Visą gyvenimą buvęs konservatyvių pažiūrų, dr. Alvydas Jokubaitis juokauja tapęs liberalu. Pasak politikos filosofo, pernelyg dideli suvaržymai gali nuvesti į krizę. Juk demokratija turi būti grįsta pasitikėjimu. Pasak jo, blogiausia, kad visuomenė ima gyventi pogrindžio gyvenimą. Profesoriui atrodo, kad ateities Lietuva susiskaldys ir joje ims dėtis panašūs dalykai, kurie jau vyksta Amerikoje.

„Pandemijos laiku visuomenė pirmiausia nustojo būti liberali, o paskui nustojo būti demokratinė. Visa tai atsitiko mūsų akyse ir kartu mes to net nepastebėjom, – politikos filosofas visiškai atvirai dėsto savo nuomonę, – Pirmiausia, suvaržytos žmonių teisės, taigi, tai smūgis liberalizmui. Žmonės negali judėti, negali susitikti su artimaisiais. Suvaržyta ir žmonių savivaldos teisė, nes negalima viešai susirinkti. Liberali demokratinė visuomenė trumpam pasitraukė į šalį. Kai sakau „trumpam“, tai yra mano didelis optimizmas“.

A. Jokubaitis pripažįsta nesuprantąs, kodėl taip nutiko. Pasak jo, veikiausiai liberalioji demokratija, kurioje gyvenome iki pandemijos, buvo tik kaliausė. „Daug kas gali sakyti, kad taip nutiko dėl ligos. Tačiau jei pasitikime žmonėmis, kad jie yra laisvi ir turi protą, tai, ar tikrai galima riboti žmonių laisvę? – klausia filosofas. – Man sakydavo, kad esu konservatorius. Tačiau šioje situacijoje esu seno sukirpimo liberalas“.

Jo manymu, blogiausia šioje situacijoje yra tai, kad žmonės ima gyventi pogrindyje. „Po žeme kaupiasi dujos. Atsirado neįtikėtinas skaičius įvairių „podkastų“, įvairiausių televizijų „Youtube“ – ir visa tai yra pogrindyje“. Pasak A. Jokubaičio, žmonės, kurių nuomonė netransliuojama viešai, jaučiasi užgauti ir dėl to naudoja dar radikalesnę retoriką.

Kaip visa tai paveiks mūsų ateitį? Kaip viskas pasikeistų, jei imtume kalbėtis netgi su tais, kurie turi kitokią nuomonę? Apie visa tai klausykite tinklalaidėje.

Politikos filosofą A. Jokubaitį kalbino žurnalistė Ginta Gaivenytė

 

Comments are closed.