Pranas Dovydaitis. Nuotraukos šaltinis wikipedia.org

1886 m. gruodžio 2 d. Marijampolės apskrities Runkių kaime gimė Nepriklausomybės akto signataras, teisininkas, filosofas, profesorius, Lietuvos ateitininkų sąjungos vadovas, Lietuvos premjeras, daugelio leidinių redaktorius ir leidėjas Pranas Dovydaitis.

Baigė Marijampolės gimnaziją, paskui – Teisės fakultetą Maskvoje. Jau studijų metais daug rašė į laikraščius, aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje. 1911 m. pradėjo leisti „Draugijos“ priedą „Ateitis“, kur išdėstė ateitininkų ideologiją. P. Dovydaitis tapo šios organizacijos lyderiu. 1913 m. buvo pakviestas į Vilnių redaguoti „Vilties“, nes laikraščio leidėjai pradėjo konfliktuoti su A. Smetona, tuometiniu leidinio redaktoriumi.

1916 m. tapo „Saulės“ (vėliau „Kauno I valstybinės“) gimnazijos vadovu (1922 m. direktoriaus pareigas perėmė iš Vilniaus ištremtas M. Biržiška). 1918 m. tapo pirmuoju mėnesinio pedagoginio žurnalo „Lietuvos mokykla“ redaktoriumi.

1917 m. Vilniaus konferencijoje P. Dovydaitis buvo išrinktas Lietuvos Tarybos nariu. 1918 m. vasario 16 d. pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. Buvo aktyvus Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

1919 m. kovo 13 d. ėmė vadovauti III ministrų kabinetui ypač sudėtingoje situacijoje, vykstant sovietinės Rusijos armijos invazijai. Vyriausybė išsilaikė tik mėnesį, tačiau sugebėjo stabilizuoti situaciją. Nesutarė su A. Smetona, tad šiam tapus prezidentu, pasitraukė iš politikos dirbti pedagoginį ir mokslinį darbą. Nuo 1922 m. iki pat 1940 m. profesoriavo Lietuvos (vėliau – Vytauto Didžiojo) universitete, buvo universiteto Senato sekretorius, Teologijos ir filosofijos fakulteto sekretorius, Religijų istorijos katedros vedėjas. 1935 m. jam suteiktas filosofijos daktaro laipsnis.

P. Dovydaitis leido ir redagavo kelis mokslinius žurnalus: gamtos mokslų „Kosmos“, filosofijos „Logos“ ir „Soter“, skirtą religijų istorijai. Šiuose žurnaluose aktyviai skelbė savo originalius mokslinius straipsnius kultūros, religijos, filosofijos temomis ir vertė kitų mokslininkų darbus. Buvo Lietuviškosios enciklopedijos viceredaktorius.

1932 m. užsitraukęs tautininkų valdžios nepasitenkinimą dėl ateitininkų veiklos plėtojimo bei kritiškų paskaitų, tris mėnesius buvo įkalintas, suvaržyta jo mokslinė veikla.

1941 m. okupacinės sovietų valdžios Pranas Dovydaitis buvo ištremtas į Rusiją prie Uralo. 1942 m. liepą kartu su kitais įžymiais Lietuvos veikėjais buvo išsiųstas į Sverdlovsko kalėjimą. Tų pačių metų lapkričio 4 d. jam, buvo paskirta mirties bausmė.

2000 m. gegužės 7 d. Romos Koliziejuje buvo iškilmingai paskelbti naujieji kankiniai; tarp jų – ir Pranas Dovydaitis.

Comments are closed.