1899 m. sausio 17 d. Brukline, Niujorke, gimė berniukas, kuris dar ir šiandien vadinamas gangsterio ir mafijos simboliu. Kita vertus, akivaizdu, kad jis tikrai nebuvo nei galingiausias, nei gudriausias nusikalstamo pasaulio atstovas XX amžiuje. Jį išgarsino pirmiausia tai, kad jis, kaip tai paradoksaliai neskambėtų, bet labai mėgo bendrauti su žurnalistais ir puikiai suvokė, kaip kuriamas įvaizdis.

Al Kaponė gimė emigrant iš pietų Italijos šeimoje, kurie į JAV buvo atsikėlę prieš ketverius metus. Tėvai buvo labai darbštūs ir stengėsi kažkaip “užsikabinti”. Gyveno imigrantų iš Italijos ir Airijos kvartale. Laiko vaikų auklėjimui neturėjo ir netrukus vaikus pradėjo “auklėti gatvė”. Al Kaponė buvo išmestgas iš mokyklos už nuolatinius taisyklių pažeisimus ir susidėjo su viena iš gatvės gaujų. Pastarajai vadovavo iš Italijos emigravęs Džonis Toris, kuris ėmėsi globoti Al Kaponę.

Al Kaponė vedė emigrantę iš Airijos ir kuirį laiką net stengėsi verstis teisėta veikla, dirbo fabrike. Tačiau netrukus teko išvykti, nes Brukline porasidėjo gaujų karai, į kuriuos įsivėlė ir Al Kaponė.

Taip prasidėjo žyumiausias – Čikagos – periodas. Ąia jis vėl prisijungė prie Džonio Torio ir netrukus tapo atsakingas už azartinių lošimų, kontrabandinės alkoholio prekybos priežiūra mieste. Kai buvo pasikėsinta į Torio gyvybę, šis nusprendė grįžti į Italiją, o savo įpėdiniu paliko Al Kaponę. Per labai trumpą laiką iš gaujų karų statisto jis virto tiesiog kultine figūra. Ypač jį išgarsino draugystė su laikraščio redaktoriumi, kuris labai prisidėjo prie mito apie Al Kaponę kūrimo. Padėjo šiam suformuoti draugiško, malonaus ir sėįkmės lydimo žmogaus įvaizdį. Taip pat ir kitoje spaudoje pradėta rašyti apie “visų laikų įtakingiausią mafijos lyderį”.

Nors viešai buvo žinoma apie jo nusikalstamą veiklą, tačiau didžiulis turtas jam leido papirkinėti liudininkus ir teisėjus, todėl policija nieko negalėjo jam padaryti. Sunkiaus sekėsi su konkurentais, kurie ne kartą kėsinosi į Al Kaponę. Galiausiai gaujų karai baigėsi septynių konkurentų sušaudymu, po kurio Al Kaponei su šįeima teko keltis į Floridą.

Nepaisant to, kad Al Kaponė stengėsi viską daryti svetimomis rankomis, taip pat ir jo turtas buvo valdomas per tarpininkus, tačiau FTB agentas Eliotas Nesas su legendine tyrėjų grupe “Neliečiamieji” pasistengė demaskuoiti mafijos boas ir  1931 m. įvyko teismas, o Al Kaponė buvo nuteistas dešimčiai metų. Jis buvo įkalintas Atlantos kalėjime, o vėliau persiųstas į garsųjį Alkatrasą.

Teigiama, kad kalėjime garsiajam gangsteriui vis labiau pradėjo reikštis persekiojimo manija, jis pradėjo regėti haliucinacijas. Tai nesibaigė net ir po to, aki  1939 m. jis buvo paleistas iš kalėjimo, Jis vis pasakodavo, kad jė persekioja nužudytų žmonių vaiduokliai.

1947 m. mirė nuo plaučių uždegimo. Buvo palaidotas Čikagoje.

Neretai teigiama, kad būtent nuo Al Kaponės prasidėjo gangsterių „romantizavimas“, neretai vaizduojant juos kaip šiuolaikinius robinus hudus, kurie plėšia turtinguosius ir padeda vargšams. Taip pat daliai amerikiečių Al Kaponė yra amerikietiškos svajonės išsipildymas, kai neturtingas emigrantas virsta milijonieriumi. Deja, faktai atskleidžia niūrią ir kraupią tikrovę. Al Kaponė tiek pats žudė žmones, tiek naudojosi samdomų žudikų paslaugomis, buvo žiaurus, kerštingas ir terorizavo sąžiningai bandžiusius dirbti verslininkus.

Comments are closed.