1901 m. vasario 12 dieną Skardupio viensėdyje, Aknystos valsčiuje (anuomet Rusija, dabar Latvija) gimė vienas žymiausių XX a. Lietuvos skulptorių Juozas Mikėnas.

Pakankamai anksti atsiskleidė menininko talentas ir 1920 m. pradėjo mokslus Piešimo kursuose pas Justiną Vienožinskį. Per trumpą laiką Juozas įgijo vieno perspektyviausių dailininkų reputaciją. 1926 m. Švietimo ministerija paskyrė jam stipendiją studijuoti Paryžiuje. Deja, nors Juozui labai norėjosi tęsti studijas, bet stipendija buvo skirta tik metams. Padėjo brolio finansinė pagalba ir Juozas galėjo vėl keletui metų išvykti į Prancūziją. Grįžęs mokslus tęsė Kauno meno mokykloje.

Jau po studijų Paryžiuje tvirtai apsisprendė tapti būtent skulptoriumi. Iki sovietinės okupacijos labiausiai pagarsėjo dviem dekoratyvinėmis skulptūromis Paryžiaus ir Niujorko pasaulinėms parodoms. Beje, Paryžiuje jo sukurtas bareljefas „Rūpintojėlis“ gavo Didįjį prizą.

Okupacija apvertė Juozo Mikėno gyvenimą ir, aišku, gerokai pakeitė kūrybos tematiką. Juozas tikrai nebuvo nei rezistentas, nei disidentas, tačiau jo negalima vadinti ir menininku konformistu. Nors jis kūrė sovietinei sistemai įtikusius kūrinius, tačiau vargu, ar jo kūrybą galima vadinti ideologiškai sąlygota. Beje, iš sistemos ideologų Juozas Mikėnas ne kartą girdėjo priekaištus, kad jo kūryba per mažai „komunistiška“. Gelbėdamasis nuo ideologinės kritikos, skulptorius net įstojo į komunistų partiją, tačiau, kaip tvirtina artimieji, jis niekada nebuvo „ideologinis“ žmogus ir visada stengėsi padėti tiems, kurie neįtiko sistemai.

Nors niekas neabejoja skulptoriaus Juozo Mikėno profesionalumu ir talentu, tačiau jo  kūriniai šiandien susiduria su sudėtingais išbandymais. J. Mikėno sukurta skulptūra Marytė Melnikaitė jau nukeliavo į Grūto parką. Nuo Žaliojo tilto Vilniuje yra nukeltos neterminuotam remontui jo kartu su mokiniu J. Kėdainiu sukurta kompozicija „Besimokantis jaunimas“. Neaišku, koks likimas laukia Petro Cvirkos skulptūros Vilniuje.

Juozas Mikėnas mirė 1964 m. spalio 24 dieną Vilniuje ir buvo palaidotas Antakalnio kapinėse.

 

 

Comments are closed.