Jūros žemių kunigaikštystė (angl. Principality of Sealand) – virtuali, 1967 m. rugsėjo 2 dieną nepriklausoma apsiskelbusi valstybė. Kartais paprasčiausiai įvardijama kaip „nepripažinta valstybė“. Pretenduoja  į platformos, esančios Šiaurės jūroje dešimt kilometrų nuo Didžiosios Britanijos krantų, suverenumą. Valstybės steigėjas Roy Batesas pasiskelbė save Jūros žemių kunigaikštystės monarchu.

Kaip viskas prasidėjo? Pati teritorija atsirado 1942 m., kai Britanija netoli savo krantų sukūrė platformas. Karo metu ant jų buvo patalpinti zenitiniai pabūklai ir net kelių šimtų karių dalinys. Po karo dauguma platformų buvo demontuotos, tačiau viena iš jų liko nepaliesta1966 m. britų armijos majoras Paddy Roy Batesas su bičiuliu nutarė apleistoje ir pamirštoje platformoje įrengti pramogų parką, Tačiau po kurio laiko bičiuliai susipyko ir Batesas liko vienintelis salos šeimininkas. Tiesa, buvęs bičiulis dar bandė jėga atsiimti salą, tačiau Batesas  atmušė ataką. Tai buvo pirmas, bet ne paskutinis kartas, kai Roy turėjo panaudoti ginklą, gindamas Jūros žemės kunigaikštystę.

Batesas nutarė nebestatyti pramogų parko, bet įrengė piratišką radijo stotį „Brittain’s Metter Music Station“, tačiau šis projektas nepavyko. Tada jis pasiskelbė karaliumi Rojumi I. Nuo to laiko rugsėjo 2-oji švenčiama kaip valstybinė šventė JŽK.

1968 m. Britanijos valdžia nutarė užimti salą ir atsiuntė patrulių katerius, Batesas atsakė šautuvo salve. Kraujo nebuvo pralieta, bet Batesas paduotas į teismą. Tiesa, galiausiai ieškinys buvo atsiimtas.

JŽK santvarka yra konstitucinė monarchija. Batesas parengė Konstituciją, kuri buvo paskelbta 1975 m. Ją sudaro preambulė ir septyni skyriai. Taip pat buvo paskelbta vėliava ir herbas. Joje  monarchui numatyta teisė valdyti  dekretus, Teisinė Sistema remiasi bendrąja britiška teise.

.Beje, 1978 m. JŽK įvyko pučas. Viskas prasidėjo, kai įsiplieskė pyktis tarp Rojaus I ir premjero grafo Alexander Gottfried Achenbach. Nesutarimų priežastis – išsiskyrusios nuomonės, kokiais būdais geriausiai pritraukti investicijas į kunigaikštystę, Kol Rojus I Austrijoje derėjosi su potencialiais investuotojais, Achenbach su grupe olandų ir įkalino jaunąjį princą Michael‘ą. Tačiau jaunuoliui pavyko pabėgti ir apie tai, kas vyksta JŽK pranešti tėvui. Rojui I pavyko įveikti uzurpatorių. Beje, su belaisviais monarchas elgėsi griežtai pagal Ženevos protokolą, Tiesa, Achenbachas nenurimo ir toliau. Jis įsteigė Vokietijoje JŽK vyriausybę tremtyje.

1987 m. Didžioji Britanija paskelbė apie ketinimą išplėsti savuosius teritorinius vandenis, tačiau jokių pretenzijų JŽK nebuvo pareikšta. Pastarosios vadovybė tai traktavo kaip faktinį  JŽK suvereniteto pripažinimą.

2006 m. JŽK išgyveno stichinę katastrofą. Kilo stiprus gaistas ir ugnis sunaikino praktiškai visus pastatus. Tiesa, netrukus pavyko atstatyti kunigaikštystę. Kita vertus, jau kitais metais pasigirdo kalbų apie jos pardavimą. Net buvo paskelbta jos kaina – 750 mln eurų,

Nuo 2012 m. JŽK priima turistus. Taip pat oficialiame kunigaikštystės puslapyje yra galimybė už tam tikrą pinigų sumą nusipirkti kurį nors kunigaikštystės titulą.

Pirmasis JŽK monarchas mirė 2012 m., nuo to laiko kunigaikštystę valdo jo sūnus Michael‘as.

Wikiwand nuotr.

Comments are closed.