1439 m. gegužės 29 dieną Sienoje gimė Pranciškus Pikolominis, būsimas popiežius Pijus III. Jis į istoriją įėjo ne tiek dėl per savo pontifikatą nuveiktų darbų, kiek dėl vieno trumpiausių pontifikatų istorijoje – popiežiumi ji sbuvo tik dvidešimt šešias dienas. Oficiali mirties priežastis – opa kojoje ir nuo jos kilusios komplikacijos, tačiau būta daug spėlionių, kad jis buvo nunuodytas.

Pranciškus buvo popiežiaus Pijaus II sūnėnas ir nuo pat mažų dienų buvo rengiamas tapti dvasininku. Perudžoje studijavo kanonų teisę. Būdamas tik dvidešimt vienerių tapo Sienos vyskupu. Dar tais pačiais metais jis buvo paskirtas arkivyskupu ir kardinolu. Tai liudija, jog buvo tvirai paikomas popiežiaus.

Tiesa, 1464 m. popiežius keitės ir vyko nauji konklava ir popiežiumi buvo išrinktas Paulius II.  Vėliau jam teko dalyvauti dar dvejose konklavose, kurios popiežiais išrinko Inocentą VIII ir Aleksandrą VI.

1503 m. rugsėjš vėl vyko nauja konklava, kurioje buvo daug ginčų dėl to, kas turėtų būti renkamas popiežiumis. Sutarta dėl kompromisinės figūros – Sienos arkivyskupo Pikolominio. Naujasis popiežius pasirinko Pijaus III vardą, pabrėždamas ryšį su dėde popiežiumi Pijaus II.

Deja, jo pontifiktas baigėsi, praktiškai neprasidėjęs.

Comments are closed.