Ispanijoje vaikai kovido epidemijos pasekmes pajuto anksčiau nei lietuviukai: kovo–gegužės mėnesiais. Be to, karantino sąlygos buvo gerokai griežtesnės: tris mėnesius į lauką buvo leidžiama išeiti tik suaugusiems ir tik po vieną – nusipirkti maisto ar vaistų, išnešti šiukšles, dirbti ar išvesti šunį. Vaikai negalėjo pasinaudoti nei viena iš šių pateisinamų priežasčių, tad jie praleido tris mėnesius namuose ir turėjo daug ką apmąstyti – pavyzdžiui, kuo norės būti užaugę. Juokai juokais, bet ypatingos šių metų aplinkybės iš tiesų pakeitė vaikų nuostatas, kaip parodė jau šešioliktus metus Adecco atlikta apklausa, kurioje kasmet dalyvauja 2 tūkst. 4–16 metų berniukų ir mergaičių.

Net kovidas nepajėgė pakeisti didžiosios berniukų svajonės: jau keletą metų iš eilės didžiuma jų svajoja tapti profesionaliais sportininkais – futbolininkais (2020 m. – 24,5%), tačiau šiemet išaugo mediko profesijos populiarumas – ji iškilo į antrą vietą (22,1%), aplenkdama policininko (13,5%) ir mokytojo (9,1%) profesijas; dar berniukai norėjo tapti „youtuberiais“ ir „influenceriais“ (6,3%) ir kiek mažiau – inžinieriais, informatikais, ugniagesiais ar veterinarais.

Mergaičių tarpe į pirmą vietą iškopė medikės profesija (22,1% ), aplenkdama tradiciškai aukščiausią vietą užimančią mokytojos profesiją (20,4%). Kitos populiarios profesijos yra kirpėjos (11,2%), veterinarės (10,9%) ir… futbolininkės (7%) – turbūt dėl to, kad šiais metais pristigusi įprastų sporto renginių Ispanijos televizija ėmė dažniau rodyti moterų futbolo rungtynes. Tarp kitų populiarių profesijų (medicinos seselės, dainininkės, policininkės, aktorės) pirmą kartą paminėta parduotuvės kasininkės profesija – mergaitės „išgirdo“ karantino metu ne kartą nuskambėjusį tvirtinimą, kaip didvyriškai elgiasi tie, kas nepabūgę viruso rūpinasi parduoti mums maisto produktus parduotuvėse. Po keleto metų petraukos mergaitės atkreipė dėmesį ir į žurnalisto profesiją – ją paminėjo 2,9% apklaustųjų.

O ką vaikai laiko tokiais iškiliais, kad net patys nedrįsta svajoti tokiais tapti – daugių daugiausia turėti sau už vadovą. Berniukai jau keletą metų pirmiausia pamini daugiausia uždirbančią garsenybę – futbolininką Leo Messį (16,5% apklaustųjų), nors mažiau nei pernai (21,9%), nes šiemet karantino sąlygos paskatino pirmą kartą pasvajoti apskritai neturėti vadovo – būti patys sau viršininkai norėjo 11,7% berniukų. Į dešimtuką pateko dar trys profesionalų sporto atstovai, dainininkas, „youtuberis“, televizijos laidų vedėjas… Mergaitės ir šiais metais vadove sau rinkosi populiarią dainininkę, tik jau nebe Shakirą, o Katy Perry (10,2%), ir toliau vardino kitas dainininkes ir televizijos laidų vedėjus.

Nuostabiausia, kad kovido epidemija į vaikų „svajonių vadovų“ dešimtuką iškėlė… gydytoją epidemiologą Fernando Simóną, Sveikatos ministerijos paskirtą koordinuoti kovą su epidemija Ispanijoje: jis buvo trečias „idealiausias vadovas“ berniukams (9,9% balsų) ir antras – mergaitėms (8,3%). Šiais metais jis susilaukė tiek kritikos ir pašaipų, kad tapo Ispanijos metų žmogumi, o taip pat ir populiariausio 2020 metų kalėdinio memo veikėju (anot Lietuvos ryto, memas – tai paveiksliukas su tam tikra žinute). Regis, vaikai nė nesusimąstydami įsidėmėjo karantino metu daugiausia mantytą veidą ir dažniausiai minėtą vardą.

Vaizdžiausiai išgyvento karantino ir vis dar išgyvenamų suvaržymų atspindžiai atsispindi… taip mėgstamuose kalėdiniuose betliejuose: šalia tradicinių ėdžių ir gyvulėlių buvo pastatytos palapinės, kur iš užsienio atvykę Trys karaliai turėjo pasitikrinti dėl kovido, ir netgi greitosios pagalbos automobiliai, o kartais visi, net avytės, buvo izoliuoti atskiruose stiklainiuose. Žinoma, Šventoji Šeima – įskaitant ir kūdikėlį – buvo aprūpinta veido kaukėmis. Tokią turėjo dėvėti netgi angelas – trūkstant patikimų žinių apie kovidą nederėjo atmesti hipotezės, kad ir dvasinė būtybė galėjo būti besimptomis viruso nešiotoju, ir apskritai, kas žino, iš kur jis atskrido į Betliejų?

 

 

Comments are closed.