Šįkart noriu jums pristatyti 5 naujas skirtingų leidyklų knygas pradinio mokyklinio amžiaus vaikams. Jau skaitantiems ar dar tik pradedantiems dėlioti sakinius, pastraipas, vargstantiems prie kiekvieno puslapio ar lengvai jais slystančių. Svarbu, ieškokite kartu. Nebijokite. Kartais teks nusivilti, kartais teks pavargti. Bet ieškoti geros ir būtent Jūsų vaikui tinkančios knygos tikrai verta!

Z. Davidson. Magiškieji vienaragiai. Šešėlio kerai (vertė D. Grėbliūnas). – Vilnius: Tyto Alba, 2019. 120 p.

Panašu, kad magiškieji vienaragiai atrado savo gerbėjus ir Lietuvoje – serija tęsiama, ir tai jau šeštasis pasakojimas apie Zojos ir jos geriausios draugės vienaragės Astros nuotykius Vienaragių saloje.

Šios dalies istorija ypatinga. Mat iki šiol piktojo Šešėlio kerai paliesdavo salą ar kitus vienaragius, bet dabar užkerėta pati geriausia Zojos draugė – vienaragiukė Astra. Ir kodėl būtent dabar, kai jau beliko žingsnis iki Šešėlio įveikimo?..

Naujoji knyga – su smagiu geltonais vasarišku viršeliu. Knyga išties labai tinka visokiais stebuklais dar tikinčioms mergaitėms, taip ir įsivaizduojančioms save vienaragių pasaulyje. Tekstas nesudėtingas, daug iliustracijų ir tiesioginės kalbos. Skaityti lengva ir įdomu. Pats tas pradedančioms skaityti ir stebuklais dar tikinčioms 7–9 metų mergaitėms. Gaudykite paskutines vasaros akimirkas kartu su vienaragiais.

B. Blomkvist. Trijulės byla. Mįslingas testamentas (vertė D. Kižlienė). – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos biblioteka, 2019. 60 p.

Labai smagiai išleista knyga skirta 6-8 metų vaikams – jauniesiems detektyvams. Dar prieš 2018-ųjų Kalėdas susipažinome su jaunaisiais detektyvais Semra, Karlu ir Benu, kada pasirodė pirmoji šios serijos knyga. Tąkart buvo aiškinamasi dėl išleistų jūros kiaulyčių. Šįkart detektyvai painios kitą mįslę – pradingusio testamento.

Knygos tekstas išspausdintas padidintu šriftu – taigi ji pritaikyti skaityti tik bepradedantiems vaikams. Vaikas nevarginamas ilgomis pastraipomis ar sakiniais – jie čia paprasti ir trumpi. Taip pat gausu paveikslėlių, kurie padeda geriau suvokti, kas rašoma tekste. Knygoje taip p-at netrūksta pastabumą lavinančių užduotėlių bei galvosūkių, kurie skatina jaunuosius skaitytojus interaktyviau įsitraukti ne tik į skaitymą, bet ir į pačią istoriją, susitapatinti, patiems „paragauti“ detektyvo duonos.

Jau ne kartą esu minėjusi, kad tokių knygų labai reikia, jog padėtume bepradedančiam skaityti vaikui kuo tolygiau, be didesnio šoko ar bereikalingų nusivylimo duobių žengti į skaitymo pasaulį. Tik suaugus atrodo, kad pradėti skaityti yra paprasta, o mažam vaikui – dar daugybė neatrastų skiemenų, nežinomų žodžių, tiesioginės kalbos vingiai, klausiamieji sakiniai ir t.t… Todėl tokios knygos gali padėti užtikrinti sklandesnį ir tolygesnį skaitymo kultūros kelią.

Aš jau pirmokas! Atsiminimų albumas apie pirmuosius mokslo metus. – Kaunas: Vaiga, 2019. 48 p.

