1891 m. birželio  2 d. į  Futbolo žaidimo reglamentą buvo įvesta nauja svarbi taisyklė – vienuolikos metrų baudinys. Šios taisyklės iniciatorius buvo žymus airių verslininkas ir sportininkas Williamas McCrumas.

Verta priminti, kad futbolas, kaip sporto šaka,  atsirado XIX a. vidurė. PIrmosios rungtynės, kurios kažkiek pab m. Anglijos futbolo asociacija taisykles patvirtino.ašios į tai, kas dabar vadinama futbolui, buvo sužaistos Kembridžo universitete. 1863 m. Anglijos futbolo asociacija patvirtino futbolo taisykles. Jos vėliau buvo pildomos, tobulinamos, tačiau iki šiol yra pagrindas futbolui.

Williamas McCrumas gimė itin turtingoje šeimoje ir galęjo gauti patį geriausią išsilavinimą. Tiesa, jam pačiam verslauti sekėsi kur kas sudėtingiau, nei tėvui. Svarbiausias jo užsiėmimas šalia verslo buvo sportas. Jis ypač pamėgo naują sporto šaką – futbolą. Keletą metų buvo „Milfordo“ kluboi vartininku. Tiesa, jo klubas žaidė ypač nesėkmingai.

Į istoriją McCrumas įėjo ne tiek, kaip verslininkas, bet veikiau kaip futbolo taisyklių reformatorius. Būtent jis sugalvojo vienuolikos metrų baudinį, kuris iki šiol yra svarbi futbolo taisyklė. Beje, pasiūlymas pradžioje sulaukė didelio žaidėjų ir žurnalistų nepasitenkinimo ir buvo vadinamas „mirties bausmės“ įvedimu futbole. Tačiau ilgainiui tiek futbolininkai, tiek varžybų žiūrovai pripažino, kad toks baudinys teisingas ir gali patobulinti žaidimą.

Comments are closed.