1986 m. sausio 24 d.mirė itin kontroversiška asmenybė – Ronas Habardas (Ron Hubbard). Jis tikrai buvo talentingas rašytojas ir kūrybingas žmogus, tačiau, tikėtina, kad tuo pat metu apsišaukėlis sukčius ir manipuliatorius, sugalvojęs sukurti didelį pelną nešančią religiją.

Tiesą sakant, nėra paprasta net perpasakoti Habardo biografiją, nes ji daug kartų keista, pats Ronas apie save vis pasakojo neįtikėtinas istorijas, kurių neįmanoma patikrinti. Labiausiai jis išgarsėjo net ne savo knygomis, bet tuo, jog sukūrė dianetikos metodą ir tapo Scientologijos bažnyčios kūrėjų bei vadovavo jai iki pat mirties.

Pirmiausia jis tapo rašytoju ir įgijo visai neblogą reputaciją. Tada pradėjo eksperimentus su įvairiomis ezoterinėmis organizacijomis, o vėliau pats nusprendė sukurti savo mokymą. Jo pradžios taškas – „Dianetika“. Tai pseudomoklsinė knyga, paremta analogijomis į psichoanalizę, pateikianti receptus, kaip „išvalyti“ smegenis nuo traumų ir pradėti visaverčiai gyventi. Vėliau jis teigė, kad dianetika tėra įvadas į gilesnius dalykus, kuriuos įvardijo, kaip scientologiją.

1953 m. Habardas įkūrė scientologijos organizaciją, kuriai faktiškai vadovavo iki mirties, nors formaliai anksčiau perdavė įgaliojimus savo mokiniams . Ypač ji išpopuliarėjo JAV, kur tapo madinga tarp Holivudo aktorių. Galima drąsiai teigti, kad tai vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip rinkodara gali „išrasti“ religiją.

Nuo  1981 m. Ronas Habardas atsiskyrė ir bendravo tik su savosios organizacijos nariais. Jis pats aiškino, kad tai jo dvasinio augimo etapas, kritikai tvirtino, kad taip jį verčia elgtis nemalonumai su teisėsauga.  Kai jis mirė, jo sekėjai patys pasirūpino laidotuvėmis, sudegino Habardo kūną, tai sukėlė sąmokslo teorijas, jog jis galbūt susipyko su pasekėjais ir buvo nužudytas.

Comments are closed.