1950 m. liepos 21 d. sovietinės valdžios įsakymu Kaune nugriauta skulptoriaus Juozo Zikaro skulptūra „Laisvė“, kuri buvo pastatyta 1928-aisiais, minint nepriklausomos valstybės dešimtmetį. Vos pastatyta, o dar labiau sovietmečiu, skulptūra tapo daugiaprasmiu laisvės simboliu.

Pirmąjį dekoratyvinės skulptūros „Laivė“ variantą skulptorius J. Zikaras sukūrė 1921 m., gyvendamas Panevėžyje. Netrukus gipsinė „Laisvės“ statula buvo įkurdinta anuometiniame Karo muziejuje, tačiau artėjant Lietuvos nepriklausomybės 10-mečiui, 1924 m. nutarta nuliedinti ją iš bronzos ir pastatyti lauke, priešais senąjį Karo muziejaus pastatą.

Trečiojo dešimtmečio pabaigoje „Laisvės“ paminklą finansavo vyriausiasis Lietuvos gynimo komitetas. Bronzinė skulptūra buvo išlieta Berlyne, mat tuomet Vokietijoje buvo geriausios liejyklos visoje Europoje. Paminklo pastatymas kainavo 30 tūkst. litų.

Pastačius naują Karo muziejaus pastatą, 1936 metais „Laisvė“ buvo perkelta į kitą vietą. Architektas Karolis Reisonas paminklą užkėlė ant aukštesnio, masyvesnio pjedestalo, sukurto architekto Vlado Dubeneckio. Būtent tokia skulptūra buvo restauruota ir sugrąžinta į šią vietą 1989 m. vasario 16 d.

Comments are closed.