Filosofą Jurgį Dieliautą ateities tema domina nuo pat vaikystės. Kaip ir daugelis vaikų, jis mėgo galvoti apie tai, kas žmonijos laukia po šimto ar net tūkstančio metų. Pasak filosofo, dažniausiai visi klausimai sueina į patį svarbiausią: „O kas laukia manęs?“

Tinklalaidėje „Vizijos“ kalbą pradedame nuo tyrinėjimo, kaip ateitį matė garsiausi filosofai. Tarkim, Aurelijus Augustinas ateitį apibrėžia kaip tai, kas ateina. Praeitį prisimename, ateities laukiame, dabartį stebime – taip galime apibendrinti mūsų santykį su gyvenimu. Nenuostabu, kad laukimas sukelia aibę įvairiausių jausmų: netikrumą, nejaukumą, pasimetimą, sutrikimą.

J. Dieliautas pastebi,  kad mūsų numatytos ateities grėsmės dažniausiai netampa tikrove. Paaiškėja, kad gyvenimas sukūrė naujus pavojus, apie kuriuos niekas nė negalėjo pagalvoti.  „Ar išsaugosim sveiką protą? Ar išsaugosim tvirtą sąmonę? Ar gebėsim prasibrauti pro naujus prietarus?”, – filosofas vardina tikrąsias grėsmes, kurių mes dažniausiai nepastebime. Kartu jis ragina neprarasti optimizmo – tai yra vienintelė teisinga laikysena pasitinkant ateitį.

Jurgį Dieliautą kalbino žurnalistė Ginta Gaivenytė.

Comments are closed.