Ėjimas į mokyklą – svarbus etapas vaiko ir šeimos gyvenime. Tai savotiškas atsisveikinimas su vaikyste, didesnių įsipareigojimų prisiėmimas, savarankiškėjimo etapas. Taip, jis ne visada lengvas. Tačiau taip pat – nuostabus, nes tiek visko naujo patiriama pirmą kartą.

Tiesą sakant, aš savęs pirmoje klasėje visiškai neprisimenu. Mama yra palikusi vieną sąsiuvinį su pirmos klasės rašinėliu. Tad galvoju, kad tikrai būtų buvę įdomu, jei mūsų laikais būtų tokių atsiminimų albumų, kaip šis. Albumą gali pildyti pats vaikas, gali padėti ir tėveliai. Knyga išleista labai gražiai, daug vietos įrašams, piešiniams ar nuotraukoms. Kviečiama aprašyti pirmąją dieną mokykloje, kuprinę, pačią mokyklą, kelią į ją ar mokytoją. Vėliau – tai, ko išmokai ar kaip sekėsi atlikti namų darbus.

Puiku dovana artėjantiems naujiems mokslo metams – pirmiesiems mokykloje!

S. Paltanavičius. Gandriuko metai. – Vilnius: Alma littera, 2019. 60 p.

Rašytojas, gamtininkas, fotografas Selemonas Paltanavičius žinomas kaip itin sumanus ir sugebantis vaikus gamtos temomis sudominti autorius. Nesuvardinsiu visų jo knygų ir apdovanojimų, tačiau akivaizdu, kad jei norite su vaikais pakalbėti apie Lietuvos gamtą, griebkit šio rašytojo knygas.

Praeitais metais pasirodė panašaus pobūdžio autoriaus knyga „Voveriuko metai“, o šįkart per metų grandinę keliausime su gandriuku. Kartu su juo keliausite per vienerius gandriuko gyvenimo metus. Tačiau ne šiaip sau – su nuotykiais, išsamiais pastebėjimais tiesiai iš lizdo, bet ir su enciklopedinėmis žiniomis – kas antrą puslapį šmaikščiai pateikiama daug naudingos ir įdomios informacijos apie mišką bei jo gyventojus: išvaizdą, gyvenimo būdą skirtingais metų laikais, ypatumus ir raidą. Knygos pabaigoje – gandriuko bičiulės varnos fotografijų dienoraštis, kuriame užfiksuotos konkretaus metų laiko gandrų gyvenimo akimirkos. Taip knygelėje keliaudami per metų laikus ir skaitydami apie gandriuko nuotykius, nejučia susipažįstame ir su gamtos stebuklais bei paslaptimis.

Na, o vėliau jau jūsų valiai – žinias gilinti enciklopedijose, žinynuose, žiūrėti edukacinius filmukus ir pan.

T. Heapy, D. Litchfield. Spindintis miestas (vertė S. Repečka). – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2019. 32 p.

LRS leidykla pastaruoju metu pradėjo daugiau dėmesio skirti vaikų knygoms. Manau, kad tai puiku, nes turime galimybę pažinti dar daugiau gerų, laiko patikrintų ir kompetentingų redaktorių atrinktų skaitinių.

Ypatingas dėmesys skiriamas patiems mažiausiems – dar neskaitantiems ar tik pradedantiems skaityti vaikams. Jiems knyga, raidės, tekstas – dar didelė paslaptis. Ir stebuklas. Tad jį atrasti kartu su tokiomis knygomis – tikras malonumas.

Istorija tarsi visai paprasta – du maži padarėliai – draugai Meškiukas ir Peliukas – nori nukeliauti į miestą ir pamatyti stebuklingus jo žiburius. Tačiau pasirodo paslaptinga miesto „gidė“ katė, turinti savų ketinimų. Draugai atsiskiria ir tik stebuklo dėka pavyksta išsigelbėti. Tas stebuklas – tai popierinis lėktuvėlis. Jei netikit, patys galit jį pasigaminti ir pamatysit.

J. Lūžaitė-Kajėnienė

Comments are closed.