Saulėtoje Italijoje, Bolonijos mieste, 1874 m. balandžio 25 d. gimė italų fizikas, inžinierius  ir radijo išradėju laikomas Guglielmo Marconi.

Gyvenimas iki radijo

Gimė Bolonijoje, Italijoje. Buvo antras italo žemvaldžio Giuseppe Marconi ir airės Annie Jameson, priklausiusios garsiai giminei, įkūrusiai Jameson viskį, sūnus.

Mokykloje Guglielmo sunkiai sekėsi mokytis, jį papildomai mokė namuose, samdė korepetitorius, kurie mokė fizikos, matematikos, chemijos. Išsilavinimą įgijo Augusto Rigio (Augusto Righi) laboratorijoje Bolonijoje, vėliau mokėsi Florencijos Kavaliero institute, dar vėliau – Livorno. Jis niekada negavo formalaus aukštojo išsilavinimo.

Išradėjas buvo net du kartus susižadėjęs su Amerikos feministe Josephine B. Holman, bet vedybos neįvyko. Abi jo žmonos buvo labiau tradicinės moterys, nors rašoma, kad G. Marconi visada jautė potraukį menininkėms, aktorėms, žurnalistėms ir moterims, kurios labai skyrėsi nuo abiejų moterų, kurias buvo vedęs.

Pirmieji žingsniai išradėjo batuose

Daug fizikų teigė, kad radijo bangos keliauja tiesėmis ir neįmanoma jų paskleisti už horizonto. Bet Guglielmo Marconi manė kitaip: pasak jo, radijo bangos seka paskui planetos linkius. (Tiesą sakant, iš tikro bangos keliauja tiesiomis linijomis, bet atsimuša į jonosferą ir taip sudaro lankstus.) Nepasisekus bandymams perduoti signalą iš Anglijos į Cape Cod, Masačiusetse, G. Marconi nusprendė išbandyti trumpesnę distanciją ir darė įvairius eksperimentus, pririšdamas anteną prie skrendančio baliono ar aitvaro.

Radijo pradžia, Nobelis, Titanikas ir N. Tesla

1909 m. G. Marconi dalinosi Nobelio prizu (fizikos srityje) su vokiečių fiziku Karl F. Braun, kuris sukūrė katoidinių spindulių kineskopą. Atsiimdamas Nobelį, italas pripažino, jog ne iki galo supranta, kaip veikia jo išradimai. Tiesiog bandai ir kažkas gaunasi, o paaiškinti sunku net sau. Tai buvo pirmasis kartas, kai Nobelio Premija skirta už praktinius darbus, o ne teorinius pasiekimus ir mokslinius rašto darbus. Komisija svarstė apdovanoti Wright brolius, bet pasirinko G. Marconi, nes visuomenė nerimavo, kad lėktuvai vis tik yra labai nesaugi transporto priemonė.

Žinoma, G. Marconi pasiekimai ir gauti apdovanojimai džiugino ne visus ir sulaukė kontraversiškų vertinimų. Atsirado nemažai kitų išradėjų, tikinusių, jog būtent jie išrado radiją. Kai kurie kaltinimai buvo tušti, kai kurie bent iš dalies teisingi. Pavyzdžiui, Rusijos fizikas Alexander Popov dar 1895 metais perdavinėjo signalus iš vieno pastato į kitą, o Jagdish Chandra Bose naudojo radijo bangas idant priverstų skambėti varpus ir sukeltų sprogimus. O 1901 m. žymus išradėjas, Serbijos amerikietis Nikola Tesla teigė, jog būtent jis išrado bevielį telegrafą dar 1893 metais. 1943 m. Amerikos Aukščiausiasis Teismas panaikino keturis G. Marconi radijo patentus, pripažindami N. Tesla ankstesnius eksperimentus ir jų svarbą – tai nutiko jau po G. Marconi mirties.

G. Marconi su Inez Milholland Tribunef, 1915 New York.

Vatikanas ir Elettra 

1924 m. gavo markizo titulą (tai bajoro titulas kai kuriose Europos šalyse, žemesnis už hercogo, aukštesnis už grafo).

G. Marconi nusipirko laivą, kuris buvo statomas britų vyriausybės Austrijos princui po Pirmo Pasaulinio Karo.

B. Mussolini, A. Hitleris ir mirtis

Jis grįžo į Italiją ir labai palaikė Benito Mussolini politinę jėgą. Išsiskyrė su pirmąja žmona aire, su kuria turėjo keturis vaikus, ir vedė italę didikę. (Beje, šaltiniai byloja, kad dučė buvo per daug užimtas ir nei į vienas mokslininko vestuves neatvyko.)

Dar 1923 m. jis įstojo į Mussolini fašistų partiją, o 1935 metais keliavo po Braziliją bei Europą, gindamas Mussolini invazijas į tuometinę Etiopiją.

1937 m. liepos 20 d. išradėją ištiko širdies smūgis ir jis mirė Romoje. Jo garbei visos radijo stotys JAV, UK ir Italijoje transliavo kelias minutes tylos.

JAV prezidentas F. Ruzveltas, kalbėdamas per radiją1944 metais (nelabai daug likus iki paties mirties), minėdamas Romos sužlugimą, G. Marconi paminėjo kaip vieną iš keturių garbiausių Italijos sūnų, kartu su Galileo, Michelangelo ir Dante.

Parengė Dominyka Navickaitė

 

 

 

Comments are closed.