1908 m. birželio  30 d. Sibire įvyko paslaptingas sprogimas, kuris įvyko Akmenuotosios Tunguskos upės baseine. Nors iki šiol nėra absoliučiai aišku, kas tai buvo, tačiau pagrindinė versija, jog sprogimą sukėlė atskriejęs asteroidas.

Katastrofos mastas ir pasekmės – pribloškiančios. Sprogimas, kurio energija prilygo dviem tūkstančiams Hirošimos atominių bombų, buvo matomas už 700 km, o garsas girdimas už 1200 km. Sprogimo sukeltos seisminė ir smūginė oro bangos užregistruotos net Vakarų Europoje. Taigos medžiai buvo išguldyti 2000 km² plote

Prieš pat sprogimą buvo matomas ryškus bolidas, skriejęs per dangų.

Daugiausia nuostabos sukėlė tai, kad kritimo vietoje nebuvo rasta nė vieno meteorito gabalo. Šiandien populiariausia versija, kad dangaus kūnas, dėl staigaus stabdymo, sprogo aštuonių kilometrų aukštyje ir išsisklaidė atmosferoje. Nebuvo rasta ir jokių radiacijos pėdsakų.

Per daugiau nei šimtą metų į Tungusko upės baseiną vyko daug įvairių ekspedicijų. Vienu metu buvo populiari ateivių atakos versija, taip pat buvo tiriamos įvairios versijos apie tai, jog sprogo didžiulis metano dujų telkinys. Tačiau sunku įsivaizduoti, kad tai būtų galėję sukelti tokio masto sprogimą.

Comments are closed.