Kauno rajono muziejaus erdvėse Raudondvaryje jau rudenį svečiuosis šiuolaikinis stiklo menas. Čia tarptautinis festivalis „Vitrum 2020 Pulsas” pristatys parodą „Skaidri erdvė”. Tyrinėdami ryšį su aplinka ir savimi, atviro kvietimo metu atrinkti autoriai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, (ne)skaidrumą įprasmino savo kūriniuose.

Festivalis „Vitrum“ prasidėjo lygiai prieš dvidešimt metų, kuomet 2000-aisiais surengta pirmoji paroda „Vitrum Balticum“ Kaune subūrė Lietuvos ir Latvijos stiklo menininkus. „Žingsnis po žingsnio renginys patyrė esmingą kaitą, plėtėsi. Galima teigti, kad visuose šiuose renginiuose dalyvavo pastovus stiklo menininkų branduolys, kurį sudarė artima stiklo menininkų bendruomenė – Lietuvos, Latvijos ir Estijos stiklo kūrėjai, kartu atstovaujantys ir šių šalių aukštąsias stiklo meno mokyklas.” – teigia festivalio „Vitrum” pradininkė, menotyrininkė Raimonda Simanaitienė.

Per dvidešimtmetį kaita vyko ir ne tik festivalyje. Dabar Lietuva, bei Lietuvos menininkai, – ne tik Baltijos šalių bet ir visos Europos šeimos nariai, plačiai keliaujantys ir mezgantys tarptautinius ryšius. Nemažai šiuolaikinių stiklo menininkų kurdami naudoja stiklo medžiagą papildydami kitomis medžiagomis, kuria instaliacijas ar tampa tarpdisciplininio meno kūrėjais. Jubiliejinė paroda „Skaidri erdvė“ kviečia pažvelgti į medžiagišką stiklo prigimtį bei siekia išlaikyti ypatingą Baltijos šalių bendruomeniškumo jungtį. Taip pat pažvelgti į ryšį su mus supančia aplinka ir savimi, siekius įvairiais gyvenimo aspektais, pradedant nuo asmeninių santykių ir baigiant požiūriu į technologijas, klimatą ar gamtą.

Varnase Social Spaces

Parodos „Skaidri erdvė“ atviro kvietimo dalyviai teikė kūrinius, sukurtus per pastaruosius tris metus bei sukurtus naudojant stiklą, o tarptautinė komisija atrinko devyniolika autorių. Šiemet „Vitrum“ festivalyje nagrinėti pasirinktas (ne)skaidrumas kūriniuose suskamba keleriopai. Netikėtomis formomis ir masteliais stebins Marta Ģibiete ir Anda Munkevica. Buities daiktus trapiais kūriniais pavers Valda Verikaitė ir Domas Ignatavičius. Pažvelgti į atspindį leis Gintarės Stašaitytės ir  Irinos Peleckienės darbai. Naująsias technologijas įkūnys Julijos Pociūtės ir Anna Varnase objektai,  o šviesos žaismus pajusti kvies Ance Sipniece ir Maret Sarapu. Spalvotas skaidrumas prabils Pauliaus Rainio, Inita Emane bei Audronės Andrulevičienės kūriniuose. Tuo tarpu perregėti stiklą kvies Artūras Rimkevičius, Tiina Sarapu ir Eeva Käsper. Eksperimentus plokštumoj demonstruos Merle Kannus ir Eglė Pilkauskaitė. Drąsiomis idėjomis ir skaidriu trapumu kontrastuodami, kūriniai užvaldys Kauno rajono muziejaus sales.

„Vitrum 2020 Pulsas” parodos „Skaidri erdvė“ atidarymo metu Raudondvario dvaro kieme stebins specialiai festivaliui kuriama instaliacija ir dar neregėtas, stiklo gamybos procesus tyrinėjantis, Manto Mikutavičiaus karšto stiklo pasirodymas. Du mėnesius truksiančią parodą „Skaidri erdvė“ papildys edukacijos šeimai, ekskursijos ir susitikimai su menininkais. Festivalio „Vitrum 2020 Pulsas” paroda „Skaidri erdvė“ Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje veiks spalio 9 – gruodžio 13 d.

Pagrindinėje nuotraukoje Varnase Social Space

Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Kauno miesto savivaldybės.

Daugiau informacijos: www.vitrumfestival.com

Comments are closed.