi žmonės ir mes jiems turėtume stengtis atsakyti tuo pačiu. Bet kartais galima pastebėti, jog bičiuliai į mūsų išsakytas geras naujienas reaguoja ne džiaugsmu ir sveikinimais, bet net susierzina, nuliūsta ar pradeda klausinėti klausimų, kurie primena mums, jog gal ir neverta džiaugtis. Arba vis akcentuoja nusivylimą, kad tai nevyksta ir jų gyvenime, prabrėžia savo nesėkmes arba kaip tik didesnes sėkmes nei mūsiškės.

Su draugais turėtume švęsti ir mažas pergales, ir didelius laimėjimus, ir kartu išgyventi sunkumus, ir pagelbėti nelaimėje. Konkurencija ir nuolatinis rungtyniavimas draugystėje atneša daug žalos ir tikrai negerina santykių kokybės.

2. Prie jų nesijaučiate patogiai ar laisvai

Viena iš raudonų vėliavų gali baksnoti pirštu, jei jaučiate, kad negalite būdami kartu atsipalaiduoti, nuolat turite filtruoti tai, ką kalbate, dažnai vengiate išsakyti savo tikrąją nuomonę ar poziciją. Jei jaučiatės nepatogiai būdami savimi, koks artimas ir nuoširdus gali būti toks santykis?

Pasak psichologių Susan Heitler ir Sharon Livingston, verta atkreipti dėmesį, jei pradėjote jaudintis, ką draugas pagalvos, daug ką nutylite ir vengiate laisvai reikšti savo mintis ar idėjas, nors seniau šiame santykyje jautėtės kur kas laisviau.

Tai gali būti ir jūsų paties asmeninė problema, galbūt turite traumų ar nuoskaudų, nepasitikite savimi, todėl bijote atsiverti. Bet, jei seniau galėjote bendrauti laisvai, greičiausiai jus pradėjo gąsdinti bičiulio nuolatinė kritika, kabinėjimasis prie žodžių, aršus reagavimas į tai, ką sakote ar darote. Kokia situacija bebūtų, neturėtumėte ignoruoti to, kad negalite patogiai kalbėtis ir gerai jaustis būdami drauge.

Eberhard Grossgasteiger (Unsplash)

3. Buvimas kartu kelia stresą

Kalbant ne tik apie vidinį, bet net ir išorinį stresą, kai nuo buvimo kartu pavargsta visas kūnas. Po susitikimo galbūt grįžtate nuvargę kaip po sunkaus egzamino ar ilgos kelionės autobusu?

Pasak psichologų, draugystė turi labai daug naudos net mūsų sveikatai. Tarkim, ji gerina mūsų imuninę sistemą. O toksiška draugystė mus ir mūsų sveikatos būklę paveikia atvirkščiai. Stresas ir nerimas gali pasklisti po visą kūną, sukeldamas galvos skausmus, silpnumą, skrandžio ar pilvo spazmus.

Kartais stresas ir jį keliančios situacijos nėra išvengiamos ar lengvai suvaldomos, bet bent jau santykyje su artimais žmonėmis ir draugais turėtume jaustis visai kitaip. Žinoma, pasitaiko ginčų ar sudėtingesnių dienų, bet jei santykiuose nuolat jaučiame įtampą ir nerimąstingumą, tai tikrai mums stipriai kenkia.

4. Mažėja jūsų pasitikėjimas savimi

Geri draugai padeda mums jaustis mylimiems, vertinamiems ir svarbiems. Deja, prasti draugai mus priverčia jaustis visai kitaip.
Gyvenimo būdo trenerė Kelly Rudolph pažymi, jog toksiški draugai atima iš mūsų pasitikėjimą savimi. Galbūt pastebėjote, kad pradėjote savimi abejoti ir save nuvertinti tose srityse, kur seniau taip nedarydavote?

Kartais ir tikrai geros draugystės su laiku apkarsta ir tampa toksiškos, todėl labai svarbu vis savęs paklausti, kaip jautiesi su tam tikru žmogumi, kokį santykį jūs turite, kaip jautiesi prieš susitikimus ir po jų, kokios mintys aplanko būnant kartu.

5. Negalite įsiterpti

Ar turėjote tokių santykių, kur vien tik klausėtės, o bičiulis nuolat kalbėdavo vien apie save ir net nepaklausdavo apie jūsų gyvenimą? Normalu, kad vieni esam labiau kalbūs, kiti veikiau mėgsta klausytis. Bet santykiuose turi būti balansas, kur abu žmonės jaučiasi vienodai svarbūs ir įdomūs.

