1820 m. gegužės 12-ąją gimė kilmingoje ir turtingoje britų šeimoje gimė Florencija Naitingel. Ji gimė Florencijoje, kur atostogavo jos tėvai. Todėl mergaitei vardą suteikė pagal jos gimimo vietą.  Tėvas pats lavino dukras namuose.

Gyvano pakankamai nerūpestingą gyvenimą, kai, kaip tvirtina, išgirdo Viešpaties kvietimą padėti sergantiems žmonėms. Apsisprendė tapti gailestingumo seserimi, tačiau ši profesija buvo laikoma „žema“, netinkančia kilmingai merginai. Tėvai ir giminaičiai buvo kategoriškai prieš Florencijos pasirinkimą. Tačuay galiausiai jai pavyko išvažiuoti į Vokietiją, kur įsijungė į seserų bendruomenę ir čia įgijo slaugytojai reikalingus įgūdžius. 1853 m. pradėjo vadovauti nedidelei privačiai ligoninei Londone. Po gtruputį pradėjo augti jos reputacija.

Tačiau labiausiai ją išgarsino Krymo karas, Florencija, kartu su keturiomis dešimtimis vienuolių, slaugytojų, gailestingumos eserų iškeliavo į lauko ligonines, Čia jos rūpinosi švara, elementarių sanitarinių normų palaikymų ir prižiūrėjo sužeistuosius.  Tos ligoninės, kur dirbo patyrusios slaugytojos, išįgarsėjo tuo, kad čia kur kas rečiau mirdavo sužeistieji.

Krymo karas Glorenciją pavertė nacionaline didvyre. Grįžę iš fronto kareiviai, pasakodavo apie ją legendas. Ji pagarsėjo, kaip „ledi su lempa“, nes naktimis eidavo žiūrėti, kaip jaučiasi sužeistieji.

Grįžusi į Angliją Naitingel iškė tikslą reorganizuoti medicinos tarnybą kariuomenėje. Ji išreikalavo, kad būtų sudaryta komisija, kuri tyrė, kokiomis sąlygomis gyvena kareiviai.

Tuo metu socialinė statistika praktiškai buvo nežinoma. Florencija jos ėmėsi, norėdama įtikinti valdžią, jog būtinos reformos. Ji išsireikalavo, kad ligoninėse būtų įrengta gera ventiliacija, taip pat laikomasi sanitarinių normų.

1859 m. Naitingel buvo išrinkta į Karališką statistikos bendruomenę. Ji parašė knygą „Veiksniai, kurie turi įtakos sveikatai, taip pat karo ligoninių veiksmingumas“, „Kaip dera slaugyti ligonius“. Čia rašė: „Pirma slaugymo taisyklė, pirmas ir paskutinis dalykas, į kurį turi būti sutelktas slaugytojos dėmesys, svarbiausias dalykas pacientui, be kurio visa kita, kad ir ką darytumėt, yra niekai ar tas pat, kas palikti jį vieną, – tai grynas oras, kuriuo jis kvėpuoja. Reikia palaikyti tokį gryną orą kaip lauke, tačiau neperšaldyti ligonio. Penki esminiai sveikų namų principai: švarus oras, švarus vanduo, gera kanalizacija, švara ir šviesa.“

1860 m. ji įsteigė eksperimentine mokyklą, kurioje buvo ruošiamos slaugytojos. Ši mokykla veikė Londone. Jos absolventės pradėjo kurti tokias mokyklas ir provincijoje, taip pradėjo populiarėti slaugytojos profesija.

1907 m. Karalius Edvardas VII jai įteikė ordiną už nuopelnus – tai buvo pirmasis kartas, kai jį pelnė moteris. Florencija rašė beveik iki pat mirties, kol visiškai neteko regėjimo. 1910 m. rugpjūčio 13-ąją ji apie vidurdienį užsnūdo ir nebepabudo.

Florencijos Naitingel gimtadienis, Raudonojo kryžiaus organizacijos sprendimu, jau kurį laikas švenčiamas, kaip Tarptautinė slaugytojų diena.

Comments are closed.