Siūlome ciklą tekstų, skirtų sveikstantiems priklausomiems žmonėms. Šie tekstai parengti, permąstant amerikiečių gydytojo Alan Berger, kuris daug metų gydo priklausomus žmones ir pats sveiksta nuo priklausomybių ligų įžvalgas.

Jei reikėtų labai trumpai apibūdinti tai, kas svarbiausia besivaduojančio nuo priklausomybių grandinių žmogaus gyvenime, neabejotinai turėtume atsakyti – sąžiningumas ir dar kartą sąžiningumas. Verta vėl ir vėl kartoti, jog sveikimas prasideda nuo savo bejėgystės  prieš ligą pripažinimo. Nors toks pripažinimas, aišku, reikalauja, jog nuolankumas įveiktų puikybę, tačiau nesupainiokime tikro nuolankumo su manipuliuojančia ir nenuoširdžia savikritika.

Vienas iš populiarių sveikimą sabotuojančių (t.y. jį griaunančių) psichologinių žaidimų, kurie ypač populiarūs priklausomų žmonių sveikimo pradžioje, tai gyvenimas, nuolat apgailestaujant dėl savo gyvenimo, atsiprašinėjant, nepaisant to, ar iš tiesų yra už ką. Manipuliuojantis savikritikas visada skuba suniekinti viską, ką daro, pasišaipyti iš savo pastangų, nes iš tiesų labai bijo kritikos. Jis verčia aplinkinius jį guosti ir sakyti, kad viskas nėra taip blogai, kaip jis tvirtina, jos jis yra nuostabus žmogus etc. Didžiausia bėda ta, kad manipuliuojantis savikritikas nė nebando kažką keisti, jam patogu gyventi apgailestaujant.

Gydytojas Alan Berger išskiria ir dar kelis populiarius manipuliuojančius vaidmenis, į kuriuos įsikimba priklausomi žmonės. Šie manipuliuojantys žaidimai – tai klystkeliai, kurie nuveda sveikstantį žmogų nuo tikslo. Kita vertus, nepamirškime, kokia sudėtinga liga yra priklausomybė ir tai, jog priklausoma asmenybė savo esme yra manipuliatorius. Tad būtų nerealistiška norėti, kad manipuliuojantys elgesys sunyksta jau sveikimo pradžioje. Veikiau tai geležinės kurpės, kurias tenka ilgai ir skaudžiai dildyti į kasdienybės akmenis.

Manipuliuojantis pasekėjas

Pavyzdžiui, žmogus, kuris atsisako bet kokio savarankiškumo ir stengiasi gyventi tik kaip kieno nors pasekėjas.  Be patarimų, direktyvų jis net nežino, kaip elgtis, ką daryti, kos iekti. Jis abejoja viskuo, ką daro, ir tikina aplinkinius, kad yra nekompetetingas ir nesugeba pats tvarkyti savo gyvenimą, Jo pabrėžtina bejėgystė skirta kratytis atsakomybės ir rizikos suklysti. Dažniausiai jis taip puikiai manipuliuoja kitais, kad ir jo terapeutas, draugai, socialiniai darbuotojai tampa įjungti į jo gyvenimą ir sprendimus, už kuriuos šiai jau tik jis turėtų prisiimti atsakomybę. Manipuliatorius sau ir kitiems aiškina, kad paprasčiausiai suvokia savo ribotumą ir mokosi prašyti kitų žmonių pagalbos, tačiau iš tiesų jis prievartauja kitus gyventi jo gyvenimą. Jis nė namno keistis, nes labiausiai bijo atsakomybės. Jei seniau visą atsakomybę jis sukraudavo kvaišalams, tai dabar atrado pakaitalą – kitus žmones.

Manipuliuojantis kritikas

Kartais manipuliuojantys žaidimai įgauna itin keistus pavidalus. Pavyzdžiui, neretai galime sutikti sveikstantį priklausomą žmogų, kuris tarsi prašo patarimų ir pagalbos, tačiau, kai kas nors bando jam padėti, susilaukia griežtos kritikos. Toks manipuliatorius iš tiesų nenori niekino pagalbos, tačiau nesąmoningai trokšta pažeminti kitą, sukritikuodamas, kaip nemokšiškas, pastangas padėti.  Šalia tokio manipuliatoriaus kiti jaučiasi kalti ir nevykę, o tai ir yra manipuliatoriaus siekis, iškreiptai kompenuojantis jo savivertę.

Manipuliuojantis teisuolis

Ar gali sveikimo programa tapti manipuliacijų šaltiniu? Deja, bet dažnai taip ir nutinka. Neretai sveikstantis priklausomas žmogus po įvairiais įsipareigojimais sveikimo programai slepiasi nuo gyvenimo. Manipuliuojantis teisuolis labai entuziastingai puola rūpintis savo sveikimu ir godžiai imasi įvairių sveikimo programų bei dvasingumo ugdymo pratybų. Jam sveikimas ir dvasingumas – tai pirmiausia nuopelnai, kuriais galima didžiuotis prieš kitus ir prieš save patį.

