„Geriausias žmogaus dvasios lavinimas yra per gamtą – joje yra ir gyvybė, ir mirtis, ir tai sugyvena darnoje. Žmogus – gamtos dalis ir tik per santykį su gamta galime suprasti savo paskirtį šioje žemėje, vadinasi, ir atrasti ramybę bei harmoniją.“ – taip yra sakęs fotomenininkas Romualdas Rakauskas, rugpjūčio 19 d. švenčiantis 77-ąjį gimtadienį.

Fotografuoti R. Rakauskas pradėjo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pačioje pradžioje, dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“, vėliau žurnaluose „Mūsų gamta“ bei „Nemunas“. Drauge su kolegomis inicijavo Lietuvos fotografijos meno draugijos įsteigimą.

Iš kitų fotografų R. Rakauskas išsiskyrė romantine natūra, poetiniu mąstymu, lyrizmu. Apie tai byloja ir žymiausi jo ciklai: „Švelnumas“, „Žydėjimas“, „Įkvėpimo žemė“ bei kiti. Apie subtilų fotografo žvilgsnį kritikas Levas Aninskis yra rašęs: „Minioje pamatyti švelnumą gali tik Rakauskas ir žvelgdamas į tas nuotraukas patiki, kad pasaulis tampa toks, kokį jį ir matai…“

2009 metais „už fotografijos meno poetinį įtaigumą“ R. Rakauskui skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija. Ne vienus metus leidinyje „Nemunas“ R. Rakauskas skelbdavo savo tekstus, skirtus Lietuvos fotografijai, kuriuose aptardavo naujai pasirodžiusius fotografijų albumus. Jis pats yra išleidęs keliolika fotografijų knygų, naujausia jų, „Triveidė knyga“, pasirodė 2016 metais.

„Fotografijai visą gyvenimą atiduoti verta, nes yra dalykų, kurie tau pačiam atsiskleidžia tik po laiko – žiūri į tuos darbus, kuriuose užfiksuota tai, kas jau pranyko, ir džiaugiesi, kad buvai laiku ir vietoje su fotoaparatu rankoje…“ – viename interviu yra teigęs fotografas.