Jei vertiname, kaip per šimtmečius keičiasi technologijos, progresas akivaizdus. Tačiau tai dar nereiškia, kad dabar esame už protėvius geresni ir išmintingesni žmonės. „Galvojimas, kad tai, kas buvo anksčiau, yra kvaila, niekur neveda”, – tvirtina žurnalistas, rašytojas, laidos „Istorijos detektyvai“ kūrėjas Virginijus Savukynas. Jis primena fašizmą ir bolševizmą – istorijos tragedijas, kurios tvirtino besiremiančios būtent progresyviomis mokslo.

Žurnalistas pastebi, kad šiais laikais mokslas dar reikšmingesnis. Panašu, kad jis netgi užėmė religijos vietą. Kaip kitaip paaiškinti, kodėl net aukščiausi šalies pareigūnai kartoja teiginį „Aš tikiu mokslu“? Pasak V. Savukyno, tikėti galima Dievu, o mokslas turėtų būti žinojimo, o ne tikėjimo reikalas.

Žvilgsnis į praeitį galėtų padėti mums tapti sąmoningesniems. „Kas kontroliuoja istorija, tas kontroliuoja ir dabartį“, – laidų kūrėjas primena populiarų posakį. Pasak jo, labai svarbu, kad pasakotume ne vieną, o daug Lietuvos istorijos versijų. Matydami praeities įvairovę, galėtume plačiau žvelgti ir į ateitį.

Žurnalistą Virginijų Savukyną kalbina Ginta Gaivenytė

Comments are closed.