1912 m. balandžio 15 d. gimė Kim Ir Senas, Šiaurės Kūrėjos sukūrėjas ir pirmasis jos vadovas  (nuo 1948 m. iki 1994 m.)  Absoliutus diktatorius. Beje, po mirties jis paskelbtas „amžinu vadovu“, kuris vadovauja šaliai iš kito pasaulio.

Būdamas aštuonerių metų su šeima pervažiavo į Kiniją, Mandžūriją, kur lankė pradinę mokyklą. Vyresnėse klasėse įstojo į pogrindinį marksistinį būrelį, Pateko į kalėjimą ir ten praleido keletą mėnesių. 1932 m. prisijungė prie antijaponiško kinų judėjimo. Tikrasis jo vardas Kim Son Čžu, tačiau, būdamas Kinijoje, pasirinko Kim Ir Seno vardą. Išvertus – „kylanti saulė“.

1937 m. birželio 4 d. 200 partizanų vadovaujami Kim Ir Seno kirto Korėjos-Kinijos sieną ir ryte netikėtai atakavo nedidelį miestelį Počhonbo. 1940 m. japonams pavyko sunaikinti Mandžiūrijos partizaninį judėjimą. Kim Ir Seno partizanų būrio likučiai (13 žmonių) pasitraukė į Sovietų Sąjungos teritoriją, kur jam gimė sūnus. 1942 m. viduryje Kim Ir Senas gavo Raudonosios armijos kapitono laipsnį ir buvo paskirtas vadovauti 88 brigados 1 batalionui prie Chabarovsko. Jis buvo pavaldus bataliono papulkininkiui Čžoy Baočžynui. Į Korėją grįžo turėdamas majoro laipsnį. Čia tapo Korėjos darbo partijos lyderiu, o vėliau – Šiaurės Korėjos vadovu.

Pagal Potsdamo konferenciją, Korėja buvo padalinta į sovietinę ir amerikietišką okupacines zonas. Prasidėjo kova dėl valdžios. Kim Ir Senas apsilankė Maskvoje, kur, panašu, gavo leidimą pradėti karą už visą Korėjos teritoriją. Tačiau galiausiai karas baigėsi neterminuotomis paliaubomis. Formaliai iki šiol Pietų ir Šiaurės Korėjos yra karo būsenoje.

Niekur kitur pasaulyje vado asmens kultas nepasiekė tokio lygio, kaip Šiaurės Korėjoje. Visi Šiaurės Korėjos gyventojai, sulaukę pilnamestysrės, įgija prievolę nešioti ženkliukus su Kim Ir Seno nuotrauka. Jo portretai turėjo kabėti ne tik kiekvieno valdininko kabinete, bet ir kiekviename bute, viešajame transporte. Buvo pristatyta daugybė paminklų Vadui ir per jo gimtadienį, kuris yra nacionalinė šventė, kiekvienas korėjietis privalo padėti gėlių prie kurios nors statulos. Jau ikimokyklinėse įstaigose vaikai pradeda mokytis Vado biografiją, jo darbus visi privalo mokytis atmintinai. Palyginus su visu tuo, Stalino ar Hitlerio kultai atrodo labai kuklūs.

Kim Ir Senas nemėgo skraidyti lėktuvais, todėl praktiškai visur važiuodavo traukiniu, net ir į užsienio keliones.

Kim Ir Seno kūnas balzamuotas ir palaidotas „Kumsysano“ memorialiniame komplekse – mauzoliejuje, kuris 1995 m. buvo įrengtas buvusioje Kim Ir Seno prezidentinėje rezidencijoje. Jis guli stikliniame sarkofage, jį gali lankyti ir turistai iš užsienio. Lankytojai eina nedidelėmis grupėmis, turi jam nusilenkti iš keturių sarkofago pusių. Kymsysano kieme saugomi kai kurie Kim Ir Seno daiktai, tokie kaip automobilis ir asmeninis traukinys.

Comments are closed.