1986 m. birželio 14 d. mirė  Chorchė Luisas Borchesas, argentiniečių rašytojas. Vienas iškiliausių XX a. menininkų, vienas iš maginio realizmo kūrėjų.

Gimė pasiturinčioje teisininko šeimoje 1899 m. rugpjūčio 24 d Buenos Airėse. Pats išmoko anglų kalbą namuose ir išvertė į ispanų kalbą Oskaro Vaildo Laimingąjį princą. Mokyklą pradėjo lankyti tik vienuolikos, iki tol mokėsi namuose. Šeima išvyko į Europą vasarai, tačiau, prasidėju Pirmajam pasauliniam karui, kolo gyventi Ženevoje. Čia Chorchė baigė koledžą, susipažino su avangardizmo krypties menininkaius.

1919 m. pabaigoje žurnale Grecia buvo išspausdintas jo pirmasis eilėraštis.

1921 m. grįžo į Argentiną. Buenos Airėse pradėjo leisti žurnalus Prisma ir, vėliau, Proa. 1923 m. išleido savo pirmąjį poezijos rinkinį. Tais pat metais vėl išvyko į Ispaniją, o 1924 m. – dar kartą grįžo į Argentiną. Bendradarbiavo su keliais literatūros leidiniais.

1937 m. išleido Argentinos klasikinės literatūros antologiją . 1950 m. išrinktas Argentinos rašytojų sąjungos prezidentu. 1955 m. rugsėjo 16 d. Argentinoje įvykus revoliucijai, kurios metu buvo nuverstas prezidentas Ch. Peronas, J. L. Borges buvo paskirtas Argentinos nacionalinės bibliotekos direktoriumi. Tuo pat metu beveik apako. Buenos Airių universitete dėstė vokiečių kalbą. 1979 m. už nuopelnus ispanakalbei literatūrai buvo apdovanotas prestižine Servanteso premija. Paskutiniais gyvenimo metais išleido poezijos rinkinių. 1986 m. išvyko į Ženevą. Šiame mieste po sunkios ligos tų pačių metų birželio 14 d. mirė. Palaidotas Ženevos Karalių kapinėse.

Pradėjo, kaip poetas, bet labiausiai išgarsėjo, kaip trumpų apsakymų meistras. Jo kūrybai būdingas ypatingas koloritas, filosofijos, poetinio dėstymo, psichologinių įžvalgų lydinys.

Comments are closed.