Kaip rašoma The Oprah Magazine žurnalo straipsnyje, tokios draugystės, kur santykiai nėra subalansuoti, dažnai pradeda skleisti nuodus, nes viena pusė nesijaučia girdima. Labai svarbu komunikuoti tarpusavyje, o ne būti vien išklausančiu kibiru ar simuliuoti terapijos seansą, po kurio jautiesi išsunktas ir neturėjęs galimybės pasidalinti  sau svarbiais dalykais.

Roya Ann Miller (Unsplash)

6. Jaučiatės išsunkti

Būna žmonių, su kuriais leisdami laiką mes tiesiog pasipildome jėgų ir energijos rezervuarus, o su kai kuriais tik pavargstame ir jaučiamės taip, tartum jie vampyriškai būtų išsiurbę visą mūsų vidinę gyvastį…

Dažniausiai išsekina draugai, kurie nuolatos stengiasi būti dėmesio centre, vis įsivelia į dramas, dažnai patiria emocines krizes. Žinoma, kiekvienam mūsų nutinka tokių situacijų ir tai neišvengiama, bet situacija tampa sudėtinga, kai tai vyksta be pertraukų.

Tokiu atveju, draugystė gali tapti panašesnė į psichologines konsultacijas, kur visą laiką, kurį praleidžiate kartu, nagrinėjate draugo problemas. Tai gali išmušti iš vėžių todėl, kad vėl gi nelieka reikalingo balanso ir išklausyta lieka tik viena pusė. Normalu padėti, išklausyti ir gebėti paguosti, bet santykiai nėra visai sveiki, jei vienas žmogus visą laiką užima verkiančiojo, o kitas suteikiančio petį išsiverti vaidmenį. Draugystė turi skirtis nuo lankymosi pas psichologą.

7. Apima jausmas, kad jumis naudojasi

Gal turite draugų, kurie paskambina tik tada, kai jiems kažko reikia? Kurie dingsta, bet pradeda bendrauti tada, kai prireikia paslaugos, pagalbos ar patarimo? Jaučiate, kad jumis naudojasi?

Jei taip, tai nėra vien įsivaizdavimas jūsų galvoje. Jei du žmonės yra draugai, tai jie bendrauja ir komunikuoja nepaisant to, ar reikia kokios pagalbos ar paslaugos vienam iš kito, ar ne. Juk kartais norisi tiesiog paklausti, kaip bičiulis gyvena arba pasivaikščioti parke kartu ir tiek. Jei kitas žmogus tik naudojasi jūsų laiku ir turimais resursais, bet nelabai rūpinasi, kaip gyvenate,  jūsų ryšį dažnai naudoja savo asmeninei naudai, tai jis tikrai nevertina tokios draugystės, o vertina tik tai, ką gali iš jos gauti.

Karim Manjra (Unsplash)

Airių patarlė sako: „Geras draugas – tarsi keturlapis dobilas: sunku rasti, laimė turėti”. Ir tai tikra tiesa. Draugystė mums padeda ištverti juodžiausias dietas, gelbėja, kai sunku, pakylėja ir leidžia dalintis, suteikia galimybę nuolat mokytis būnant santykyje, iš kurio nieko nereikalauji. Draugystė turi būti paremta pasitikėjimu, atvirumu ir išlaikyti balansą, suvokimą, jog abu žmonės yra vienodai svarbūs ir reikšmingi. Kitais atvejais, galbūt jūsų santykiai su draugais yra toksiški ir verta imtis veiksmų, kurie padės spręsti esamą situaciją arba paskatins ieškoti žmonių, su kuriais jausitės daug geriau. O ir pastūmės būti geresniu draugu ir pergalvoti savo paties elgesį.

Šaltiniai:

  • Courtney NJ (2019). “10 Signs You May Be in a Toxic Friendship”. The Oprah Magazine. 16 January 2019.
  • Heitler S and Livingston S (2016). “8 Signs of a Toxic Friendship”. Psychology Today. Resolution, Not Conflict. 25 March 2016.
  • Rudolph K (2019). “How To Spot A Seriously Toxic Friend (And Take Back Control Of Your Life)”. Thrive Global. Community. 19 November 2019.
  • Ria Parikh „7 Signs Your Friendship Has Become Toxic“https://psych2go.net/7-signs-your-friendship-is-becoming-toxic/.

Parengė Dominyka Marija Navickaitė.

Comments are closed.