Jei santykiai su artimaisiais patenka į krizę, teisuolis nebando sąžiningai pažvelgti į tai, kas vyksta, tačiau siūlo kitiems dvasiškai augti ir tada esą viskas bus gerai. Jis įsitikinęs, kad, jei pavyktų atrasti gerą dvasinio tobulėjimo programą žmonėms, su kuriais bendraujant kyla sunkumų, viskas būtų idealu.  Vienintelis dalykas, kuris jam kelia nerimą, tai, kad visi kiti per mažai dvasingi ir per menkai stengiasi dvasiškai augti. Jis jaučiasi visa galva aukštesnis už kitus ir visada geriau suprantantis problemų priežastis ir tinkamiausius jų sprendimo būdus.

Bėda ta, kad vidiniai pūliniai, žaizdos negydomos, bet paslepiamos po dvasingumo širma. Teisuolis iš tiesų  pirmuosius sveikimo žingsnius žengia gana tvirtai ir sparčiai, tačiau paskui įstringa ir nuo tikrovės pabėga į  „dvasingumo čempionatą“.

Kita manipuliuojančio teisuolio variacija – žmogus, bandantis atrasti tobulą sveikimo kelią. Toks žmogus skiria daug dėmesio gilinimuisi į įvairias sveikimo programas. Jam svarbu atrasti geriausią. Jis visada turi ką patarti kitiems sveikstantiems, sugeba įžvelgti kiekvienos programos privalumus ir trūkumus.

Didžiausia jo bėda ta, kad jis absoliutus teoretikas, o ne praktikas. Jis pats negyvena tuo,  apie ką kalba. Jo žinios nėra kaip nors įliejamos į gyvenimą. Beje, tai įžvelgti nėra paprasta, nes jis nuolat dalyvauja įvairiuose susirinkimuose, kur labai gerbiamas ir vertinamas kaip ekspertas. Jam jauku tarpe kitų sveiksntačių žmonių, nes jis jaučiasi tikras sveikimo profesionalas ir lengvai pastebi, ką kiti daro ne taip, jam smagu, kad kiti įsiklauso į jo nuomonę, tačiau tikrovėje jis nesugeba  gyventi sąžiningai ir sveikai. Jis moka daug šūkių, tačiau sutrinka, kai reikia ne tik kalbėti, bet drąsiai priimti nemalonią tiesą apie save. Iš tiesų, jis slepiasi pagalbos grupėse nuo viso šlamįto ir skausmo, kuris prisikaupė jo viduje. Bijodamas susitikti su savo silpnybėmis, jis kuria idealaus sveikstančiojo įvaizdį.

Teorija iš tiesų jam daug duoda ir jis jau yra kažkiek nuėjęs sveikimo kelyje, tačiau jis trypčioja, nes jau seniai atėjo metas drąsiai žengti kitą žingsnį, o ne slėptis programose.

Manipuliacija ateitimi

Manau, kad ir jums teko sutikti žmones, kurie tvirtina, kad dabar tiks ir taip, o kitą kartą jie tikrai viską padarys geriau. Deja, bet tai nėra vien lengvabūdiškas nerūpestingumas, tai bėgimas nuo tikrovės, Šie žmonės  nuo dabarties bėga į ateities iliuziją. Jie neprisiima atsakomybės už tai, kas vyksta dabar ir mieliau mėgsta žadėti pokyčius, nei drąsiai kažką keisti. Šie žmonės daug kalba apie tai, ką reikėtų padaryti, bet labai mažai daro.  Dažniausiai jie taip pat bėga nuo praeities, ateičiai atidėdami būtinybę išspręsti išlikusias problemas, atlyginti padarytus nuostolisu kitiems. Jie visa esybe projektuoja save į ateitį, kurioje esą viskas išsispręs, kurioje viskas bus kitaip. Ateitis juos žavi tuo, kad ji iš esmės niekuo neįpareigoja ir leidžia šiandien eiti lengviausiu keliu,

Tai tik keli manipuliaciniai žaidimai, kuriuos žaidžia priklausomi žmonės. Galima šį sąrašą tęsti ir tęsti. Tačiau mūsų tikslas – ne inventorizuoti visus manipulaicijų pavidalus, bet priminti, kad sveikime nepakanka kuri savo įvaizdį, bet būtina drąsiai priimti visą tiesą apie save, Tik tiesa mus išlaisvina, o įvaizdžiai tegali sukurti sveikimo iliuziją, kuri  nedaug geresnė už tą iliuzijų pasaulį, kuriame buvo apgyvendinę kvaišalai.

Parengė Andrius Navickas.

Comments are closed.